Mostovi od testa

U Budimpešti je održano zanimljivo, ali javnosti ne tako poznato takmičenje u izgradnji mostova od testa, na kojem već petu godinu učestvuje i ekipa Visoke tehničke škole (VTŠ) iz Subotice i postiže zavidne rezultate.

 

Ova takmičenja međunarodnog karaktera održavaju se već četvrt veka – prvo je održano 1988. godine u Kanadi, a na njemu studenti građevinarstva prikazuju svoje projektantske i graditeljske sposobnosti.

 

Ritvanj Atila, asistent na subotičkoj VTŠ, kaže da je takmičenje jedan od važnih inženjerskih ispita za njihove studente, buduće mostograditelje, jer se prilikom gradnje ovih maketa mostova testira njihovo poznavanje tehnike građenja, poštovanje proporcija i izbor materijala.

– Testo je za ovo takmičenje odabrano kao reprezentativni materijal, jer se ponaša najsličnije pravim materijalima od kojih se prave veliki mostovi. Studenti na svojim modelima moraju znati kako da usklade tehničke propise pri izgradnji mostova i izdržljivost materijala, što se na takmičenju takođe testira – kaže Ritvanj Atila. Mostovi se prave od sušenog testa koje se može kupiti u svakoj prodavnici, ali koje mora biti odgovarajućeg kvaliteta. Drugi sastojak je dvokomponentno lepilo, svojevrsni malter u ovoj vrsti gradnje, a propozicije nalažu da most bude dug jedan metar, visok pola metra, a težina mu ne sme prelaziti kilogram.

 

– Postupak gradnje mosta takođe ima svoja pravila. Najpre se testo mora oblikovati prema projektovanom modelu, tako što se šmirgla i seče na odgovarajuće dimenzije. Zatim se lepi deo po deo, a na celokupan posao utrošili smo nedelju dana. Pritom se mora paziti da se testo ne presuši i da ne dobije previše vlage, jer se njegove osobine tada menjaju i ono gubi projektovana svojstva – navodi Olajoš Kristijan, student završne godine Visoke tehničke škole, koji već treći put učestvuje na takmičenju.

 

Kristijan kaže da je takmičenje za sve studente veliki test i važno praktično iskustvo, jer se prilikom pravljenja ovih maketa prvi put u praksi primenjuju teorijska pravila gradnje mostova, usklađujući proporcije i kvalitet materijala.

 

Danas

foto: VTŠKOMENTARI

  1. Perix kaže:

    Ja bih ovo skuv’o, pa sa makom!  😉

OSTAVITE KOMENTAR