Lakše legalizovati šupu nego kuću

Novi ministar za građevinu i urbanizam Velimir Ilić najavio je bržu legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. On kaže da je cena legalizacije niska i da tu ništa nije sporno, već ima problema s imovinsko-pravnim odnosima, za šta se traži rešenje, jer ako je neko izgradio kuću na placu koji se vodi na nekog drugog ko je umro pre 30 godina, mora se naći način kako da se sve pravno reguliše.

 

Cene legalizacije su bile relativno pristupačne jer se za kuću od 100 kvadrata u kojoj živi četveročlana porodica odobravao popust od čak 99 odsto kod plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, međutim mogućnost korišćenja te povlastice istekla je 30. juna ove godine, a predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je predviđeno da se rok važenja popusta za legalizaciju objekata izgrađenih bez građevinske dozvole produži do 30. juna 2015, povučen je ovih dana iz skupštinske procedure, zajedno s još 77 zakona. Neizvesno je da li će, i kada biti vraćen, kao i u kojem obliku jer, iako je generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, objašnjavajući zašto su zakonski predlozi povučeni, rekao da je to iz formalnih a ne suštinskih razloga, ipak, dao je naslutiti da su moguće izmene prvobitno predloženih rešenja.

 

 

Legalizacija objekata traje gotovo deset godina, legalizovano je tek nešto više od desetak procenata prijavljenih objekata. Džabe su ministri u čijim resorima je bila ova problematika više puta menjali i dopunjavali Zakon o planiranju i izgradnji, donet 2003, džaba su odobravane povlastice ove ili one vrste, odziv investitora je ispod očekivanja. Stručnjaci kažu da je za sve kriva besparica, ali i još uvek visoke cene, jer se stvorio privid da je legalizacija maltene besplatna, međutim, brojne su dažbine mimo naknade za uređenje građevinskog zemljišta na koju su određene kategorije građana mogle ostvariti popust, odnosno gotovo izbeći njeno plaćanje.

 

DNEVNIKKOMENTARI

 1. maja kaže:

  Ne znam zasto se zove besplatna legalizacija kada da bi ste legalizovali jednu supu od trideset metara kvadratnih treba da platite oko 50.000 dinara za potrebne papire .

 2. svi kaže:

  pa verovatno njima 50000 ne predstavlja nikakav problem.

  ali mi zimu resimo za te pare

  🙁

   

OSTAVITE KOMENTAR