Mađarski pokret: Niz politički motivisanih smena u „Mađar so”-u

Stručno telo Mađarskog pokreta (MP/MM) zaduženo za informisanje sa nezadovoljstvom konstatuje da je Marta Varju (Varjú Márta), glavna urednica lista „Mađar so” (Magyar Szó) smenila Ferenca Kontru, urednika podlistka za kulturu, pisca nagrađenog nagradama „Jožef Atila” (József Attila) i „Marai Šandor” (Márai Sándor).

U saopštenju MP se navodi da ako je glavna urednica stvarno htela da samo zameni osobu na čelu podlistka, to mogla da uradi iz resursa unutar kuće, jer „Mađar so” ima niz odličnih saradnika koji su mogli da preuzmu uređivanje.
Stručno telo Mađarskog pokreta zaduženo za informisanje smatra da je smena Ferenca Kontre deo procesa koji je usmeren na sklanjanje, zastrašivanje i ućutkivanje onih koji koji se ne sviđaju glavnoj urednici i političkoj opciji koja je podržava, tj. onih koji imaju kritične stavove, dakle onih kojima je važna objektivnost štampe.
Ranije je tako od dopisnice iz Kanjiže postala lektorom Magdolna Miškolci (Miskolci Magdolna), a zatim od dopisnice u Budimpešti postala lektor Klara Mihajlovič (Mihájlovits Klára), iako je neposredno pre toga dobila nagradu za izveštavanje od mađarskog ministarstva spoljnih poslova. Na isti način je smenjen i Čaba Segi (Szögi Csaba) sa čela omladinskog dodatka „Kepeš ifjušag” (Képes Ifjúság), a preko noći i četvoročlana redakcija onajn izdanja „Mađar so”-a – Žaklina Vigi Žoldoš (Vígi Zsoldos Zsaklina), Kornel Bajtai (Bajtai Kornél), Janoš Teke (Tőke János), Zoltan Vigi (Vígi Zoltán) – iako je posećenost onlajn izdanja bila rekordna.

magyarszo-logo
Ističe se slučaj Kornela Bajtaija koga je Martu Varju smenila sa položaja zamenika glavnog urednika, urednika onlajn izdanja i urednika subotičke regionalne rubrike – sve smene bez stručnog obrazloženja, navodi se u saopštenju MP.
Stručno telo Mađarskog pokreta zaduženo za informisanje poziva Udruženje mađarskih novinara u Vojvodini da zauzme stav povodom navedenog.
MP pozva i Odbor za informisanje Mađarskog nacionalnog saveta, osnivača „Mađar so”-a, da preispita da li je Marta Varju pogodna da ostane na mestu glavne urednice tog lista.

 

Vajdasag MAKOMENTARI

 1. madjar kaže:

  bilo je slicnih stvari i u Pannon RTV, tako su prognali sa direktorskog mesta prethodnog direktora, ali je instrukcija doticne frau Lovas bila ne samo da izgura sa mesta direktora, nego da ga niko ne sme zaposliti ko se nada bilo kakvoj saradnji sa SVM-om… ali to je podrzavao i prethodni pretsednik MNS, koji sada dize glas zbog proterivanja novinara zbog cenzure… kada je on to radio, onda je bilo uredu? Sada kada se to radi bez njega (njih) onda se dize glas…
  Kasno vam je stiglo u glavu…

 2. vince kaže:

  sve ovo je samo vrh ledenog brega, kad bi neko malko podrobnije pogledao poslovanje doo madjar szo video bi haos privredno kriminalnih radnji koji se nadovezuju na trenutne rukovodioce i njihove mentore

 3. Megille kaže:

  Vućićeva škola još kada je bio samo ministar za informiranja. Ovi su njegovi puleni…

OSTAVITE KOMENTAR