Mali migranti će pohađati OŠ Jovan Mikić

Nakon što su prošle godine nastavnici odlazili u Prihvatni centar u Subotici gde su im držali časove, od ove školske godine 13 mladih migranata nastavu će pohađati u OŠ “Jovan Mikić” u Subotici.

U Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici trenutno je smešteno 55 muškaraca i žena, a među njima je i 13-oro dece različitog uzrasta. Oni će od sledeće nedelje biti uključeni u sistem obrazovanja u Srbiji.

“Školska godina 2017./2018. organizovana je u celosti u Prihvatnom centru. Nastavnici iz osnovnih škola odlazili su u Prihvatni centar i tamo držali nastavu. Od sledeće sedmice ,dva puta nedeljno, nastavnici će odlaziti u Prihvatni centar, a dva puta će deca migranti dolaziti na nastavu u OŠ “Jovan Mikić”, izjavio je Ilija Đukanović, član Gradskog veća Subotice zadužen za socijalna pitanja.

“Prošla godina je bila uspešno završena. U Subotici su bili uključene četiri osnovne škole: dve su radile sa decom nižeg školskog uzrasta, a dve sa starijom. Ove godine će nastavnici iz tri škole odlaziti u Prihvatni centar i tamo realizovati nastavu, a jedna škola će biti domaćin učenicima migrantima”, kaže Branka Bešlić iz Školske uprave Sombor, u čijoj nadležnosti je i obrazovanje u Subotici.

“Tamo smo prepoznali učenike koji nose izuzetne talente pa smo tako došli na ideju da napravimo projekat i da kroz njega razvijamo talente učenika migranata u adekvatnim uslovima. Zbog toga ćemo im obezbediti prostor u našoj školi u kojoj ćemo, dva puta nedeljno, raditi sa tim učenicima”, kaže Marija Milodanović, direktorka OŠ “Jovan Mikić” u Subotici.

Decu u Prihvatnom centru za izbeglice u Subotici obišle su i Paola Kamili, predstavnica Evropskog odbora sindikata za obrazovanje i Sara Kik, predstavnica  Evropske federacije poslodavaca u sektoru obrazovanja koje su izrazile zadovoljstvo onim što lokalna zajednica i država čine kako bi obezbedile uslove za stanovanje i školovanje mladih migranata, a Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije koji okuplja oko 40.000 prosvetnih radnika, istakla je značaj uključivanja ove dece u obrazovni sistem Srbije.

“Nama je, pre svega, značajno da deca koja su u tranziciji uđu u naš sistem i postanu deo formalnog načina obrazovanja”, ističe Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije.

U našoj zemlji trenutno je 3360 mladih migranata koji se pohađaju nastavu u 33 škole širom Srbije, a prema oceni predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, izuzetno je značajno što su oni uključeni u obrazovni sistem naše zemlje.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Stvarno Realni (Jedini pravi Realan original) kaže:

  Srbija je davno potpisala sporazum od readmisiji i inkluziji. Ovo je tek početak.

 2. Stvarno Realni (Jedini pravi Realan original) kaže:

  Stapanje rasa u delu. Judeomasonska mašinerija korača sve brže ka svom cilju. To im je i cilj. Stapanjem kultura, etničkih grupa, religija, da unište iste. Pametno, ali ja sam ih prozreo. Ostaću jedini, netaknut. Ja sam umotan u stranice zabranjenih knjiga od glave do pete. Tajna Loža, Lajco, i ostali me mogu sabotirati koliko hoće. Ja sam imun na nesvest i dezavuisanje. Ne trebaju mi njihovi lajkovi. Dovoljan mi je onaj lajk što sam sebi ostavim na komentar. Veliki mudraci i mučenici kao ja na kraju uvek budu ovekovečeni. Podeliću vam jednu misao iz mojih memoara koji će uskoro biti objavljeni, ali ovde na Zapadu. Ona glasi:
  “Dugotrajno robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.”
  ― Ivo Andric
  79 likes
  tags: mudrost goodreads

  Mnogi će primetiti sličnost između mojih reči i reči Ive Andrića. Kao što vam već rekoh, veliki umovi razmišljaju identično (grose minden think aliek).

 3. Posmatrač kaže:

  Jesu li naši profesori naučili arapski? Kako će da im predaju ako ne znaju arapski?

 4. Mirela kaže:

  Uuuu gle sad haosa…sad ce pametni Suboticani da dignu uzbunu i da protestuju sto ce njihova deca biti u blizini malih migranata…jer Boze moj njihova deca su od zlata a deca migranata su manje vredna…zbog? Zbog toga sto smo mi to tako rekli!

