Maglai – Akva park narušava koncept razvoja Palića

Glavni razlozi za inicijativu za izgradnju Aqua Parka (AP) su ekonomska dobit, promocija turističke destinacije, udovoljavanje interesima gradjanstva i koristenje raspolozivog zemljisnog i ambijentalnog resursa. Stoga su ova četiri parametra osnova za ozbiljnu analizu projekta AP koja je neophodna zbog iskustava koje sa ovim projektima postoje.

Ekonomska dobit je odnos troškova gradnje i stvarnim troškovima eksploatacije u poredjenju sa očekivanim prihodima i ostalim ekonmskim efektima. U slučaju AP na destinaciji pored Muskog stranda na Paliću, neophodno je na bazi idejnog projekta odrediti stvarne troškove gradnje (uključujući troškove najma ili kupovinu zemljišta) koji su direktno povezani sa kvalitetom i opremljenošcu AP. U troškove eksploatacije potrebno je uključiti troškove obezbedjenja potrebne infrastructure, radne snage, marketinga, energenata i ostalih potrošnih materijala (uključujući troškove investicionog i tekućeg odrzavanja), kao i troškove ortnog kapitala. Potrebno je predvideti sredstva za zatvaranje parka (nakon definisanog veka trajanja projekta AP), tj dovodjenje zemljišta u prvobitno stanje. Iskustvo pokazuje da je rad AP ekonmski nerantabilna investicija, i da je neophodno detaljno sagledavanje ekonomske opravdanosti za ove projekte. Bez adekvatne i ozbiljne analize, ovi projekti se ne mogu realizovati. U ovim analizama (“Fizibiliti studija”) neophodne su analize rizika, al i zaštite zivotne sredine.

Promocija turisticke destinacije Palića kroz izgradnju AP je potpuno negativan pristup, jer odudara od pristupa u usvojenom Master planu i predstavlja direktno narušavanje koncepta razvoja Palića na turismu višeg ranga (zdravstveni turizam, kongresni turizam koji valorizuju izuzetne prirodne i stvorene resurse Palića). Jasno je da se AP obraća posetiocima nize platezne kategorije (prosečan dnevni trošak je ispod 15 Eura po osobi), sto stvara korisničku kategoriju koja ima dva osnovna obelezja: teško se uklanja i veoma negativno utiče na projekte namenjene višim plateznim kategorijama. Ipak, ne treba usmeravati kritiku na generalne karakteristike koncepta AP, vec treba detaljno sagledati AP inicijativu na analitičan i benevolentan način. Drugim rečima, (usvojena) fizibiliti studija je imperativ!

Koncept i izgradnja AP su ozbiljan zahtev za infrastrukturu, jer su AP u osnovi sezonskog karaktera, dok je neophodno odrzavati infrastrukturne sisteme tokom cele godine. Jos jedan znacajan factor je rizik od neuspelog projekta, jer to moze dovesti u pitanje celokupnu buducnost Palica. Troškovi uklanjanja neuspelog projekta mogu znatno nadmasiti projekte gradnje AP. Napose, usmeravanje ka projektima tipa AP u osnovi nije u interesu razvoja koji je sagledan u Master planu i predstavlja gotovo najnizi stepen korištenja ukupnih resursa Palića.

Neosnovana je tvrdnja da je Subotičanima potrebno jeftina letnja zabava tipa AP i da je to očekivano od Palića. Ovakvi objekti se mogu graditi in a drugim lokacijama u gradu ili u okolini. Odavno je ustanovljeno da je “jeftina” zabava najskuplja po društvo i nema razloga da se ova poznata istina nanovo dokazuje.

Koristenje Palića (pogotovo lokacije u blizini muskog stranda) za AP je neadekvatno i neprimereno korištenje zemljišnog i ambijentalnog resursa. Ovakvi projekti ne doprinose razvoju ozbiljnog turizma, ne angazuju značajnije lokalne resurse i ne daju osnovu za generisanje razvojnih profita. Kada je reč o ekologiji i zastiti zivotne sredine, poznato je da se projekti tipa AP veoma ozbiljni zagadjivači – pogotovo ako se zna da kanalizacija na Paliću nije resena.

Svakako ima mesta kljucnim pitanjima, kao sto su:

 • šta gradjani Subotice i lokalno stanovnistv dobijaju kao finansijske efekte projekta,
 • kolika su ulaganja u infrastukturu koja je neophodna za rad AP i ko snosi ove troškove
 • kakav je uticaj na ekologiju i zaštitu zivotne sredine.
 • kakav je uticaj projekta AP na ukupni razvoj Palica
 • ko je odgovoran ukoliko se pokaze da je projekat AP pogrešno postavljen (rizici projekta)
 • detaljno sagledavanje ukupne opravdanosti i izvodljivosti projekta AP (fizibiliti studija)

Tek na osnovu zadovoljavajucih odgovora opravdano je razmatranje gradnje AP na datoj lokaciji. Bez toga je forsiranje AP je grubo kršenje prava gradjana i prihvacene prakse za uspesnu realizaciju razvojnih potencijala kljucnih resursa kao sto je to Palićko jezero.KOMENTARI

 1. JaPaja kaže:

  Koga ovaj Maglai zastupa, Suboticu i Palic ili Moraholom?

