Maglai:Privredna zona u Malom Bajmoku primer

U Privrednoj zoni u Malom Bajmoku u ovom momentu radi preko 4.000 ljudi, a prema sadašnjim najavama očekuje se da će ta brojka u narednoj godini preći 5.000, rečeno je na sastanku gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija i rukovodstva Slobodne zone Subotica i Javnog preduzeća „Privredno tehnološki parkovi“.

Maglai je zadovoljan radom ova dva preduzeća, čiji je većinski vlasnik odnosno osnivač Grad Subotica, i najavljuje dalju podršku njihovim aktivnostima.

mali bajmok industrijska zona privreda (5)

„Privredno-tehnološki parkovi i Slobodna zona su primer za čitavu državu“, smatra Maglai.

O tome svedoči i činjenica da će za potrebe privlačenja investicija u Kikindi, Slobodna zona Subotica proširiti svoju delatnost i na taj grad, odnosno investitori koji tamo budu poslovali, imaće mogućnost poslovanja u okviru režima Slobodne zone Subotica.

Kako je predstavila direktorka Slobodne zone Subotica Branislava Stojković Marčetić, u zoni površine 44 hektara posluje pet multinacionalnih kompanija koje zapošljavaju preko 3.000, dok u celoj industrijskoj zoni radi preko 4.000 radnika.

Dokapitalizacijom od strane lokalne samouprave, prema njenim rečima, Slobodna zona obezbedila je 48 miliona dinara za dogradnju postojeće hale koju koristi Dunkermotoren, koji će time proširiti svoje kapacitete za još 900 kvadrata i otvoriti još 60 radnih mesta.

„Ovaj objekat je vlasništvo DOO za upravljanje Slobodnom zonom Subotica. Dunkermotoren je u zakupu, a izrazio je želju za proširenjem svog prostora, jer proširuju kapacitete i dovode tri nove linije, a u sadašnjem prostoru nemaju dovoljno mesta za to“, rekla je ona novinarima nakon sastanka.

Ivan Saveljić, direktor Javnog preduzeće „Privredno tehnološki parkovi“, za sledeću godinu najavljuje izgradnju nove hale u Malom Bajmoku koja će, takođe, biti ponuđena u zakup potencijalnim investitorima.

„Trendovi u svetu su takvi trenutno da neke ogromne grinfild investicije ne možemo da očekujemo i mi se prilagođavamo da imamo hale koje su spremne da prime investitore odmah“, rekao je Saveljić.

Član Gradskog veća zadužen za privredu Nebojša Daraboš ističe da postojeći investitori u Privrednoj zoni Mali Bajmok nastavljaju da šire svoje kapacitete, tako da je ove godine broj radnika povećan za oko 900, a slično se očekuje i u narednoj, odnosno povećanje na ukupno 5.000 radnika.

„Zaposleni koji rade ovde stiču nova znanja koja možda u starim fabrikama kod nas u Subotici nisu imali i na taj način se podstiču i škole da proizvode kadrove koji će moći da odgovore zahtevima investitora“, naglašava Daraboš.

Privredna zona Mali Bajmok prostire se na 53 hektara u Malom Bajmoku kod Subotice, a što u režimu slobodne zone, što van njega na ovoj lokaciji posluju nemački Simens, Kontinental i Norma grupa, zatim američki Ametek, odnosno njihova firma Dunkermotoren, kao i austrijski Svarovski i italijanska Kalcedonija.

 

TanjugKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Privredna zona u Malom Bajmoku je PRIMER bivse vlasti, vi gospon Maglaji i Vucic, sa istom – NEMATE NIKAKVE VEZE.

  2. ccc kaže:

    RBD robovlasnicko drustvo

  3. Dragan kaže:

    Jedino je zaboravio (gospon Magali-polgarmester) da napomene koliko je bio protiv svega toga kada je sve pocelo!

OSTAVITE KOMENTAR