Lečenje infarkta „kod kuće“

Pokrajinska  vlada obezbedila je 190 miliona dinara za opremanje tri angio-sale – u Subotici, Zrenjaninu i Somboru, kao i obuku lekarskih timova koji će upravljati najsavremenijim sistemima.

Nova angio-sala u Opštoj bolnici u Subotici značajna je za više od 300.000 pacijenata Severnobačkog i Severnobanatskog okruga.

– Moderna angio-sala u subotičkoj Opštoj bolnici je slika ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine, u koji je u poslednjih godinu i po dana uloženo više od 1,8 milijardi dinara – istakao je Igor Mirović, pokrajinski premijer, prilikom današnje posete subotičkoj bolnici. – Veliko mi je zadovoljstvo što smo uspeli da uradimo ono što decenijama pre nas niko nije uradio.

Pacijenti iz Subotice, Bačke Topole, Kanjiže i drugih okolnih mesta koji su doživeli infart miokarda dosad su se hitno prevozili do Instituta u Sremskoj Kamenici. Neki od njih, nažalost, nisu ni stigli do bolničkog kreveta.

– Pacijenti često nisu mogli u roku od dva sata od nastanka bolova da stignu do angio-sale, nego su često lečeni konzervativnom terapijom, razbijanjem tromba. Zahvaljujući naporima Vlade APV, sada će pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima biti lečeni po najvišim standradima, imaće kraći period hospitalizacije i brži proces oporavka, dok će stopa smrtnosti biti mnogo manja – poručio je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice. – U subotičkoj angio-sali od početka septembra 2017, kada je sala puštena u probni rad, urađeno je više od 70 hospitalizacija, ekipa je adekvatno obučena, a da bi intervenicije bile obavljane 24 časa sedam dana u nedelji potrebno nam je još četiri lekara i medicinskih tehničara.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

  1. S&S kaže:

    Pa dokle već? Angio salu ste već četiri puta otvarali. To se mora otvarati baš pre svakih izbora?

  2. Bradati Anonimus kaže:

    Ovo i meni pade na pamet. Već tri godine se otvara angio sala a ovo je već jedno šesnaesta vest o tome.

  3. adkersu kaže:

    Odlična vest. Sada ako neko doživi infarkt ugledavši sramotno zapušten, prljav i devastirani krug bolnice, preneće ga u angio-salu i sve će biti OK.

OSTAVITE KOMENTAR