Mađarska usporila prijem migranata – propušta po jednu osobu dnevno

Mađarska usporila prijem migranata – propušta na svakom graničnom prelazu, što znači na Horgošu i na Kelebiji, po jednu osobu dnevno, samo radnim danima

Jedanaestomesečni Džozer je Nišlija, kaže u šali njegov otac Kasim. Rođen je u Nišu, a ovde u Subotici sa roditeljima je tri sedmice. Ovaj dečkić okruglih smeđih očiju očigledno je mezimac svih u privremenom prihvatnom centru jer ne silazi sa ruku ni saradnika Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije. Njegova majka Marua Hamza i otac Kasim prevalili su dug put iz Iraka dovde. U Srbiji su poslednjih godinu i po, ali uskoro bi za njih trebalo da se otvore vrata Evropske unije.

„Mi smo sledeći na listi”, kaže Marua, govoreći o spisku koji se formira za ulazak u kontrolni punkt na mađarskoj strani granice.

Na taj trenutak u napuštenom frišopu na graničnom prelazu Kelebija čeka i porodica Hamda, majka, otac i jedanaestoro dece, od čega je najmlađe beba od sedam meseci. Oni su Kurdi iz Iraka, takođe su do prošle sedmice boravili u privremenom prihvatnom centru u predgrađu Subotice, ali se sada nadaju prelasku granice sa Mađarskom, dakle i sa Evropskom unijom. Zbog tog cilja spremni su da borave još nekoliko dana u neuslovnom prostoru zvanom „tranzitni centar”. Tik uz granicu sa mađarske stane su kontejneri u kojem se obavlja proces prijema migranata.

Privremeni prihvatni centar u Subotici otvoren je 2015. godine i kroz njega je, prema grubim procenama, prošlo oko 10.000 migranata.

Trenutno ovde borave 53 osobe. Polovinu čine deca. Reč je o porodicama pretežno iz Avganistana, Pakistana, Irana i Iraka, dok je sada najmanje Sirijaca, koji su, pak, 2015. činili većinu migranata. Privremeni prihvatni centar u Subotici, kao i tranzitni centar na Kelebiji, obišli su predstavnici komesarijata zajedno sa predstavnicima Švajcarske i EU. Od 2015. godine, kada je započeo povećan priliv migranata, EU je Srbiji donirala 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, za obezbeđivanje uslova za njihov prihvat i smeštaj.

„Ovo je jedan od 18 centara kojim upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, i u ovom centru 53 migranta čekaju da na legalan način pređu u Mađarsku, jer je njihova želja da idu ka zemljama zapadne Evrope. Komesarijat pokušava da sve migrante uvede u sistem. Trenutno ovde borave 3.104 migranta, a primećujemo da ih mimo centara ima nekoliko stotina, te možemo reći da ih u je Srbiji sada oko 3.500”, navodi Svetlana Palić, iz Odeljenja za komunikacije Komesarijata za izbeglice i migracije.

„Srbija sama, bez pomoći donatora, ne bi mogla da se nosi na ovaj način sa migrantskom krizom, zato je prilika da zahvalimo svima koji pomažu”, kaže Palićeva.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Kenjereš Andraš kaže:

  Sa jedanaejstoro dece neka idu, želim porodici puno sreće. Posebno majci, Marua.

 2. sev24 kaže:

  Mađarska je ozbiljna država.

 3. Doc Hollidey kaže:

  Sve dok Madjarska bude propustala dnevno makar samo jednu jedinu osobu, ovaj belosvetski kriminal ce i dalje biti atraktivan i nece prestajati. Invazivna Azijatska populacija koja ionako nema sta da izgubi, povodi se za kockarskom logikom – ako je neko dobio Dzekpot zasto ga ne bi dobio i ja .Ko se ne karta ne moze ni uzeti pikslu. Prosto ko` pasulj.