 5. Realni Ronaldo (jedini pravi debeli Ronaldo) kaže:

  Neka nas ta deca pamte da smo bili ljudi

 6. Jovan Mikic Spartak kaže:

  Ja mogu da se kladim da će ova deca emigranti biti daleko kulturnija, bolji učenici i daleko manji problem, nego noćna mora koju smo mi godinama imali sa svim propalitetima iz kazneno popravnog doma. Deceniju pa i više smo mi roditelji trpeli teror tih domarskih propaliteta koji su nam non stop maltretirala decu sa kojom su išla u školu. Njihovo ponašanje na ulici je tek bila priča za dobar krimi film: obijanje kuća, garaža, trafika, krađa iz prodavnica, dvorišta, pljačke na ulici, oštećivanje privatne imovine, pretnje starijima i mlađima, krađa bicikala, kola, neprekidne tuče po naselju… Osamdesete godine prošlog veka su obeležene banditima i propalitetima iz popravnog doma, o tome mi stanovnici aranđelovačke možemo da pišemo eseje.

 7. Buenos Aires kaže:

  P…. jedni, pa nisu deca kriva.

 8. Ilona kaže:

  Pa zar nisu nagurali decu iz skole Milos Crnjanski u Mikic?!!! Gde ce sad migrante da uguraju. I ovako ima 35 dece u razredu. Sedece jedno drugom na glavi?!!!

 9. Lenin kaže:

  Stvarno Lenin (Jedini pravi Lenin original,osim onog tipa koji leži nabalsovan tamo daleko u 3,14zdi materijalnog.)
  A kada dođe vreme,mi ćemo tako lepo obrazovanog i kulturnog čeljad poslati švabima na gotovs.Pa će oni dalje proslediti u njihove već 100% islamističke škole,gde će ih naučiti kako se mrzi pučanstvo bele puti i sasvim drugačije kulture življenja.Alahu Akbar!

 10. veca kaže:

  Kako je nama drago kad nase dete prihvate u inostranstvu i omoguće im da se školuje kao sva druga deca. Zašto se ne bi radovali uspehu ove dece?

 11. Rodoljub kaže:

  @veca

  Ima razlike, naša deca u inostranstvu imaju isti položaj kao deca zemlje domaćina a ovde su neravnopravna sa migrantima.

 12. Logika kaže:

  @ veca
  Nase dete nije u inostranstvu kroz ilegalne i kriminalne metode svojih roditelja. Nase dete i njegovi roditelji su inostranstvu na potpuno oficijalan i legalan nacin. U tome inostranstvu roditelji rade, placaju poreze, i ostale dazbine i doprinose, i na taj nacin finansiraju izmedju ostalog i skolstvo u kome onda sa punim pravom njihova deca participiraju.

 13. aver kaže:

  Nadam se da su ova migrantska deca prošla kroz ozbiljan sistematski lekarski pregled i da su zdrava.
  Na ono što lekarski pregledi ne mogu 100% uticati je imunitet koji migranti nose sa sobom i skrivene bolesti.
  Imunitet migrantske dece iz Afrike i Azije, i naše dece je potpuno različit, kao i virusi i bakterije (kako štetne tako i korisne) koje nose u sebi.
  Masovne migracije nose sa sobom opasnost pojave starih bolesti kojih smo se mi već davno oslobodili i pojave nekih za sada potpuno novih i nepoznatih bolesti na našim prostorima.

 14. Rodoljub kaže:

  @Logika

  Naše dete je inostranstvu jer njemu i njegovim roditeljima naša država otežava život pomažući decu i roditelje drugih država. Naši su dikriminisani a tuđi favorizovani. Kapiraš, „Logiko“!? Ili samo zamećeš istinu.

 15. Provincija ostaje provincija kaže:

  @logika

  Sramota, to su deca koja su pobegla od ratova i stradanja, a ne kriminalnih radnji njihovih roditelja.

 16. Nikola kaže:

  #Posmatrač

  To je nova generacija Srba,nema potrebe za nastavnicima koji govore arapski,djeca brzo usvajaju i uče tako da će i ovaj jezik društvene sredine

 17. Srbijanac kaže:

  Pola ovih pametnih sto podrzavaju ni nemaju dece a tupe i pametuju.

 18. Srbijanac kaže:

  Neko ce se opariti i od ovog projekta

 19. Nesrbijanac kaže:

  @Srbijanac

  Ima nas i pametnih koji imamo decu i podržavamo multi kulti. Da nije istog tog multi kultija u drugim zemljama zapadne Evrope i Amerike, ne bi cela Srbija imala šta da jede, jer ne bi ste imali gde da radite.

