Mađarska i Srbija zajedno protiv ambrozije

Prvi okrugli sto, uoči početka prekograničnog IPA projekta Mađarske i Srbije, pod nazivom „Protekt“, okupio je u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu predstavnike javnih, naučnih i stručnih institucija i lokalnih samouprava. Cilj projekta, čiji su vodeći partneri Pokrajinski sekratarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Mađarski univerzitet „Džon von Nojman“ jeste smanjenje rizika po životnu sredinu i sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena u zaštićenim područjima u graničnom regionu Mađarske i Srbije.

Na izlazu iz Subotice; ambrozija i poneka šina

Projekat će trajati do kraja septembra i predviđa zajedničke akcije praćenja i mapiranja invazivnih biljnih vrsta i suzbijanje ambrozije kako bi se obezbedili: bolji ekološki status zaštićenih područja Selevenjske pustare, Subotička peščara, jezera Ludaš i Palić na teritoriji Subotice i Kanjiže u Srbiji i nacionalni park Kiškunšag kod Kečkemeta u Mađarskoj ali i bolji uslovi za život stanovništva u pograničnom regionu.

Ukupni budžet prekograničnog projekta Mađarske i Srbije „Protekt“ je 284 hiljade evra od čega je 241-u hiljadu obezbedila Evropska unija kroz IPA projekat prekogranične saradnje.

U proteklih 20 godina Panonsku niziju napadaju brojne strane invazivne biljne vrste a najučestalija vrsta u pograničnom regionu Mađarska-Srbija je ambrozija. S obzirom na to da nema prirodnih neprijatelja, ona se širi po zaštićenim područjima, vrši pritisak na zaštićene biljne vrste, a za njen polen se navodi da je dominantni alergen u pograničnom regionu.

Glavni cilj projekta je smanjivanje ekoloških rizika i prevencija negativnih efekata klimatskih promena na zaštićena područja u pograničnom regionu Mađarske i Srbije kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti praćenja i mapiranja invazivnih vrsta i suzbijanje ambrozije kako bi se smanjilo širenje invazivnih vrsta i obezbedio bolji konzervacioni status i bezbednija životna sredina za stanovništvo i privredu.

Očekivani rezultati projekta su: Uspostavljen sistem praćenja kao osnova za analizu rasprostranjenosti invazivnih biljnih vrsta, banka semena u tlu u projektnim oblastima, praćenje koncentracije polena i njegova interakcija sa zagađenjem vazduha u pograničnom regionu; Ambrozija tretirana i suzbijena različitim vrstama tretmana u projektnim oblastima u pograničnom regionu; Podignut nivo informisanosti relevantnih subjekata i institucija o invazivnim biljnim vrstama; Uspostavljanje ECO mreže za razmenu znanja i iskustva.

Projekat daje doprinos sveukupnom cilju Programa i specifičnom cilju Prioritetne ose 1: Unapređivanje prekograničnih sistema za upravljanje vodama i prevenciju rizika, jer projekat okuplja institucije koje sarađuju na rešavanju problema invazivnih vrsta, među kojima je ambrozija. Iskorenjivanje i praćenje invazivnih vrsta osigurava ekološku održivost i bezbednost u pograničnom regionu.

 

RTVKOMENTARI

  1. ne-lezilebović kaže:

    Ovaj problem se rešava kosom ,motikom i herbicidom a ne naučnim skupovima.
    Da bi pojedinci uzeli pare iz zajedničke kase odma uzimaju u usta klimatske promene. Svako od njh neka sredi svoje dvorište i ai ostali građani i komunalne ustanove i neće biti korova. A i korov u krajnjem slučaju je deo prirode.
    Tekst o pacovima je poučan i pokazuje da nemar i nerad su glavni uzročnici svih problema. A može da se prenese na sve svere života. Naročito nepostojanje odgovornosti prema budućim generacijama. Uvek očekujemo da nam neko drugi reši probleme umesto da sami ono što možemo uradimo.

OSTAVITE KOMENTAR