Mali barski petlić – nova vrsta ptice otkrivena kod Subotice

Tokom prstenovačkog kampa na Ludašu, ornitološkim mrežama uhvaćena je nova vrsta ptice, koja još nije viđena na našim prostorima. Radi se o malom barskom petliću, koji se uglavnom prepoznaje po specifičnom glasu.

Postojanje malog barskog petlića u okruženju Ludaškog jezera predstavlja značajno otkriće. Radi se o ptici koja se retko pojavljuje i uglavnom se može identifikovati na osnovu specifičnog glasa. Stručnjak za ptice, društva ljubitelja prirode „Riparia“, Oto Sekereš ističe da mali barski petlić na Ludaš ima idealne uslove za život.

„Ptica je prilično mala, lako se sakrije u trsci i rogozu, tako da je retko možemo videti. Pre je možemo čuti ako je prisutna na nekom terenu, ali u zadnjih par godina nigde nije zabeležena u Srbiji. Veliki je naš uspeh što smo uspeli da je uhvatimo u ornitološkim mrežama tokom prstenovačkom kampa“, objašnjava Sekereš.

Ptice u letnjem periodu inače pronalaze dovoljno hrane, i kako ističe naš sagovornik posebno ih ne treba hraniti. Druga je situacija sa vodom, jer je ona pticama u ovim letnjim danima i više nego potrebna.

„Pošto je ovih dana stvarno izuzetno toplo i pticama je potrebna voda i za kupanje, i da mogu da je piju. Možemo im pomoći tako da postavimo u malim činijama vode na staništima gde one borave. Rado će je koristiti“, dodaje Sekereš.

Društvo ljubitelja prirode „Riparia“ svake godine tokom leta organizuje prstenovačke kampove. Sledeće aktivnosti su na jesen, kada će se pratiti migracije ptica selica. Edukativnim programima društvo želi da skrene pažnju na važnost očuvanja prirode.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR