Mleko u kesi

Prođe tako i decenija od kada se sveže mleko više ne pakuje u kese. Danas ga više nema ni u tetrapaku i kutijama, već je u plastičnim flašama, ali to više nije važno od kad smo se rešili tih vlažnih ili ne daj bože probušenih pakovanja.

Druga je sada stvar što su one ostale tamo u prošlosti, gde je detinjstvo i mladost pusta, pa bi lako bilo i sa kesama, samo da se vrati ono vreme.

Kraj ere mleka u kesicama, trebao je da bude 1990. godine. Subotička mlekara je počela te godine prodaju u savremenoj kartonskoj kutiji koja se zvala dupak, cupak ili tako nekako. Sve je tada krenulo kako treba ali sreće nije bilo sa politikom. Točak istorije se okrenuo u natrag i vratio nam stari način pakovanja. Još dugih deset godina.

Petljanje sa tim nesretnim pakovanjem je počinjalo još u prodavnici. Mleko je znalo da procuri i pokvasi sav ostali bakaluk.

Zatim držanje u frižideru ili kuvanje u loncu, sipanje… Neko je na televiziji reklamirao plastični stalak putem jedne nedotupavne reklame gde neka cura makazama seče kesu mleka tako da odmah pola prolije. Čak je i prva pakovana voda kod nas – Prolom, bila u istom takvom najlonu.

Neke domaćice su te kesice prale, sušile na štikovima i posle koristile kao pakovanja za zamrzivač. Jedan od prizora devedesetih jesu i te kesice na štriku i štipaljkama. Kako to čini inercija, ta navika je ostala još neko vreme i kada više nismo znali šta ćemo sa najlonom.

 

To subotičko mleko zvalo se SONJA mleko.

SedamdesetihKOMENTARI

 1. Gyula Dietrich kaže:

  Nije mesto reklame, jer će biti reči o preduzeću koje već nepostoji. GRAFIČKI ZAVOD PANONIJA imala je dva pogona. Zgrada staroga suda preko od Hotela Patrije je bio pogon štampe, dok na Beogradskom putu je bio pogon ambalaže, kasnije i preko iz mosta Politilen, tj. Panoplast. Postoji period kada za celu tu veliku Jugoslaviju ovde se izrađuju, stručno izvlači folija za sve mlekare. Ne u Mladenovcu, ili OKO – Zagreb već ove kese koje su namenjene za mleko, manja pakovanja jogurta slatkog mleka imaju oznaku GZP, SEĆAM SE da se nešto radilo i za izvoz u susednu Mađarsku.

  To je trajalo nešto oko 20 godina, naravno menja se i tehnologija pakovanja – ipak smo još uvek kod plastike – a Panonija gubi korak sa ostalim štamparima na plastiku. Dolazi do JUR-a, OOUR-a, pa i velikog SOUR GRAFIS-a  koji je uništio ovo preduzeće koje je jednog trenutka imao oko 550 zaposlenih.

  Možda ću biti subjektivan na nestanak GZP uticali su i rodbinski odnosi i to od Male Bosne, do Malih Pijaca kada šefovi već nisu znali kako da zaposle svoje rođake. Tužno je sećanje na ovu štampariju gde sam dobio dve korice hleba, izučili su me za slovoslagača, kao i pogonskog graf.inženjera.

 2. ivan kaže:

  Jedne zime kada sam se vracao iz prodavnice mleko sam cvrsto drzao na grudima da mi nebi ispalo.Naravno bio sam klinac i naravno okliznio sam se na led i onako celom duzinom pao na njega.Iza mene brat mi se smeje napravi jedan korak i oklizne se na taj isti led i padne na mleko koje je isto tako drzao kao ja.E tako je to meni ostalo u secanju.Nisam znao da se zvalo sonja

 3. Pajo kaže:

  Trebalo bi mleko biti pakovano u Staklenu flasu!A pvc sto vise zapostavljati u celoj industriji pakovanja!!!

