Zlatna lipa stiže na korzo

Bila je tu nekad knjižara, pa butik, pa opet knjižara a sada su enterijer opet zaposeli majstori. Sudbina poslovnih prostora u centru grada je takva. Valjda zato niko ni ne ulaže u enterijere kao nekad. Sa izuzetkom kafea Hausbrandt, preovladava minimalizam sportskih kladionica ili jeftine varijante pseudo modernog dizajna. Očekivati više u ovim danima nije realno, pogotovo ako nam je na umu sudbina jednog Papilona. Dakle, drž se gipsa, italijanskih pločica ili laminata što liči na drvo.

Kroz vrata novog lokala se vide staklene vitrine a iznad izloga ilustracija – sladoled i prepoznatljiv logotip Zlatna lipa. Ova firma je u gradu poznata već preko 20 godina i to po bureku. Sladoled bi bio nešto novo u njihovoj delatnosti.

Leto je pred vratima.

IMG_7973KOMENTARI

 1. Mihaly kaže:

  OMG. Dobro da necete da ih stavite u narodno pozoriste . Ja me verujem hoce li pozoriste kad se zavrsi biti jedna velika buregdzinica?
  Strasno ko kome dodeljuje poslovni prostor sve same kafane i fast fudovi

 2. Djuka kaže:

  nije problem sto se pojavljuje burek/sladoled na mestu bivse knjizare.
  mnogo ozbiljniji problem je to sto vise niko ne cita u Srbiji.
  tu, braco i sestre, nema pomoci.

 3. logika kaže:

  E moj Misika… ovi poslovni prostori se ne DODELJUJU nego IZNALMLJUJU, ko plati taj se klati… mene ne bi cudilo da u zgradi pozorista bude BANKA ili KLADIONICA…
  I nekad davno je bio kafic, i kako nam je bilo lepo… pa nek bude i burek…

 4. kukuriku kaže:

  sve je to junk food. Manite se ljudi peciva, bureka, sladoleda i ostalih otrova…

 5. bambi kaže:

  U Pozoristu je bio Hambi i picerija Vento.

 6. roki kaže:

  jeste.

 7. stormwatch kaže:

  LIPA je super.

 8. punisher kaže:

  Subotica! Grad banaka i pekare

 9. Kultura kaže:

  Segedin jeste veći od Subotice, ali pogledajte koliko oni imaju knjižara i kolike su. A o sladoledu da ne pričamo. Nažalost ništa od Subotice … , a bi će još gore
  Nisam ja protiv bureka, ali ovaj današnji što se pravi nema veze sa onim nekadašnjim ….

 10. Roko kaže:

  Sad kad dodje Bakero ili don B.Laban ima da procvetamo.Hihiihiihii

 11. stormwatch kaže:

  @Kultura

  Segedin je samo kvazi gospodski grad napravljen stranim parama posle poplave.

 12. Oteto prokleto kaže:

  „Bila je tu nekad knjižara, pa butik, pa opet knjižara a sada su enterijer opet zaposeli majstori“. Bila je tu Lifkina elektro-radnja pre rata nakon što su ga upropastili kao filmadžiju, posle su mu je valda oteli komunisti, uglavnom od onda tamo ništa ne ide, nikome se nije posrećilo sa tim lokalom. Tako će i „Lipa“ proći. Živi bili pa videli.

 13. JAPAJA kaže:

  Kad bi drzava ulozila novac u video nadzor svih pekara u gradu PDV bi se bar 5-puta povecao.

 14. Lenin kaže:

  Korzo?Mislite da ta ulica još zaslužuje taj epitet?Između šestdesetih i devetdesetih godina prošlog stoleća jeste beše Korzo.Svaki dan od pet sati popodne,pa do deset uveče Korzo je bio Korzo.Vikendom pola Subotice se zgužvalo u toj ulici i pravili rute od Elze(mala bašta) do Jadrana i nazad.A lokali dupke puni.Mali Beograd(bife),restorant Beograd,Mocca,Zagreb,Borac…,sa druge strane nazad;Trgoprometov bife sa nogu,Dom JNA,poslastičarnica Dubravka(?ako se dobro sećam),Unionov bar,poslastičarnica Avala(najbolje baklave u gradu),Biser pa Elza.Čovek kad je izlazio morao spremiti barem stotinjak „Dobar dan“-a i dvesto „Zdravo“.Ponekad pogledam preko web kamere današnji Korzo,u vreme kada je nekada bio pun,sada tu i tamo ima par šetača.Ja im se javim „Dobro veče“,al’ mi ne uzvraćaju pozdrav. 🙂 🙁

