Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest

Proglašenjem bioproizvođača i bioproizvoda godine u Subotici je otvoren 14. Međunarodni festival organskih proizvoda Biofest.

Ovogodišnji fokus je na Industriji informacionih tehnologija (IT) jednoj od najzdravijih privrednih grana u Srbiji koja beleži stalni rast.

S druge strane, kako je istaknuto, u poljoprivredi leže veliki potencijali, koji još uvek nisu iskorišćeni, posebno u organskoj proizvodnji, koja je u svetu, takođe, u stalnom porastu.

RTV

Organska poljoprivreda Srbije na jednom mestu i ove godine na subotičkom Biofestu donosi ono najbolje što organska industrija Srbije nudi. A nudi manje nego što je potražnja u našoj zemlji, gde se proizvođači susreću s nedostatkom repromaterijala.

„Najveći problem je, konkretno ne samo naš, nego svih proizvođača, nabavka repromaterijala i sredstava za zaštitu koja nisu registrovana kod nas. Tako da se tu snalazimo, pravimo sami pripravke i sve, a možda bi tu mogli da skratimo neki postupak za nas da to možemo da kupimo, ali na žalost nema to kod nas na tržištu u količini koja je potrebna“, izjavila je Nada Letić sa poljoprivrednog gazdinstva iz Čeneja.

Dvodnevni festival organske proizvodnje i ove godine okuplja stručnjake koji će na panel diskusijama suočiti stavove po pitanju digitalizacije u ovoj industriji, internet kupovine, ali i uticaja klimatskih promena.

„Oko dve hiljade proizvođača je u Srbiji, negde oko nula zarez četrdeset pet procenata od ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji pripada organskoj. Sve su to male još uvek površine, ali je dobro što evo u Subotici svake godine se povećava broj proizvođača, ove godine je troje više, sada ih imamo dvadeset jedan“, rekla je Snježana Mitrović iz Udruženja „Terras“.

Festival je organizovan po četrnaesti put, na Otvorenom univerzitetu, uz dodelu priznanja za bioproizvođača, odnosno bioproizvod godine, kao i obilazak organskih farmi u regionu Subotice, koja je pionir ove vrste poljoprivrede u Srbiji.

 

RTVKOMENTARI

 1. candy kaže:

  Zašto su toliko skupi organski proizvodi?!

 2. Istina... kaže:

  @candy

  Zbog pomodarstva, palanaštva, malograđanštine. Sve „in“ je skuplje. Dobra propaganda će od svakog đubreta napraviti poželjnu stvar kao npr. Mek, Kola, Lidl, Jugoslavija…

 3. Realni Ronaldo (jedini pravi debeli Ronaldo) kaže:

  Ti treba sa nekim da razgovaraš, da se lečiš. Duševne bolesti su rasprostranjene. Pišeš koješta na svaku temu, filozofiraš i misliš da to nekog zanima. Na svakom drugom forumu bi te izbacili. Ni na koji način ne doprinosiš diskusiji samo kenjaš od jutra do mraka. Najbolje za tebe je da se obesiš, nemoj nas da daviš.

 4. Realan kaže:

  @’Istina’

  Da si nekada uzeo u ruke nešto teže od kašike kad ti mama spremi ručak, znao bi da je za certifikovanu organsku proizvodnju potrebno daleko više ulaganja i vremena.

 5. Istina... kaže:

  @Agentura

  Vi vekovima drugačijemisleće i nepodobne proglašavate duševnim bolesnicima i ludacima, to nije ništa novo. Zato i imate monopol na „zvaničnu medicinu“ što je još jedna od vaših manipulacija. Prvu koja je u istoriji nastala, a to je narodna, dakle stvarno primarnu, nazivate alternativnom a vašu drugonastalu, baziranu na hemiji koja donosi profit, razboljeva i ubija, „zvaničnom“ i jedino prihvativom. Sve koji nisu njen deo nazivate nadrilekarima, zaverenicima, šarlatanima, ludacima.

  Ono što vam posebno smeta je što portal GradSubotica objavljuje komentare koji se direktno kose sa vašom verzijom Sveta, onom koju kreirate, propagandom plasirate javnosti i sprovodite. Vama je svaka druga verzija npr. „filozofiranje“, „kenjanje“, „davljenje“, „mentalna masturbacija“, „bljuvanje“… i, kada ne možete da imate uticaj na sve medije, oni koji ih iznose treba „da se obese“.

  Strašno mi se „dopada“ vaš rezon.

  P.S.

  Shvatam, dirnuo sam u vaše svetinje; Mek, Kolu, Lidl, Jugoslaviju…

 6. Istina... kaže:

  @Agentura

  Više vremena!? Da, organsko je „viša rasa“ pa duže raste. Kakve nebuloze! Organsko je skuplje jer ste se umešali i u prirodu pa budalama naplaćujete vaše „sertifikate“.

OSTAVITE KOMENTAR