 4. Perix kaže:

  Sećam se da mi je bila najveća mora, kada me mama pošalje da kupim stvari u samoposluzi i treba da donesem i mleko. Prava avantura je bila da ga donesem kući čitavog. Prvo je išla provera još u samom frižideru, da nije negde probušena kesa, tako što pritiskaš i gledaš da li negde kaplje. Dešavalo se da pred kraj dana stoji 5-6 kesa sa mlekom u lokvi iscurelog mleka u tom frižideru. Dalje, to mleko je trebalo da preživi i do kase, pa sam ga često stavljao u posebnu najlon kesu, a ne u onu žičanu korpu. Na kraju, trebala je posebna tehnika da se to stavi na biciklu i da ne dodiruje oštre delove na njoj. Bio sam uvek presretan kada uspem da donesem kući celo mleko…  😀

 5. Alex_ZR kaže:

  Mlekoprodukt iz Zrenjanina i dalje u 21. veku pakuje mleko u kese…

 6. freelancer kaže:

  Pajo:

  Trebalo bi mleko biti pakovano u Staklenu flasu!A pvc sto vise zapostavljati u celoj industriji pakovanja!!!

  E, pa bilo ih je… Koliko se sećam, bile su vrlo nalik na ove današnje plastične. Imale su poklopac od nekakve alu-volije ili sl. Kada se mleko izruči u posudu, na zidovima boce je ostala bela masnoća, mleko je bilo MLEKO. Ove plastične ostanu gotovo čiste, kada se izruči „mleko“. Jedino, nikad nisam video onoga koji je svakog jutra ostavljao po dve boce ispred vrata od stana 🙂

 7. ... kaže:

  Ja sam obožavala da gricnem kesu sa mlekom i dok se penjem na peti sprat da lagano pijuckam 🙂

   

 8. Pajo kaže:

  E da mi je znati mleko u prahu koje je pre par godina bila tema gde i za cega je bila upotrebljena???U sveze mleko nemoze jer je to sveze! A dali se pravila od njega pavlaka,sir ili slicno?ILI ipak to sveze nije bilo bas toliko sveze!

 9. HerrBecar kaže:

  Ja sam kao deran uvik is’o kod komsije po mliko. Ali sam ga donosio u onim starim metalnim kanama za mliko. Neznam dal’ se i one jos uvik upotrebljavaju.

 10. krass1 kaže:

  E Ivane, nisi ni znao da si pao na Sonju :lol:.

 11. Djuka kaže:

  Mozda u Subotici nema mleko u kesama pa je mleko 70 din a ovde u Nišu je još uvek u kesama i košta 45 dinara!!!A i jogurt je 60 din.Uzgred kese zauzimaju u kanti za đubre manje mesta.Pozdrav iz Niša.

 12. Anonimni kaže:

  Djuka:

  Mozda u Subotici nema mleko u kesama pa je mleko 70 din a ovde u Nišu je još uvek u kesama i košta 45 dinara!!!A i jogurt je 60 din.Uzgred kese zauzimaju u kanti za đubre manje mesta.Pozdrav iz Niša.

  Isto tako se i kese daleko sporije razgradjuju od kartona a i obicna kesa u kakvo se pakuje nisko mleko ne poseduje apsolutno nikakav sloj zastite od bakterija pa je svojevrstan magnet za iste, no posto se zutica u Nisu smatra pod normalne bolesti onda to i tamo na jugu nije problem.