 15. Rom kaže:

  Sto nam ne stavite i bakljave da imamo i nesto slatko pojest na korzou kad ga vec pretvarate u kiceraj

 16. Rob_909 kaže:

  Lipa i Zlatna Lipa nisu ista firma. „Zlatna“ je jeftinija kopija one prave. Možda ovo nije najbitnije pitanje u ovom momentu ali sam morao napomenuti, da se zna.

 17. delija kaže:

  siptara i njihovih pekara od N.Sada pa juzno uopste nema…
  zar je moguce da samo mi ovde jedemo to precenjeno smece a za fiskalni treba koplja da vadimo!!!???

 18. pih kaže:

  delija nije lepo što kažeš.ja video pekaru i južno

 19. Aleksa kaže:

  @Lenin
  U pravu ste, samo ste izostavili pedesete godine. Setnja na Korzu je bila uglavnom do 20 casova, kada su se gledaoci predstave u Jadranu,nakon zavrsetka predstave koja je pocela u 18 casova, jos jednom prosetali Korzom. Nedeljom prepodne se setalo sve do pocetka Rudic ulice, uglavnom do posle 11 casova, kada su devojke Bunjevke,koje su jos nosile narodne nosnje, izasle sa mise u Velikoj crkvi i jednom se prosetale po Korzu. O korzu bi se mogao napisati roman, to je bilo sastajaliste, tu su nastajala poznanstva, tu se zaljubljivalo, tu si se morao pojaviti pristojno obucen, kravata obavezno. Dok su devojke uglavnom setale, neki momci su imali svoje pozicije – jedni su sedeli na ogradi Majmun placa, neki kod postanskog sanduceta kod Nicin palate,dok su drugi imaili rezervisano mesto ispred poslasticarne „Dubravka“ ili bioskopa Radnicki.
  Slike cete naci u rubrici Stari Grad – Te Suboticanke, Elegantni Suboticani, Korzo u vremenskoj masini,itd.

 20. Lenin kaže:

  @Aleksa
  Jesam izostavio pedesete,pošto sam počeo izlaziti u grad druge polovine šestdesetih.Tada je počela era filmova špageti vesterna,a ja sa malo starijim dečkima iz komšiluka redovno odlazio u bioskop na premijere.“Per Un Pugno Di Dollari“,odnosno „Za šaku dolara“ mi je dugo bio omiljeni,sve dok nije stig’o „Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo“ tj „Dobar,Zao,Ružan“.Naravno uvek smo išli na prvu predstavu,da bi poslije mogli na Korzo,ili da se zafrkavamo na majmunu.Uveče smo išli kod radijalca u neki diskač koji je radio na crno.Mislim da je bio u onoj ulici gde je bila stolarska radionica „Javor“?!Nije toliko bitno.Više smo visili u Dudovoj šumi,zato su nas i tako tepali;“Kiserdeiek“.Ali ići na Korzo uvek nam je bio prioritet.Koliko li poznanstva sklapalo onda direktno uživo,ne kao sada veštački,preko društvenih mreža.Fuj internet! 🙂 🙁

 21. štaraditebre kaže:

  Delija laže, ne razumem sa kojim motivom. Naravno da ima pekara južno od Novog Sada, i Beograd je južno od Novog Sada, a pekare su na svakom ćošku. U svakom selu bar po jedna porodica Goranaca drži pekaru, i naravno, poslastičarnicu. Prave najbolji burek. I ne ističem njihovu nacionalnu pripadnost u negativnom kontekstu, naprotiv. Ružno je kako ste se izrazili, stvarno ružno. Mene je sramota Vašeg izražavanja.

 22. Lajos kaže:

  nikad gori kafic, konobari neljubazni uzas, ako vec morate negde da idete otidjite u mjusic

OSTAVITE KOMENTAR