 2. Hrono kaže:

  Kakva teoretska tirada.

 3. Hrono kaže:

  I kakav koncept? Pa niko nista nije ni radio do sada. Mrtvo slovo na papiru. Ko zna sta ce biti i sa ovim ap

 4. Ljiljana kaže:

  Ne razumem se u ovaj strucni deo i mozda su u pravu ali dal sad ovo drugo u tekstu znaci da svi mi koji hocemo da se kupamo tamo i koji idemo u Moraholom ili BP predstavljamo nizu klasu koja na Palicu nije pozeljna!? Nismo svi bolesni pa da nam treba samo zdravstveni turizam. Podrzavam PGS inace ali ovakav stav me vređa. Ma politicari su g….

 5. djordje kaže:

  Maglai kao da štiti interese Moraholoma. Strašno.

 6. Zeljjo kaže:

  Moraholom zastupa.

 7. vitabrevis kaže:

  Kako beše ono, kada se otkupljivalo zemljište za „Metro“?

 8. Pera kaže:

  Ako moze jedno selo Moroholom da prezivi mocicemo i Mi.

 9. Nemanja kaže:

  Narusava tvoju prvoziju koju godinama uzimas iz susedne Madjarske da se bazeni i akva park ne grade u Subotici, licemeru!

 10. ffilozoff kaže:

  Zuti su izgradili bazen na Prozivci,a onda je Maglai pljuvao!!! Pokret gradjana SUBOTICE je dobar pokret,ALI dok je Maglai tamo ne vredi glasati za njih!!! ON je unistio gradjansku SUBOTICU i doveo sns va vlast,a posle ga sutnuo svm,pa tako SUBOTICOM vladaju dve nacionalisticke stranke koje se ne vole,ALI interes ja cudo!!!

 11. Zoran kaže:

  Pa nego šta ,isto kao i Kasa pare u džep

 12. Nena kaže:

  Još jedan neobavešten, odustalo se od onog beskorisnog Master plana, sa kojm nije godinama ništa urađeno, samo se gubilo vreme u potrazi za nepostojećim investitorom. Ako se više od 10 godina nije našao investitor, znači da je taj Master plan bio loš, potpuni promašaj.

 13. Nena kaže:

  Da li će kad se napravi AP Maglai i njegovi saborci zaduženi za blokadu turizma na Paliću i dalje dobijati novce iz Moroholoma? Uspešno svake godine pa i ove objave u svim medijima da je voda na Paliću prljava, nije za kupanje, nikako! A gde su kupaju u Moroholomu, kakvo je njihovo jezero? Nemaju ga, pa da i mi zatrpamo naš Palić i posadimo kukuruz, napravimo u sred tog kukuruzišta par bazena i eto turizma.

 14. Janika kaže:

  Nemogu da verujem. Da visoko obrazovani covek kao Maglai moze bez blama ovako da suketa. Pa ovo nije ni blizu srednjeg obrazovanja. Pa ko nam uredjuje Suboticu. Bez smo svi napolje. Ovo je sramota.

 15. Rax kaže:

  Zuti su izgradili bazen da bi zadrzali vlast.zasto nisu zavrsili onaj zapocet? Ne zaboravimo da su zuti imali vlast na svim nivoima. Ne zaboravimo da maglai i nije bio na vlasti ceo mandat,a i koalicija mu bas nije isla na ruku.

 16. Ljiljana kaže:

  Neko okačio ovo ispod na drugom sajtu. Proverila i stvarno pise tako. Master plan na prostoru termalnog b. Ima na sajtu grada dokument. Nije mi jasan Maglai pa on ga je usvojio

  6.2.2 Zona Zlatni krug 2 – indoor & outdoor water fun
  6.2.2.1 Zeleni zabavni park (Z2-1)
  6.2.2.2 Water fun centar – kompleks bazena (Z2-2); kabine, svlačionice, paviljoni (Z2-3) i punktovi hrane i pića (Z2-4)
  Water fun centar bi trebalo razviti na osnovu konkretnog projekta; mogući vodeni sadržaji i atrakcije su sledeći: Bazeni za decu – manji i veći uzrast:  Dečiji bazen sa prskalicama, malim toboganima i manje vodene atrakcije;  Bazen za srednje uzraste sa toboganima, kišnim tuševima i vodenim atrakcijama (vodena peĉurka, slapovi i sl.);  Laguna bazen sa veštaĉkim talasima. Bazeni za odrasle – moguće varijante:  Bazen za plivanje – razmotriti mogućnost / isplativost izgradnje olimpijskog bazena;  Bazeni sa masaţnim gejzirima, masaţnim leţaljkama i sl.;  Bazen za uzvodno plivanje (protiv strujanja vode).
  Water fun centar imaće otvorene prostore i zatvorene prostore. Zatvoreni i otvoreni deo water fun centra dimenzionisati na osnovu ukupnog smeštajnog kapaciteta Palića kao i na osnovu potencijalne posete građana Subotice i okoline.
  Zeleni park:  Zelene zatravljene površine;  Deĉije igralište – sprave za penjanje, tobogani, klackalice, itd. sa prilagoĊenom podlogom (tartan);  Šetnice sa klupama;  Fontana;  Ostala urbana galanterija i infrastruktura – usklaĊeno sa lidom i promenadom.

