Lepo lice Subotice na markama Pošte Srbije

Od početka godine, Subotica odnosno njeni prepoznatljivi objekti našli su se na nekoliko poštanskih maraka u izdanju „Pošte Srbije“.

Nakon više decenija čekanja na njenu obnovu, sinagoga u Subotici dobila je i svoju poštansku marku, u okviru nedavno puštene serije „Sakralna arhitektura Jevreja u Srbiji“, koje је u opticaju оd 19. oktobra.

Po informacijama iz „Pošte Srbije“, izdanje sadrži tri marke nominalnih vrednosti 23 dinara i jedan FDC koverat, a na njima su pored subotičke i sinagoge u Beogradu i Novom Sadu. Štampano je u tiražu od po 45.000 primeraka.

Prethodno se Subotica ove godine našla u filatelističkom izdanju „Gradovi Srbije“ koje je u opticaju od 11. aprila.

Izdanje sadrži dve marke nominalnih vrednosti 70 dinara, dva FDC koverta i dve maksimum karte, na kojima je pored Subotice zastupljen i Kragujevac. Štampano je u tiražu od po 50.000 primeraka.

RTVKOMENTARI

 1. SUBOTICAN kaže:

  DIVNO

 2. freestyle kaže:

  haha… vidi zelena fontana radi 🙂

 3. stormwatch kaže:

  Nadam se da su prerekviziti za koriscenje 100% urbanog motiva sa fotografije jednog uvazenog, poznatog i priznatog Subotickog umetnika u potpunosti ispostovani prilikom produkcije postanske marke na kojoj je motiv koji prikazuje levu stranu gradske kuce sa prednjom krovnom stranom gradske biblioteke, zelenom fontanom i prednjim delom Katedrale, koji 100% odgovara motivu sa poznate autorske fotografije. Promena intenziteta suncevog svetla, formacije oblaka, doba dana, pozicije sunca, meseca i ostalih planeta kao i opste vremenske atmosfere se NE SMATRA oslobadjajucim elementom apsolutnih autorskih prava autora originalne fotografije, fotografije koja je koriscena u cilju ilustracije, skiciranja, slikanja ili bilo kog drugog oblika rekreacije originalnog dela autora.

  „Only the owner of copyright in a work has the right to prepare, or to authorize someone else to create, a new version of that work.“

  Nadam se da je autor originalne autorske fotografije koriscene u cilju produkcije ove postanske marke, dobio uredan ugovor i pravednu nadoknadu za ustupanje prava na koriscenje ovog motiva.

 4. mason kaže:

  Po pričanju nekih starijih ljudi saznao sam da je u Subotici postojao masonski hram na uglu Zagrebačke ulice i Somborskog puta gde se danas nalazi višespratnica.
  Da li neko nešto o tome zna?Postoje li kakve stare fotografije i kakva je bila delatnost masona u Subotici i ko su bili istaknutiji članovi masonerije?

OSTAVITE KOMENTAR