Minimalac mora biti 20.000 dinara

 

Odluka o povećanju minimalne cene rada za 13 dinara u odnosu na prošlu godinu i prethodna tri meseca ove godine, uprkos protivljenju Unije poslodavaca Srbije, stupiće na snagu 1. aprila,  saglasni su predstavnici Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata.

Socijalno-ekonomski savet saglasio se, naime, da se od 1. aprila minimalna cena radnog sata poveća sa 102 na 115 dinara, ali se Unija poslodavaca Srbije kasnije predomislila i traži preispitivanje takve odluke, s obrazloženjem da će to povećanje negativno uticati na ionako loše stanje u privredi zemlje.

 

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da nema razloga da odluka o povećanju minimalne cene rada za 13 dinara ne stupi na snagu 1. aprila, kako je bilo predviđeno. On je rekao da promene minimalne cene neće biti i da će uvećana minimalna zarada od 1. aprila iznositi 20.010 dinara. On je dodao da je reč o socijalno odgovornoj odluci i povećanju od 12,7 posto, koje će važiti do februara naredne godine. Ministar rada je ocenio i da su nerealne najave Unije poslodavaca da će povećanje minimalne zarade usloviti nov talas otpuštanja u privredi Srbije.KOMENTARI

 1. radnik kaže:

  SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!!! ZA KOLIKO % POSKUPLJUJE STRUJA, GORIVO,…… 😡

 2. jerzsa kaže:

  Neka gospoda poslodavci samo jedan mesec žive od ovih 20000 dinara, pa da vide kako je to, da li će se i onda protiviti. Oni nedeljno, a možda čak i dnevno potroše toliko, a većina zaposlenih dobija baš taj minimalac što su oni dužni po zakonu isplatiti, ni nepada im na pamet da plate više. SRAMOTA. Ne žale pare za reklame, sponzorstva itd. a kad treba da radnicima plate zaradu onda ko da im se vadi zub. Zar nisu svesni da zahvaljujuću baš tim radnicima mogu imati to sve što imaju.

 3. krass1 kaže:

  Ali ima i poslodavaca koji isplacuju samo malo vise od pola od tih 20000 dinara, sve sa izgovorima kao nije jos uplaceno za odradjen posao, pa ovaj nije platio, pa onaj nije platio… ali se zato i dalje zestoko radi.Tako dodje vikend,dobijes neku crkavicu (2000-3000) sa izgovorom: za ponedeljak ili utorak su obecali da ce uplatiti pa ce biti jos. A onda prodje cela nedelja, a cesto i dve pa sve iz pocetka.

 4. adam kaže:

  zakonom uvesti da se jedan mesec radnicima isplati direktorska plata i obrnuto!!!!! da li treba jos nesto reci!!!!

 5. Dule kaže:

  sat vremena, ni litra benzina? sramota!

OSTAVITE KOMENTAR