Maketa pruge dugačka oko 50 metara

Maketa pruge dugačka oko 50 metara bila je jedna od glavnih atrakcija nedavno održane manifestacije Noć muzeja u Subotici. Izrađena do najsitnijih detalja, maketu su sa istim interesovanjem gledala i deca i odrasli.

Ovo nije pogled sa nekog gradskog solitera, i ovo nisu pravi vozovi. Maketa izrađena do najsitnijih detalja je međutim toliko realistična da na prvi pogled može da zavara. Free time rail železnički maketari su stalni učenici Noći muzeja u Subotici.

„Svake godine dograđujemo neki detalj, neki segment makete, da bude što interesantnije. Imamo puno posetilaca koji stalno dolaze na naše izložbe i uvek pitaju kada će biti izložba, gde će biti ponovo i šta je novo. Ljude to interesuje i vole da dođu povremeno da pogledaju maketu“, kaže Robert Vert, železnički maketar.

„Prošle godine sam napravio digitalizaciju ove staze. Od tada možemo da puštamo vozićima glas, trubimo, čuje se kočnica, zvuk motora. Upravljanje ide preko android softvera i vajrlesa, tako da tabletima upravljamo stazom“, objašnjava Tihomir Zoraje, železnički maketar.

„Trenutno raspolažemo sa nešto više od 100 metara pruge. Kvadraturu ne znam, imamo samo ovaj podatak na raspolaganju“, dodaje Vert.

„Nikada nećemo biti gotovi. Ni sada ne smatram da je staza gotova. To je lepota ovog hobija, da se uvek može nešto dodati. Za iduću godinu već imamo nove planove, tako da radimo na tome“, ističe Zoraje.

Sastavljanje, a posle i rastavljanje ove makete traje danima. Veliki je to posao, ali maketarima, kako kažu ništa nije teško kada vide zadovoljne poglede posetilaca.

RTVKOMENTARI

 1. ludak kaže:

  Prelep hobi

 2. Magda Krizsanics kaže:

  U stvarnosti trebalo bi da je tako ali nažalost subotiča železnička stanica je pusta !

 3. Pametnjaković kaže:

  Vozovi su najlepše, najkomotnije prevozno sredstvo koje je ikada izmišljeno, ali pod uslovom da je željeznički saobraćaj dobro organizovan.
  Nažalost, to kod nas nije slučaj, izgleda da je država potpuno digla ruke od železničkog saobraćaja, jedino je drži na glavnim magistralama, jer okruženje to tako zahteva.
  Nama onda samo ostaje da gledamo ovakve lepe izložbe i da sanjarimo, da sanjamo KAKO bi moglo da bude i izgleda železnica ukoliko bi živeli u državi koja racionalno razmišlja o svojoj budućnosti.

 4. croat kaže:

  Bio sam prosli put i bilo mi je sjajno. Ono sto mi pada napamet je, a sto nebi medju ovim zaludjenicima nasli direktora zeleznice, oni ocigledno vole zeleznicu i mozda bi ponekad i svoj novac ulozili iz ljubavi a ne samo krali(ko sadasnji)!

OSTAVITE KOMENTAR