Mladi Subotičanin fiziku i hemiju uči iz doktorskih radova

Aleksandar Grahovac, maturant subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“, pobednik je državnog takmičenja iz matematike u kategoriji četvrtih razreda učenika koji ne pohađaju matematičke gimnazije.

Mladi Subotičanin ima odlične rezultate i na takmičenjima iz fizike, hemije i informatike, a za to je najzaslužniji sam jer ga niko nikada ne pripema za takmičenja, pošto je protivnik dodatnih časova. Posle uspeha na državnom takmičenju dobio je slobodne dane i sada se priprema za Srpsku matematičku olimpijadu.

– Prošle godine sam bio drugi na državnom. Ranije se nisam ni pripremao za takmičenja, pa su uspesi bili manji, ali sada na internetu pronalazim doktorske i magistarske radove. Izučavam ih od korice do korice i upalilo je. Matematiku radim i u slobodno vreme. Kada me nešto interesuje, istražujem dok ne dođem do rešenja – kaže Aleksandar.

Vukovac u osnovnoj školi, posle osmog razreda upisao je Matematičku gimnaziju u Beogradu, ali je ubrzo shvatio da mu ne odgovara energija glavnog grada i da u rodnoj Subotici uz više truda može biti dobar matematičar. Vratio se iste godine kući i od tada ne odustaje od tačnog rezultata ni u jednoj oblasti.

– Bilo je 15 minuta do kraja takmičenja kada mi je sinula ideja kako da rešim najteži zadatak i rad sam predao u poslednjem trenutku. Bio sam u šoku što sam toliko dobro uradio zadatke. Na Srpskoj olimpijadi me očekuju zadaci iz A-kategorije, ali nemam tremu. Uživam u rešavanju zadataka, osim kada je geometrija u pitanju, tačnije lenjir i šestar, jer su to obično trik pitanja – priča mladi maturant.

Zora Potkonjak, profesorka matematike, kaže da se Aleksandar oduvek izdvajao od drugih učenika jer je zainteresovan za zadatke kojih nema u gradivu i koji su teški.

– Dešavalo se da me pita za pomoć i da nisam mogla bez konsultacije odmah da mu odgovorim jer su to oblasti koje ne radim i nisu vezane za gradivo. Nadam se da će stići do Balkanijade. Nedostaje nam više dece poput njega – zaključuje profesorka.

Preko eksela odlučio se za Norvešku

Aleksandar će, zajedno sa devojkom, pokušati da nastavi školovanje u Norveškoj. Još nije odlučio šta će studirati, ali je tu zemlju izabrao na neobičan način.

– U ekselu sam napravio tabelu potencijalnih zemalja u kojima bih mogao da studiram. Uneo sam kriterijume koje smo postavili moja devojka i ja i rezultat proračuna je bila Norveška. To je sjajno i sigurno tačno rešenje – zadovoljan je Aleksandar.

 

BLICKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Lik je ubekcelu napravio listu zemalja u kojima bi studirao

  2. stormwatch kaže:

    Bravo majstore! Samo sto dalje od Srbije i Balkana!

OSTAVITE KOMENTAR