Majstor za vina

Znati tajne spravljanja vina, božanske tečnosti crvene i bele boje, dragoceno je iskustvo kojem se posvetila Tatjana Pećerić. Nakon završenih osnovnih studija na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer voćarstvo i vinogradarstvo, odlučila je da usavršavanje nastavi na master programu u oblasti vinogradarstva i enologije Vinifera Euro master u okviru programa koji organizuje Evropska unija.


— Prvu godinu u okviru ovog programa sam provela na poljoprivrednom institutu u Monpeljeu na jugu Francuske, sa još 30 studenata iz Argentine, Južne Afrike, Kalifornije, Italije, Kine, Australije… Sticajem okolnosti četvrti semestar sam takođe provela na Institutu u Nemačkoj, iako je bilo ponuda iz drugih zemalja radi učestvovanja na projektima koji vode ka master radu. Ipak sam se odlučila za izradu projekta u vezi vinogradarstva i uticaja klime na vino, koji sam radila u saradnji sa istaknutim poznavaocima ove oblasti iz Skandinavije. Veoma aktuelna oblast i važno iskustvo za dalju karijeru — priča Tatjana.

 

Imala je priliku da znanje stiče od najboljih evropskih stručnjaka iz oblasti vinogradarstva i enologije. Mesec dana je boravila u Bordou, gde je imala predavanja i razne praktične projekte i obišla neke od značajnih vinskih podregija u tom kraju.

 

— Tokom obilazaka mnogo toga se nauči, vidi, testiraju se razna vina i upoznaju ljudi. Stručna eskurzija na kraju prve godine je bila u Portu, gde smo imali predavanja, posetili smo njihove vinarije u regijima Douro i Bairada i testirali odlična vina. Tokom druge godine u Nemačkoj smo imali mnogo prakse, što mi je značilo zbog sticanja iskustva. Tada smo pravili veliki projekat iz oblasti biznisa i osmislili kompletno novi proizvod zbog čega smo proveli nedelju dana u Austriji radeći na tome.


Otvorenost evropskih vinara i želja da prenesu svoje znanje, studentima u okviru ovog programa je mnogo koristila. Vlasnici vinarija su bili izuzetno ljubazni i pristupačni, tako da su pružali priliku da se probaju neka od njihovih najboljih i najskupljih vina, od kojih neka koštaju od 150 evra pa naviše.

 

— Obišli smo neke veoma stare podrume gde se čuvaju i kreiraju kolekcije još iz 1650. godine, što se ne može videti tako često, a izgleda neverovatno. Moji planovi su da se usavršavam kroz nekoliko berbi i praktično prođem kroz različite pozicije u vinarijama. Od ove nedelje sam ponovo u oblasti Bordoa, ali ovoga puta sam zaposlena u porodičnoj vinariji koja se bavi proizvodnjom crvenih vina koja se uglavnom izvoze na najzahtevnija svetska tržišta. Kao asistent direktorice domena, imam priliku da prođem sve faze proizvodnje i komercijalizacije vina, ali i da učestvujem u razvoju organske proizvodnje koja postaje sve zanimljivija i ima svoje klijente i tržište, a koju sam dosta dobro upoznala već u Nemackoj.  Početkom sledeće godine, planovi ostaju isti, a to je – boravak u nekoj od vinarija i berbi na južnoj hemisferi — iznosi svoje planove Tatjana.KOMENTARI

  1. Limun kaže:

    Bravo Tanja !
    Ovo je odličan zanat,možeš da piješ na poslu  😀

OSTAVITE KOMENTAR