Leda Šiling: Subotici nedostaje Etnopark

Svaka nacionalnost da ima po jednu kuću sa dodatnim objektima, golubarnikom ambarom…

salas

Grad Subotica mogao bi da dobije Etnopark, kažu u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Ideja je potekla od etnologa sa ciljem da se pri obnavljanju starih objekata, tim objektima dodeli i nova funkcija. Prema rečima Lede Šiling iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Grad Subotica je podržao osivanje Etnoparka, koji bi imao i kulturološki, ali i turistički značaj. Još uvek nije poznata lokacija, ali je plan da Etnopark bude smešten nedaleko od grada.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

  1. Građanin kaže:

    Bunjevački salaš, mađarski salaš, srpski salaš, nemački salaš, slovački salaš, rusinski salaš…
    Jedva čekam da ih sve obiđem i vidim spektakularnu razliku između njih. Bata Živojinović dovodi kineske turiste da vide kako izgleda plug, stara pegla, vile, čista soba itd.
    Svaka čast etnolozima, oni guraju svoje ali…sve to ide u jedan veliki KIČ. Toliko je tih komercijalnih salaša i rustičnih restorana pretvorenih u magacine starih predmeta. Nemoš ih nabrojat. Dodaj tome i sve te etno manifestacije, sad još i razdeljene po nacijama, Subotica je opet postala „salaši nagusto“. Sve ono što predstavlja građansku kulturu, to nestaje. Rok festival Trenčtaun je ugašen, pozorište neće imati svoju zgradu još dugo, filmski festival Palić je pred gašenjem, Jazz festival…Sve što je nadnacionalno osuđeno je na propast u ovom gradu.

  2. Idi begaj kaže:

    Ma kakvi Etno parkovi, salaši i gluposti… Ajde da gradimo nešto u korak sa vremenom, moderno, futuristički! Šta bi falilo da imamo solarnu elektranu koja bi napajala ceo grad sa jeftinom energijom, ili da koristimo bogomdane podzemne vode za grejanje i sl. Non stop neki ne isplativi projekti, loše investicije, dogoročne pasive… Hoćete li ikada otići u penzije i pustiti neke malo pametnije da sednu u vaše dobro čuvane fotelje!
    Enter!

  3. rax kaže:

    idi begaj: tamo gde se novac trosi na politicke partije i ratove, ne grade se solarne elektrane. svako iole pametan ostavlja tragove proslosti. Meni se ideja jako dopada, pa zasto Gradjanin ne bi bili svi ti salasi, zar mislis da bi nas bas ti salasi jos vise udaljili jedni od drugih?, isto tako je i ideja gosp. Blaskovica ili sl. da se otvori muzej YU, bila jako dobra, sa malo para se mogla napraviti atraktivna turisticka atrakcija. No, nazalost dok politicke partije i interesi njenih clanova budu vladari ove zemlje, nece se nista napraviti. Idi begaj: protiv solarne elektrane, naravno nemam nista protiv, ali je jako nerealno, jer mi jos nemamo ni kanalizaciju/vodovod, a cak ni asfaltirane ulice. evo primera kako se to radi:

    /www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&es_th=1&ie=UTF-8#q=freilichtmuseum+ballenberg+pictures

  4. Građanin kaže:

    Rax, u načelu nemam ja ništa protiv salaša i etno muzeja na sve strane. Ali to nije razumno kada recimo Gradski muzej još nema stalnu postavku. Imamo kao muzej koji je ustvari galerija. Bila je zamisao da u okviru muzeja naprave neku etno kuću pa ni od toga nema ništa a ovamo bi da prave salaše koji će da stoje kao samotakva atrakcija u koju će svi masovno da hrle. To jednostavno nije realno danas. I to da se od svake kuće gde je živeo neki značajniji čovek, pravi muzej.
    Etno motivi su masovno iskorišćeni u ugostiteljstvu. Uzmi tu ergelu Kelebija. Celo imanje, konji, kočije i čuda.
    Da sam ja etnolog i da primam platu u muzeju ili u zavodu, verovatno bi svaki dan smišljao etno salaše, dvanaest dužijanci godišnje i isto toliko etno festivala. Međutim, ima i drugih stvari na ovom svetu.

