Ljubomir Đorđević 1947 – 2018.

Danas je u 71. godini života iznenada preminuo Ljubomir Đorđević, istaknuti subotički novinar, sociolog i publicista.

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Subotici, studirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Od 1976. godine radio je u „Subotičkim novinama“ kao novinar i urednik, a od 1991. do 1992. kao vd glavnog i odgovornog urednika. Samostalno ili sa drugim autorima, objavio je više knjiga, brošura i monografija među kojima su „Pojmovnik“, „Delovanje verskih zajednica“ itd. Voditelj na brojnim tribinama kao što su SOFF, Otvorena knjiga, Kuda ideš Jugoslavijo, Subotička Agora…Bio je voditelj i učesnik na nekoliko naučnih skupova, održao više stotina predavanja na Radničkom, odnosno, Otvorenom univerzitetu.

Bio je naklonjen levim idejama, zalagao se za humano društvo i verovao u socijalizam i komunizam. Protivnik nacionalizma i svih zala koja su nas zadesila tokom devedesetih. Do kraja života je bio društveno angažovan.

Sahrana je u utorak, u 14,00 časova, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. Želja porodice je da se na sahranu ne donose venci, već eventualno jedan karanfil.KOMENTARI

 1. Ilija kaže:

  Otišao je naš Ljuba, koji je kulturom i plemenitošću bio uzor nama koji smo čekali bolja vremena da bi smelije krenuli u život dostojan slobodnih ljudi. U banalnost i samozadovoljstvo palanačke učmalosti unosio je energiju i duh novog u kulturi. Tada nismo bili uspavana palanka već grad novih i dinamičnih kretanja, prepoznatljiv po bogatom kulturnom životu. Kada je trebalo, bio je odlučan i hrabar da se suprotstavi poznatoj subotičkoj sklonosti da ćuti kad moćni to očekuju od nas. Prerano smo izgubili Čoveka.

 2. Ispovednik Maksim kaže:

  Otisao je pravdoljubiv, dosledan i neverovatno vredan i istrajan covek i borac za bolju i lepsu Suboticu. Vecna slava!

 3. Megille kaže:

  Bio je dobar čovek. Pravi Subotičanin.

 4. Pravdoljub kaže:

  Počivaj u miru čika Ljubomire. Čekao sam tvoj poziv koji se nikada neće ostvariti-čast mi je da sam te upoznao..

 5. ludak kaže:

  voleo sam njegove emisije koje su se davale na subotickoj televiziji k23…vrlo fin i ucen gospodin

OSTAVITE KOMENTAR