 4. ipak tu nešto ne štima kaže:

  „Ovo je jedan od 18 centara kojim upravlja Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, i u ovom centru 53 migranta čekaju da na legalan način pređu u Mađarsku, jer je njihova želja da idu ka zemljama zapadne Evrope.“

  Samo iz Teherana idu skoro svakodnevno letovi za Frankfurt, Minhen, Berlin, Beč, Pariz, let traje 5 sati i 20 minuta.
  Sad nešto mi nije jasno, ako je stvarno sve legalno, zašto se ovi ovde pate sad već preko godinu dana?????
  Sedneš na avion i tamo si za 6 sati.

 5. Colors kaže:

  fašisti.

 6. Dzermonia kaže:

  Nista nije legalno!
  Da bi se kupile avionske karte i da bi usao u avion, trebaju licna dokumenta, pasos itd. Da bi se izaslo iz aviona i uslo u carinsku zonu potrebna su takodje licna dokumenta. E sada ako imas dokumenta nema problema oko utvrdjivanja identiteta , drzavljanstvo, zemlja porekla adresa stanovanja, eventualno zanimanje i ostali podaci. Mozes komotno zatraziti azil,ali ako dolazis iz nekog podrucja koje nije zahvaceno ratom, nema nista od izbeglickog statusa. Ako nemozes dokazati da si politicki progonjen nema nista od politickog azila. Postoji samo politicki azil za politicki progonjena lica ili izbeglicki status, ali samo za one koji se pred ratnim dejstvima sklanjaju u prvu sigurnu zemlju. Da bi se te odredbe nekako izbegle i sprecila deportacija u zemlju porekla, avionska linija nije opcija, nego se vozi lepo suvozemnim putem (granice se prelaze peske) i kad se stize na odrediste sa zaljenjem se konstatuje da su se putna dokumenta negde usput izgubila ( Boze moj desava se to) bez dokumenata mozes da budes sve sto ti se svidja i da dolazis odakle hoces , mozes kao tridesetogodisnjak da se proglasis za maloletnog, profesiju biras po zelji, zemlju porekla takodje. Vlasti mogu da ti veruju ali i ne moraju. Tebi je potpuno svejedno da li ti veruju ili ne. Bez dokumenata nema deportacije i ti si postigao svoj cilj na opstu radost poreskih obveznika koji za tvojih 11-toro dece placaju 26400 € decjeg dodatka godisnje. O ostalim socijalnim davanjima ovaj put necemo jer se od njih lako podize krvni pritisak. A nas srecnik koji se docepao Zapadne Evrope ushiceno i sa divljenjem usklikne – masala, masala jeste ovo lepa i fina drzava.

 7. sumorno kaže:

  Licemerje i fašizam mađarske države je bezgranična.
  Nikakve veze sa evropskim vrednostima, babana država kao i naša.

 8. maximillian kaže:

  @sumorno, Colors
  ono kad bilo koga na svetu nazivas fasistima a ti si iz smrdije….

 9. punisher kaže:

  Onda kad za sendvic moras da nazivas ljude fasistima, znas da si dotakao dno…

 10. Roland kaže:

  @ sumorno
  @ Colors
  Fasiti su oni koji vama dvojici da sada nisu objasnili sta je fasizam, a fasizam je taj koji vas je ostavio, tupe, neobrazovane, sirove i nedotupavne. Deliti etikete citavim drzavama i narodima mogu samo balavanderi koji su preskocili elementarno kucno vaspitanje ili nije bilo koga da im ga pruzi.

 11. Roland kaže:

  Upravo sam procitao na website Nemackog nedeljnika „Focus“ – Fabrika automobila BMW gradi u okolini Debrecina novu fabriku. Vrednost investicije – 1 milijarda € i otvaranje oko 1000 radnih mesta za pocetak. Toliko o licemerju i fasizmu Madjarske drzave.

 12. Kenjereš Andraš kaže:

  Građani iz naznačenih država, verovatno koriste bezvizni režim, što su dobili od vlasti Srbije. Dolete na aerodrom Tesla kao turisti, a koristeći pravo ulaska u Evropu, stižu u Nemčku, kao turisti.(vizna liberazacija)

 13. pista kaže:

  Orbán kapja be!

 14. Lenin kaže:

  @sumorno, Colors,pista… storme znamo da si ti!

OSTAVITE KOMENTAR