  5. Idi begaj kaže:

    @Rax
    čini mi se da predlog koji sam dao ima isto toliko šanse da se realizuje kao i ideja o potpuno funkcionalnom i isplativom Etno parku.
    Etno parkovi su dosadni, jednom ih vidiš i više tamo svoje pare ne ostavljaš.
    Treba da čuvamo naše običaje ali bi isto tako trebalo da mislimo kako ćemo unaprediti život naših potomaka.
    Treba nam bolja ideja od ove.

  6. rax kaže:

    treba i bolja ideja, ja nikako nisam rekla da je ovo jedino sto grad treba da realizuje, po mom je ideja i dalje dobra. mi zato imamo silna ministarstva, da bi svi segmenti jedne drzave funkcionisala , ovim naravno treba da se bavi neko, ko je zaduzen za turizam, a o solarnim parkovima, ministar energetike. grad kao vlasnik jednog etno sela nije losa ideja, naravno ne samo kuce-salasi, vec ti salasi treba imaju i sadrzaj, kao np. stari zanati, obradjivanje zemlje-baste itd. ovi salasi bi ujedno mogli biti i hotelskog karaktera, gde bi turiste dolazile i zivele np. nedelju dana tako, kako se zivelo nekada na tim salasima (samosnabdevanje). meni nije poznato da je ovo prevazidjeno, prevazidjeni su kupovni centri, koji ce sada biti otvoren u subotici, prevazidjeni su neaktivni godisnji odmori. rado bih saznala sta je sada aktuelno.

  7. Idi begaj kaže:

    @Rax
    slažemo se da se ne slažemo oko ove priče 🙂

  8. rax kaže:

    gradjanin, sigurno si u pravu za muzej, ja nisam upoznata sa time, pa necu ni komentarisati. rak rana ove zemlje jeste da politicke partije imaju takvu moc, da je skoro nemoguce ostvariti nesto do kraja. tako je jedan preminuli gradonacelnik poceo pozoriste, stim da su mu u to vreme u bg obecali finansijsku podrsku, tako je sledeca garnitura pocela y-krak, i htela vetrenjace, tako i sada ova garnitura ima svoju zamisao, koja ce mozda biti ostvarena, ali verovatno ce mnogo toga zapocetog ostati nedovrseno. dolaze sledeci jahaci, koji hoce jos bolje i jos vise para, hoce da dokazu da su oni predhodni bili nesposobni i zapocet projekat odbacuju ili ga ostavljaju kao ruglo grada. jos jedan problem je sto je srbija centralizovana zemlja, tako da gradovi, koji bi i hteli da budu „normalni“ nemaju sanse, pogotovo ne u vojvodini. jedino kada se moglo nesto uraditi, to je bilo vreme ds-a, koji je tada bio i na drzavnom,pokrajinskom, gradskom rukov. sve ostalo je pisanje uz vetar. sada, ako sam dobro razumela bit ce jos manje para opstinama, nece moci nista da urade.

  9. Pravdoljub kaže:

    Dođite lipo Vi u Tavankut pa će mo sa aptikama obać par fajinski salaša di svit još živi i po dva i po tri kolina u jednoj avliji. Lipo da lipče bit nemož, ne toliko ku salaš.Iziš ga kuća ku kuća, malčak drugčija neg druge. Lipota je u onom miru i tišini, da dođeš iz varoši sposla bisan i umoran ,salaš i onaj mir bi te oma razgalili. Triba malo opravit one napušćane salaše, triba nacipat samo dračovog prošća i utegnit ga drotom debelim u ogradu i da vidiš salaša i oko njega lipe ledine i svakakog josaga. Ima salaša, lipi,fajinski samo malo triba metnit koji penzeš u opravku najviše u dovoz žute zemlje i slame za plivu da se to podmaže i zamaže. Imadu salaši još itekako svoju prođu..U jednom se upravo odmaram i gustiram kako je ovaj svit lip kad se pogleda sa salaša, i šnjotam oćel mi noćas lisca odnet pivce el neće.

OSTAVITE KOMENTAR