  Kopirano iz Master plana. Ko ne veruje neka ode i proveri dokument. Deo gde pise i nacrtano je na Muskom strandu je veliki za kopiranje ovde. Usvojeno za vreme Maglaija.

 17. Ilija Električar kaže:

  Konačno će biti završena investicija u Boki Kotorskoj,verovatno pre Aqva Parka.

 18. e moj Kasa Jozefe kaže:

  cek, jel to SNS botovi opsedaju sada i ovaj sajt? e ljudi providni ste.

 19. operativac kaže:

  Ilija da je samo Boka, lako bi mi to isfinansirali, ali nije jedini. ima tu jos sakupljaca budzetskih para. kriju se ali ne znaju da i mi znamo. 🙂

 20. Magla kaže:

  Ma ne. Svi komentatori ovde su slobodnomisleci nezavisni intelektualci koji su skolovani za razvoj lokalnih samouprava i turistickih mesta. I to se vidi pukim preletom preko umnih misli napisanih ovde. I da, svi su izuzetno sposobni i uspesni u oblastima za koje su se skolovali ili u kojima rade.
  Bar tako oni sebi izgledaju. Uostalom, to i Magla-i misli za sebe, a realno je truba.

 21. ffilozoff kaže:

  $ operativac-pa samo da se ispita put novca za pozoriste(od 2012,za te pare mogli su izgradit mali gradic,-Palic na vodi),razne zavicajne dane,razna otvaranja terena fabrika Y kraka….ZNA NAROD!!!

 22. Pajo kaže:

  MA sta se ti tu nesto bunis!Jer se ti nemozes u ovaj biznis ugraditi? Prosla su ta vremena sad se drugi ugradjuju! A u stvari ova drzava nema para da obnovi ni jednu banju u Srbiji a kamo li da izgradi jedan ovakav projekat! A realno svi mi koji odemo do Hun APa i daljecemo makar zato sto tamo ima reda i mi se svi pridzavamo tome tamo!Tu bi i za flasu vode ili cuvenu SNS namirnicu odma bi nas izbacili!

 23. pista kaže:

  Jeli naprednjaci od kada ste ono u vlasti? Zar niste mesili i jeli isti kolac sa Maglaijem koga je delegirao SVM pa kad su uvideli da je postao suvise jak u njihovim redovima, usledio je crveni karton i sut karta tako da Pastorovi sada mpgu sa vama direktno dilovati. Nego… jebes Maglaija, sta cete sa Kosovom?

 24. pravda kaže:

  covek je u pravu,palic treba da se razvija u smeru banjskog turizma.jedna od mogucnosti je zavrsiti bazen u dudovoj sumi sa iskoristenjem okolnog prostora za vodenu zabavu cime bi subotici bila zaokruzena prica bazena i ponuda videnih zabava

 25. Jezero kaže:

  PREDLAZEM DA SE OCISTI JEZERO I DA SE SVI KUPAMO BESPLATNO

 26. suboticanka kaže:

  Da mi je znati koliku proviziju dobija Maglai od Madjarske pa ovako pljuje po Palicu. Za koliko je prodao svoj obraz, ako ga uopste i ima.

 27. pista kaže:

  Ne vidim na slikama mikrofone dva javna servisa onog pokrajinskog i onog republickog za koje placamo pretplatu, pa se samim tim postavlja pitanje da li su isti zasluzili pomenutu pretplatu posto je ocigledno da njihovim odsustvom stite one koje je lokalna opozicija kritikoval, a drugo: njihova uloga javnog servisa je ravna nuli. Bojkot!

 28. Nebitna kaže:

  Da se razjasni.javna tajna je da je Kasa bio suvlasnik u banji Morahalom.izgleda da doticni nasledio.dugo godina se bavim turizmom na Palicu.boravisna taksa u iznosu od 109 dinara po osobi se uplacuje u gradaki budjet.na Palicu ima oko 80 privatnih smestaja plus hoteli.neka svaki objekat ostvari 200 nocenja.koga ne mrzi nek izracuna.racunica je velika.dovoljno para da se sredi jezero.grad muze velike pare sa Palica a kad treba nesto da izgradi i vrati onda se vade na gluposti.master plan je odobren ali nema nikakvu funkciju

OSTAVITE KOMENTAR