 20. Realan kaže:

  @Nesrbijanac

  Da nije „glupih“ i, po matrici „zlih Srba“, pripadnika te „niže rase“, tj. da nije Tesle, Pupina i mnogih drugih koji su modernizovali, i to i danas čine, tu vašu zapadnu Evropu i Ameriku, gde bi ste vi tako multi kulti bili!? Od multi kultija se ne ide napred, nego stagnira, i vremenom zaostaje. Hvala što „celoj Srbiji“ dajete da jede, da radi u fabrikama za dvesta evra. Ta ista „cela Srbija“ vam daje stručnjake koji vam pomažu da imate bolji standard. Nesrbijanac, nečoveče sa još jednim od bezbroj nickova, mržnja stvara slepilo. Zbog mržnje su ubijeni mnogi koji su toj Evropi i Americi mogli da pomognu da bude još bolja, da živite (množina) još bolje. A vi (Nesrbijanac, Logika, Fake komment, Fremdarbeiter, Tajna Loža, Nerealni, Lajčo, Stark Mark, Sara, maglocistac, Savannah, Mladen, Irealan… ) slobodno i dalje ponižavajte „celu Srbiju“. Srećom, „cela Srbija“ postoji samo u vašim (množina) izlivima šovinističke mržnje. Lično ljude vrednujem po tome koliko mogu da doprinesu razvoju, nebitno je da li je to neka firma, ekonomija, sport, kultura… Kada nisam uspeo u nameri da doprinesem da grad i država u kojima sam rođen budu bolji, na idu napred, jer ih vode „naprednjaci“ pod vašom upravljačkom palicom, otišao sam napolje, da to činim onima koji to cene. Znanje i nove ideje su osnov razvoja, a ja ne mogu da ne znam (što se u Srbiji traži) i ne mogu da mrzim one koji, kao i ja, stvaraju novo i bolje. Dakle, nije „cela Srbija“ baš toliko cela. Zaista ste deo propagandne mašinerije a la „svi me mrze“, „svi su neznalice“, „cela Srbija gleda u bujne grudi starlete“, „cela Srbija ne bi imala šta da jede“… Ja nisam ta „cela Srbija“.

 21. Antifašista kaže:

  Izuzetno tužno ali to je subotička realnost. Ne bih voleo da budem u koži te male dece koja će pohađati bilo koju subotičku školu. Prije par godina je čak jedna mala subotičanka bila izbačena iz škole jer zbog problema sa kožom smetala svoj ostaloj deci. Malo je reći da je to čisti fašizam.

 22. Koblenz kaže:

  @ Nesrbijanac
  Molim ako bi bio ljubazan da objasnis sta je to multi kulti, odakle potice i ko je taj izraz i zasto kreirao kao i koje su prednosti jednog multi kulti drustva. Takodje bi me zanimalo gde postoji multi kulti drustvo, i gde ono funkcionise i ko koga u jednom multi kulti drustvu hrani i izdrzava.

 23. Nesrbijanac kaže:

  @Koblenz

  To Multi kulti društvo na koje ti ciljaš je upravo Subotica. Najčistiji egzemplar multi kultija sa tvog gledišta. Domaće stanovništvo sagledano u Mađarima, Hrvatima, Bunjevcima i Muslimanima koje radi, plaća poreze, donosi prihode, a dođoši iz zavičajnih dana se bave mutnim radnjama, subotičanima vežu betonske cipele, strahovladaju na pokradenim izborima i slično.

 24. u inat svima kaže:

  @.. nesrbijanac………………..Ti si ………..ti si………… ti si… KR… !Pozdrav od SRBINA!!!

 25. Realan kaže:

  @Nesrbijanac

  Kao po običaju, izvrtanje istine. Ovog puta i izbegavanje odgovora na pitanja Koblenza. Ukratko, manipulacija masama.

  Multi kulti je projekat nemačkih liberala sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, najviše popularizovan preko stranke Zelenih. Zar ne rekoh ja da komentare pod raznim nickovima (da ih ovde ne nabrajam) piše DE-HR lobi.

 26. Vojvođanin kaže:

  @Nesrbijanac

  Puna podrška vašem izlaganju i istini. Ja bih tu ipak radi reda dodao i nas lokalne Srbe, starosedeoce koji smo čitav vek radili i plaćali sve te poreze. I meni je prijatelju svega dosta kad vidim te zavičajce kako haraju suboticom, i još se ovde javljaju da pametuju. Vojvodina i Subotica su uvek bili multi kulti.

OSTAVITE KOMENTAR