Moj GALEBE

Nije se ovaj narod najeo čokolade u prošlosti, sve dok pre dvanaestak  godina police prodavnica nisu napunjene kako treba.

Do sedamdesetih godina uglavnom su to bile šećerne table, mlečne čokolade su bile skupe ili je nešto drugo bilo u pitanju. Šezdesetih godina su se gradile kuće, bilo je i za more, neki su kupili i automobil  ali nema tog dilbera koji se davio čokoladom kao ovi klinci danas. Može biti da su tadašnji roditelji generalno SLATKIŠE shvatali ozbiljnije.

Rođendani, praznici, čašćavanja, odlazak u goste…Morale su da se stvore određene premise da bi dete dobilo čokoladu ili bombon ali i tada na štanglu.

Sedamdesetih je situacija postala bolja u pogledu izbora marki. Pored domaćih, tu su i Nestle i Toblerone koje su bile poznate kod nas pre drugog svetskog rata (ko je to pamtio). Ali već početak osamdesetih donosi  ekonomsku krizu, ograničavanje uvoznih artikala i sirovina, kada i cena kakaovca na svetskoj berzi raste…i eto nestašice čokolade nezapamćene još od vremena Adolfa.

Osamdesete godine tako prolaze u čežnji za pravom čokoladom i u mitologizaciji iste. Pojavila bi se koja tu i tamo, stigla bi i iz inostranstva neka, ali ne iz Mađarske jer  tek tamo nisu znali šta je mlečna čokolada. Imali su samo onu crnu za kuvanje.

Od domaćih marki koje smo imali u Jugoslaviji, jedna se posebno izdvajala kao opštevoljena. Bio je to Pionirov GALEB. Prefinjen ukus tih kockica dao je toj reči malo veću težinu. Galeb jeste opevana ptica koja dočarava slobodu i nezavisnost ali u dečjoj fantaziji tih pet slova znači i idealan balans kakaoa  i mleka, praznik za nepce i nebesko zadovoljstvo. GALEB!

Kada su se najzad u prodavnice vratile i Nestle i čokolade „originalne Kraš kvalitete“ a sa njima stigle i Milke i nekakve belosvetske marke za koje nismo znali pre, kod mnogih su izazvale malo razočaranje. Ni jedna od tih slavnih marki što stižu sa Alpa, nije bila puno bolja od Galeba. Istina je ta da je upravo Galeb bio bolji.

Da li je u čekanju prošla mladost, a tada su i svi ukusi i mirisi i podražaji bili intenzivniji , ili je subotički Galeb bio stvarno svetska klasa?

Sada je to nemoguće ustanoviti. Da li je to danas ista čokolada ispod omota ili su naši  „receptori“ napunjeni  poslednje decenije za razliku od onih davnih godina kada smo kao deca smišljali kako da parče čokolade potraje što duže. Grickati je sitno kao miš ili je sisati?

 KOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  I dan danas je to ostala najbolja mlečna čokolada, ali se bojim da su retki oni koje je kupuju jer je bezobrazno skupa….Uvozne su jeftinije, pa i one iz komšiluka za kojima nas vuče nostalgija, a i tu je sad već dosta novih igrača (Bambi, Simka itd) čiji su proizvodi zaista vrhunskog kvaliteta…

 2. TIKVICKI kaže:

  NEBIS SE SLOZIO SA VAMA DA SU SIMKA I BAMBI KVALITETNIJE OD GALEB COKOLADE. I U CENAMA NEMA VELIKE RAZLIKE. ALI UPAMTITE GALEB JE GALEB. 

 3. Ivica kaže:

  @TIKVICKI, 

  Ja se ne bih složio sa Vama da sam igde napisao da su oni bolji, već da ih ljudi kupuju jer su jeftiniji a dobrog kvaliteta…Takođe se ne bih složio sa Vama da je 70-90 dinara isto što i 120…

 4. Double P kaže:

  Ja se bas ne bih slozio sa ovim tekstom da je Galeb bio bolji od uvoznih cokolada. Strane cokolade su mi bile uvek finije. Pa sad me hejtujte 🙂 Mozda je Galeb nekada davno bio fin, ali devedesetih je bio ogavan u poredjenju sa npr Milkom.

 5. Trolol kaže:

  Slazem se sa Ivicom da su skupe…pred nosom su nam a kostaju kao neka uvozna. Jos kada bi ih poredio sa uvoznim koje se prodaju na pijaci gde im je cena oko 70 din….gmazovi 🙂

 6. djomla kaže:

  Da sam na Pionirovom mestu uveo bih Galeb u manjem pakovanju. Za ovakve kao ja koji često kupuju čokoladice dok čekaju na kasi jako dobro dođe manji format. Tipa pakovanje od 2 munchmallowa umesto 6 itd… Zato i Pionir treba da napravi manji Galeb onako za u prolazu… 

 7. snex kaže:

  … i jos da na njima ne pise „pionir“ beograd- bile bi verovatno jeftinije i sladje
  😥

 8. tikvicki kaže:

  U TO SAM SIGURAN DA NE PISE BEOGRAD SVE BI NAM BILO SLADJE PA CAK I KAVA BEZ SECERA.

 9. Galeb kaže:

  Hvala na tekstu 🙂 <3

 10. gagi kaže:

  A da pise Zg
  onda bi bilo u redu

 11. krass1 kaže:

  @gagi Pionir- Subotica. Znas Ti na cega su mislili, samo…

 12. (ba)laban kaže:

  @gagi

  Bl, svakako!

  Oduvek je ZG bio civilizovaniji i kulturniji od BG smradova!

 13. u inat svima kaže:

  Ovaj (ba) laban mnogo zaudara ko covik!!Da nije ujkan??? … ili JESTE!!

OSTAVITE KOMENTAR