Milica sa majčinim bubregom živi 23 godine, a prognozirali joj pet

Pre više od dve decenije Subotičanki Milici Pejčić presađen je bubreg njene majke. Tada je imala svega 32 godine, a danas živi normalan život.

Nažalost, oko 5000 ljudi u Srbiji koji idu na dijalizu nisu njene sreće, a među glavnim problemima je i nedostunost savremenih lekova za regulaciju nivoa kalcijuma i fosfora u krvi.

Subotičanki Milici Pejčić sa 32 godine ustanovljena je bolest bubrega čiji je uzrok bio nepoznat. Niko nije verovao da će se oporaviti.

„Jeste, ta prva edukacija koju smo imali na temu šta da očekujemo od budućeg života, bila je prognoza da će nam život biti produžen za pet godina. Ja sam radila, tu je porodica i oni su mi davali snagu za život i nisam svakodnevno razmišljala o svojoj bolesti. Normalno sam išla na kontrole, pila terapiju i živela. A sada su rezultati za nijansu lošiji u odnosu na raniji period, ali ja imam i 55. godina“, kaže Milica Pejčić.

Nakon mnogobrojnih analiza ustanovljeno je da je odgovarajući bubreg njene majke Gabrijele Tot Kiralj. Kao i svaka majka uradila je sve kako bi pomogla svome detetu i donirala je bubreg.

RTV (Saša Medan)

„Ja sad da ti ovako kažem, ako imam nešto što bih mogla dati i sad bih dala, jer sam i ovako odmah odlučila da dam bubreg ćerki. Sad bih verovatno povadila sve organe i dala ih da nekome spasim život ukoliko mogu“, rekla je majka Gabrijela Tot Kiralj.

Milica je od nedavno invalidski penzioner, igra se sa unucima. Sekterarka je Udruženja bubrežnih invalida u Subotici i pobedila je statistiku, jer pre transplantacije rečeno joj je da prosečan životni vek osobe kojoj je doniran bubreg iznosi samo pet godina.

 

RTVKOMENTARI

  1. vesna kaže:

    Bravo za Milicu, hrabru i jaku ženu.

  2. evgenije kaže:

    Mirgešanke……

OSTAVITE KOMENTAR