 13. Lansky kaže:

  Iz vremena pre kesica

   

 14. Djuka kaže:

  Ha,ha,ha!!Ovo cu razumeti kao salu mada osecam da tu ima i malo…Sustina je :plastka je plastika,bila u obliku flase ili kese ali je velika razlika u CENI onoga sta je u njima.Otidji do „024“ ili „Trgoprometa“ i uporedi cene!!!Pusti zuticu-to je druga tema,kao pitanje suboticke bolnice,porodilista itd

 15. bonnie kaže:

  Pre nekih dobrih 40? godina, kada su poceli mleko puniti u kese, jedna blagajnica: Olga u Trgoprometu br. 66 rekla: kada se slomila flasa od mleka, to smo cula, a kesa pukne u tisini, ni ne znamo kada…

 16. čiktar kaže:

  …davno,prija tušta godina,kad se krene kući iz momčenja-PRID DUĆANOM U ŠKATULJAMA  MLIKO I FRIŠAK KRUV!!!! mi se lipo najidemo,napijemo,ostavimo novce ispod škatulje i mirna Bačka……….. ni u žigarici više ne gori pako!!!

 17. Subotičanin kaže:

  Lansky,jesil li uspeo ući u trag onom čoveku što se šetao po gradu s avionskim pismom i aktovkom?Imao je ispod šešira svezan konjski rep.Ko je on bio konačno?Jeli još živ?Svakako je jedna od legendi Subotice.

 18. Kertvaros kaže:

  Moje najdalje secanje dopire do mlekare (prodavnice) jedne prizemne kuce koja je nekad bila na uglu Parceticeve i Palickog puta. Tu se je prodavalo mleko iz aluminijumskih kanti od nekih 50 litara. Mleko su grabili iz tih kanti pomocu metalnih menzura od litar i pola litra koje su bile montirane (zavarene ?) na duzoj gvozdenoj sipki kako bi prodavacica mogla dublje da zahvati mleko. Musterije su od kuce donosile kanticu za mleko ili kakvu drugu pogodnu posudu i problem ambalaze nije bio aktuelan. Moja mama je uvece ostavljala lonac sa poklopcem ispred nasih ulaznih vrata i onda bi u ranu zoru dolazila zena biciklom sa Supljaka i donasila obligatornih dve litre mleka. Mlekarica je snabdevala vise domacinstava u komsiliku i obicno bi se na kraju meseca obracunala i platila izliferovana kolicina. Valja se prisetiti da su te prodavnice (mlekare) bile usko specijalizovane i nisu prodavale apsolutno nista osim mleka i mlecnih prozvoda. Od mlecnih proizvoda se mogao kupiti Srpski sir, Svapski sir, Sajt i naravno nezaobilazni „Zdenka“ topljeni sir. Za jogurt u Subotici uglavnom tada jos niko nje cuo. Posto skoro niko nije imao frizider prodavnice mleka su bile otvorene i nedeljom pre podne izmedju 7 i 10 casova. Isto radno vreme je vazilo i za pekare i mesare.

 19. Suboticanin kaže:

  @Kertvaros

  A sećaš li se da je na suprotnom uglu bila berberska radnja. Tamo je radio (zamisli sećam se natpisa Molnar Đula – berber) jedan uvek kratko potšišan sedi stariji i rekao bih -debeo čovek. Sećam se priče dok sam čekao na šišanje da je berber postao jer je jedne zime naprečac promenio mišljenje. Radio je kao šegrt kod nekog majstora i golom rukom uhvatio gvožđe koje je stajalo napolju. Kada mu se ruka zalepila za ledeni metal, po svojoj priči, odlučio se za nešto što se radi „unutra“ 

   

   

 20. Kertvaros kaže:

  Frizera se ne mogu setiti jer je taj ceo kraj bio „Trgovacki centar“ za ceo Kertvaros i bilo je vise trgovackih radnji. Covek vremenom zaboravlja pojedine stvari a ne retko dodaje nesto sto uopste nije bilo. Kod frizera sam odlazio u radnju Sipos Janosa na uglu Palickog puta i J. Mikica, prvo kod oca kasnije kod sina. Odlazio sam iz prostog razloga jer je i moj „Stari“ tamo bio musterija. Frizeraj je bio u istom objektu kao i specerajski ducan.

 21. Subotičanin kaže:

  Lansky,ja još uvek čekam odgovor.

