Mostovi kulturne i ekonomske saradnje se grade paralelno

Italijanski kulturni centar „Piazza Italia“ je za tri godine rada u Subotici postao značajan učesnik u kreiranju kulturne ponude našeg grada, a kroz svoje edukativne radionice približava nam jezik,  umetnost i tradiciju italijanskog naroda. Svake godine kroz „Piazza Italia“ prođe više od stotinu naših sugrađana, a kulturno-umetnički programi koje organizuju izuzetno su posećeni.

Prošlog meseca napravljen je još jedan korak napred u saradnji dve zemlje.

Italijanski kulturni centar „Piazza Italia“ i Subotički tamburaški orkestar su tokom poslednje nedelje septembra boravili u Italiji i održali tri zajednička koncerta gde je predstavljena tambura kao nacionalni instrument na kome su izvedene kompozicije italijanske i srpske-vojvođanske tradicionalne, klasične i moderne muzike. Koncert su propratili vokalni solisti  Dušica Vucelja, sopran, kao predstavnik Italijanskog kulturnog centra i njihov dugogodišnji predavač za kurseve pevanja, i  Marija Kovač, vokalni solista Subotičkog tamburaškog orkestra.

Pored Firence gde je našem tamuraškom orkestru domaćin bila tamošnja Muzička akademija i počasni konzulat Srbije, a posetu su ispratili i podržali predstavnici za kulturu tog grada i počasni konzul Srbije, usledila je poseta Busto Arsiciju gde su subotičku delegaciju upotpunili i članovi gradskog veća Subotice zaduženi za turizam, investicije i međunarodnu saradnju Srđan Samardžić i Miroslava Babić, zadužena za oblast kulture. Domaćin im je bio gradonačelnik Busto Arsicija koji je subotičkim predstavnicima uručio protokol namere o saradnji , a održani su i susreti sa predstavnicima Privredne komore oblasti Vareze, Udruženja malih i srednjih preduzeća i drugim zvaničnicima grada.

Koncertom u Pozorištu San Đovani Bosko na kom su zajednički nastupili subotički tamburaši  i orkestar mandolinista Busto Arsicija zaokružena je ova poseta koja je imala za cilj da pokaže bliskost dve zemlje i između njih izgradi mostove kulturne i ekonomske saradnje.

Italijanski kulturni centar „Piazza Italia“ i počasni konzulat Italije u Subotici (sa kompetencijom u celoj Vojvodini) izrazili su zadovoljstvo uspostavljenim vezama i ubeđenje da kulturna i ekonomsko-privredna saradnja dve zemlje mora da se razvija paralelno.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR