Mala Bosna još bez pošte – kaput pa za Tavankut

Da su Subotičani revnosne platiše računa i poreza, znaju istaći oni koji te račune naplaćuju i poreze ubiraju. Ali, hiljadu i tristo Subotičana, koliko ih živi u selu Mala Bosna, ne žale se kako se dovijaju da plate svoje obaveze, nego se žale da nemaju gde da ih plate. Pošta im je zatvorena već godinu i po dana, pa s buđelarom moraju do susednih sela, a to im je opet trošak, za autobusku kartu ili gorivo. Iz Pošte im poručuju da moraju pronaći partnera za otvaranje ugovorne pošte, kakva je i funkcionisala i pre zatvaranja.

Već godinu i po dana ovi građani za svoje račune i ostale uplate moraju ići do susednog sela ili grada, pošto toliko pošta u Maloj Bosni ne radi.

Sama Pošta Srbije ovde nije imala svoju komercijalnu ispostavu, već je radila takozvana „ugovorna pošta“ u saradnji sa Gradom Subotica, koja je zatvorena od kako se, po saznanjima RTV-a, iz posla povukla lokalna samouprava.

Stanovnici su se obraćali raznim instancama, prvenstveno Pošti, ali rešenja još nema.

„Dobili smo odgovor da ih mi ne interesujemo. Jednostavno, tako napisano, pošto nismo profitabilno selo, hiljadu i trista stanovnika ima i, kao, mali je promet. To bi dobro bilo vruć krompir ubaciti privatniku u ruke, pa nek se peče“, kaže član Saveta MZ Vinko Stantić.

Dostava računa i ostalih poštanskih pošiljki organizovana je tako da ih donose poštari iz okolnih sela, dva puta nedeljno.

„Ja lično bih bila zadovoljna makar jednom nedeljno, ili dva puta da mi možemo i te naše poreske obaveze izmiriti. Jer ima ovde sve više, ja još mogu, ali možda neću dugo, što ne znamo ni popuniti, i ja se teže snalazim, popuniti one silne poreske čekove“, kaže učiteljica u penziji Slađana Rajkovača.

Stanovnicima je iz Pošte poručeno da otvaranje radne jedinice u selu nije rentabilno, već da moraju pronaći partnera za takozvanu ugovornu poštu. Do tada, kaput pa na put za Tavankut.

 

RTVKOMENTARI

 1. Fux kaže:

  A Brnabićeva ‘ digitalizacija Srbije ‘ ? Na velika vrata je reklamirala da će se ubuduće sve fiskalne račune građani moći da podmire online ,e-poštom itd.No prije nje su i Subotički Katastar digitalizovali ,iako puno koristi od toga građanin nema.Naime kada želiš da imaš uvid online o svoju imovinu podacici su netačni …Gospoda u Katastru bez znanja vlasnika su vršili preparcelizaciju ,određivanje novih katasterskih čestica , neke nove čestice su prepisali novim adresama ,opet bez znanja vlasnika. Pa ti se sada snalazi po Brnobičkinim online -digitalizacijama…

 2. Raspop Teodosije kaže:

  Iz posla se povukla lokalna samouprava!!!
  Verovatno nemaju dovoljno ljudi, a u Smradskoj kući sede jedni drugima na glavi, pošto nema dovoljno stolica. A možda je u pitanju i štednja, jer Bože moj, mora se štedeti za apartmane u Crnoj gori. A vi narode idite na mitinge i kontramitinge za jedan sendvič i flašicu vode koju ste sami i platili. Uostalom, to Vaš izbor…
  Bog s vama.

 3. amacak kaže:

  fux, računi mogu da se izmire online odavno. ja se i ne sećam kada sam zadnji put išao u banku ili poštu zbog toga.

 4. Raspop Teodosije kaže:

  @amacak
  Kako se toga nismo ranije setili? Svaka ti čast na pameti. Ovi penzioneri iz Male bosne sa svojim laptop računarima samo vise po fejsu a nikako da se sete da plate račun on-line. Ne budi ciničan, ovde se radi o nekim drugim ljudima, sa drugim potrebama, drugim navikama i sasvim ograničenim mogućnostima

 5. amacak kaže:

  raspope, odgovarao sam na sledeće: „Na velika vrata je reklamirala da će se ubuduće sve fiskalne račune građani moći da podmire online ,e-poštom itd.“, na početku piše i kome.

 6. Fux kaže:

  @ amacak : Kao da svi u Srbiji imaju novaca za digitalnu opremu ,laptope , itd…bre. A šta kažeš na ‘digitalizaciju katastra ‘…? Muk . dobro ti je Raspop Teodosije odgovorio ,svaka mu čast.

 7. amacak kaže:

  fuxe, citirao sam tvoju rečenicu koja implicira da računi ne mogu da se plaćaju online i odgovorio da ja to radim već godinama i pre nego što je ona došla u položaj da bilo šta obećava. znači, moguće je.

  jasno je da ljudi u nekim godinama ne mogu da prate tehniku i plaćaju na taj način. katastar nisam komentarisao jer ne znam da li to što si napisao ima veze sa realnošću. sudeći po ovom o online plaćanju, mrka kapa.

OSTAVITE KOMENTAR