 22. Lansky kaže:

  A ja ga još uvek nemam. Sva svedočanstva do sada su onih koji su ga viđali i sežu još u pedesete godine. Pominjala se i jedna žena koja je davno hodala sa njim doterana u istom stilu. Ali još se niko nije javio ko je imao kontakt ili nešto više znao. Ne može neko da proživi vek u Subotici a da ga baš niko ne zna. Zato se nadam da će neko da pročita ovo i napiše nešto o misterioznom čoveku.

 23. Subotičanin kaže:

  Lansky,ja sam siguran da ćeš ti to „iskopati“,ali nemoj to zaboraviti.Probaj se obratiti nekim institucijama(možda Arhiv,SUP,obaveštajne službe ….)

 24. Subotičanin kaže:

  Možda bi čak Stipan cvećar mogao znati ko je bio taj čovek!

 25. vas covik kaže:

  Mleko smo dobijali na poslu, obavezno 1/2 litre, rad sa opasnim otrovima. Uvek smo stavili 4 prsta u kesu tako da smo napravli 4 sise i probosili iglom pa smo imali mini kravu, no neki put bi prsnula ili nokat ostar pa sve mleko se razlije. U komsiluku su drzali 3 krave (velika avlija) jalte pa ujutro kanicu za mliko ikao deca moralismo da donesivamo, neki put manje neki put vise. Otprilike koliko nam je bilo potrebno taku kanicu smo nasili 2, 3 ili 4 litre da nebi bilo nesporazuma, 4 litr bila crvena, 2 litra plava trlitre bran sa crnomstraftom tako da gazdarica cim nas vidi zna koliko ce mo odneti novac su obicno roditelji obracunaali jer smo bili mali 4-5 godina. Davno je to bilo 50 i koje!!!

  Vidim da trzite nekog koji se zvao po secanju Josip Sverko! nezvanicno se pricalo (medju narodni dzeparos ) Turisticki lopov, koji je jedan dan hte pokrasti jednu Nanu na mlecnoj pijaci a ona za prgacu jer ispd pregace bila torba sa novcem pa preko kuka snjimna zemlju pa udri Nanulon (drvenom papucom), Milicij ga uhapsila a om se zareko ako ga puste nikad vise nece krasti, jer ga sramota da po svetu nikad niko ganije uspeo uhvatit a sad jedna starija Zena-NANA ga jos i natukla. Obecanje je ispunio samo niko nezna gde je zavrsio znao je po crkvam da krade seljankama novcanike iz kotarica i putovo je vozom da Francuske ili Bec kad ma je koliko novaca bilo potrebno, i uvek se pravio gospodin, znam otac je radio u sudu i Sup su bili zajedno tako da se znalo ko se sa cim bavio. Mozda nepricamo o istom coveku, samo koliko znam da je to nesto jako slicnoili isto.

  Ah da kiselna (kiselo mleko nije isto od kucnog i onog iz prodavnice ono je vec obrano (skinut prvi sloj masnoce) A sto se tice mleko u prahu dodaju u sirevi i jogurte ali i to se oseti jer kao da ima brasna u jogurtu il mladi sir nije kao sveze mleko.

 26. vas covik kaže:

  Zena koju ste pitali mislim da se zvala Matija i zadnj put sam je vidio na palicu 1967 god. Zivila je u 5-om kvartu, oko Jovan Mikica??? davno je to bilo, mozda samo dase secamo svega al godine nose svoje, pa uvek nesto novo.

 27. Barbara kaže:

  Secam se da mi je to mleko u kesi zadavalo nevidjene muke priligom odlaganja u frizider, uvek se prevrne i iscuri:) A mama vice zbog prljavog frizidera!

 28. SsS kaže:

  Ja sam rodjena 92, i secam se mleka u kesi, a i po celom frizideru 🙂 Sigurni ste da je prestala proizvodnja 90? x;

 29. Kertvaros kaže:

  Djordje Marjanovic Pesma raznosača mleka

   

OSTAVITE KOMENTAR