Morahalom: Gradi se srpsko-mađarski kulturni centar

Mesto Morahalom sa svojom Banjom pored gradova Đula i Segedin smatra se trećom najomiljenijom turističkom destinacijom u regionu i da bi izašli u susret posetiocima, ove godine će se organizovati kulturni programi vikendom – najavio je gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi. Prema izveštaju agencije MTI, tokom leta posetioci ovog banjskog mesta moći će da uživaju u koncertima, pozorišnim predstavama i muzičkim priredbama, ali i u kulinarskim festivalima.

U gradiću je započeta i izgradnja srpsko-mađarskog kulturnog centra, gde će se počev od januara iduće godine održavati programi sa ciljem prikazivanja tradicija balkalnskih naroda i Mađara.

 

Vajma.infoKOMENTARI

 1. Raspop Teodosije kaže:

  Mađari pametno rade: Prvo crkva, pa kulturbund. A mi naš Palić možemo da zatrpamo. Ionako je to samo jedna prepuna septička jama…

 2. Pametnjaković kaže:

  Napravili bi Mađari i Palić i sredili jezero da je njihovo, ovi naši nesposobnakovići ne umeju ništa valjano da urade, samo da trpaju pare u svoj džep bez nekih vidljivih rezultata.
  Da se razumemo, svugde se radi za pare, ali trebaju i neki rezultati da se vide.
  Taj Nogradi, gradonačelnik Morahaloma je od običnog sela sa jednom ABC samoposlugom nekada, veličine Žednika napravio turistički centar boli glava, gde idu na kupanje i novosađani i beograđani i pola Vojvodine.
  Skoro čitavo mesto živi od turizma, hotel, moteli, privatni smeštaj, ishrana.

 3. Gligorije kaže:

  Raspop teodosije
  U pravu si skroz. Al ovi kod nas na vlasti bi i za zatrpavanje uzimali novac kao sto su i za ciscenje u proteklih 10 godina, ali ne bi bio zatrpan.

 4. Rax kaže:

  A sta rade nasi sa parama koje su dobili za ovu svrhu?

 5. Gligorije kaže:

  Rax
  Raspodeljuju u privatne svrhe. Da rade nesto na palicu, zar se to ne bi videlo do sada? Dakle, ne vidi se – ne rade nista al novce uzimaju.

 6. Megille kaže:

  Morahalom ? ,ha,ha,ha -sumnjiva ulaganja i pranje novca…

 7. McFly kaže:

  Prvo da ispravim naziv kulturnog centra nije niti će biti Srpski-Mađarski nego isključivo Srpski Kulturni Centar „Kolo“. Finansira se iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Mađarska-Srbija. Izgradnju finansira EU 85%, 10% Država Mađarske i 5% grad Morahalom!
  Zvanični kamen temeljac je bio 26.01.2018. koju vest su Sve veće medijske kuće u Srbiji podelili.

 8. Rax kaže:

  Da, ali iz tog ipa projekta su dobili para i nasi,pa bi takav centar ili stavec trebao da se gradi i na palicu.

 9. McFly kaže:

  Rax
  Tačno dobili su i naši, i iz tog izvora će se graditi na Paliću.
  Naravno ako počnu već jednom…….jer nema ni tragova za izgradnju….

 10. avet kaže:

  Mož bit da će naši od tih IPA para pre nešto lepo da izgrade u Crnoj Gori nego na Paliću.
  Ne znam, samo mi se i ta ideja prevrnula u glavi.

 11. Megille kaže:

  @ McFly : napisao si bedastoću ko niko na ovom forumu . ‘ Prvo da ispravim naziv kulturnog centra nije niti će biti Srpski-Mađarski nego isključivo Srpski Kulturni Centar „Kolo“. Finansira se iz prekograničnog programa Interreg IPA CBC Mađarska-Srbija. Izgradnju finansira EU 85%, 10% Država Mađarske i 5% grad Morahalom! ‘
  Srpski kulturni centar u Morahalomu u Mađarsko-naMađarskoj teritoriji ? Srbija ni jednu paru ne financira ,pa kako je onta ‘ srpski’ ? U Morahalomu nije bilo nikada Srba ,pa zašto odjednom tako’veliko’ interesovanje za to mesto u Srbiji ???

 12. McFly kaže:

  @Megille
  Prvo se raspitaj,proveri slobodni i u Morahalomu.
  Jest nisu živeli tamo „Srbi“ ali sa prostora Srbija ima puno stanovnika!!!
  Odgovor na tvoje pitanje:
  „U Morahalomu nije bilo nikada Srba ,pa zašto odjednom tako’veliko’ interesovanje za to mesto u Srbiji ???“
  Interes je obe države, jer trenutno grad Morahalom služi kao most između EU i Srbije.. npr. turizam, kultura itd.
  Ali nema potrebe tebe da ubedim ili bilo koga, jer prekogranična saradnja, kultura, turizam itd. treba da funkcioniše kao i da nema granica.

 13. Pajo kaže:

  E samo da ti migranti netraze vise i vise!

 14. Megille kaže:

  @ McFly ,Ovo je nešto po Miloševiću : ‘Gde su Srbi to je onda Srbija’…

 15. McFly kaže:

  @Megille
  Nije reč o Srbiji nego o Srbima, jer srba ima i u dijaspori……ali cilj je da Kulturni centar „Kolo“ udomi sve nacije regije,
  Naravno nikome nije obavezno da svrati kad počne da funkcioniše. Svako bira svoj put…..

 16. Hrono kaže:

  Ovaj sajt daje svima da komentarisu. Hvala im na tome. Zato ja sad mogu da napišem da svi gornji komentari poticu od mase neznalica. Ovaj Ipa projekat je iskljucivo pod kontrolom Svm i Moraholom je obicno mazanje ociju kako bi u centru naselja Palic, nevezano od turističkog dela, oni uradili svoj kulturni centar. I kasni Svm sa realizacijom. To je strateski Ipa projekat, politički izlobiran iskljucivo od Svm. A administratori sajta to znaju jer su u temi, ali pustaju svakakve komentare i ne reaguju dopustajuci blacenje glupostima koje nemaju veze sa temom. Sa tim se svrstavaju. A sve zivotu ima svoju cenu. Pozdrav

 17. Hrono kaže:

  I naravno da znaju i da Svm i sve stranke Mađ nac manjine dve decenije aktivno, ali veoma mudro, koče izgradnju Palica upravo da bi Moraholom – selo radio. Ali i o tome ne smeju da pokrenu temu. Licemeran sajt. Toliko.

 18. avet kaže:

  @Hrono
  Bože mili, davno ne čitah ovako nepismen komentar.
  Hrono, poradi malo i na pravopisu.
  Kao da je komentar pisalo neko polupismeno dete od 10 godina.
  Sve što ti se ne sviđa, po tebi to neznalice komentarišu, samo kad ti znaš šta je u pozadini svega ovoga.

OSTAVITE KOMENTAR