Mujo Lopov, više nije lopov!

Radivoj Milutinović, alias Mujo Lopov, više nije lopov, otkako je 17. jula ove godine, presudom Višeg suda u Subotici rehabilitovan, posle četiri decenije traženja pravde.

„Novom presudom Višeg suda u Subotici, briše se ranija presuda Okružnog suda u Subotici – iz 1975. godine, kada sam lišen slobode, za najveću pljačku društvene imovine u Vojvodini, u vrednosti preko tri miliona tadašnjih maraka, kako je glasila optužba”, kaže Milutinović za Kurir.

Milutinović je odležao deset i po godina u zatvoru, a u sredu 19. septembra, u press centru UNS-a govoriće o svom rehabilitovanju, posle više od četiri decenije „borbe za pravdu”. Na konferenciji će, kaže Radivoj Milutinović za Kurir, on i njegov ino partner bivše firme GMBH, Roman Posavec „ponuditi ministarstvu pravde plan subvencije, vredan 50 miliona evra”.

„Zatražiću poravnanje na ime nadoknade štete za nepravičnu presudu, zbog koje sam odležao čitavu deceniju u zatvoru, u iznosu od 50 miliona evra, koje bi uložio u Srbiji u posao. Novac bih uložio Programom ulaganja u Subotici, zaposlilo više od 100 radnika, što bi korisno bilo i za mene i ino partnera i za državu, kaže Mujo internacionale, kojeg se sećaju i po nekadašnjoj „ponudi prosidbe Karli del Ponte”.

Za presudu iz 1975 godine, Milutinović i još preko 40 lica dobili su ukupno 159 godina zatvora, za krivično delo „pljačke društvene imovine i zloupotrebe društvenog položaja, falsifikata i drugih krivičnih dela”.

„Dobio sam 20 godina zatvora, a odrobijao 10,5 godina, od toga 4 godine u pritvoru, tri meseca u ZC Beograd, 5 godina KP Dom Sremska Mitrovica i godinu dana u Sokobanji u hotelu Moravica, gde sam radio kao konobar, u okviru KP-a. Sada se smatram neosuđivanim licem“, kaže Milutinović.

Dok je bio u zatvoru, izgubio je svu imovinu, porodica se razišla.

„Sa ino partnerom, Romanom Posavecom iz Austrije osnovao sam 1989. godine austrijsko-jugoslovensku mešovitu firmu Gastromat GMBH, sa sedištem u Subotici. On je uložio 90 posto kapitala, osnovali smo zajedničku firmu, a tada je stupio na snagu Zakon o stranom ulaganju. Firma je poslovala dobro, do 1996. godine i zapošljavala 125 radnika, ali komunistička vlast me reketirala, pa sam 1997. godine javno podržao studentske proteste u Beogradu, nakon krađe izbora i poklonio 2.000 paketa Pionirovih proizvoda. Zabranjen mi je rad sa Pionirom u Subotici, optuženi smo i direktor Pionira i ja za zloupotrebe u iznosu od 3,5 miliona tadašnjih maraka. Sada su poništene odluke o krivici, što je potvrdio i Viši Trgovinski sud u Beograd. Poništena je i odluka o stečaju GMBH preduzeća u Subotici, koje je likvidirano 2010. godine. Nakon 15. godina, pravosnažnom presudom, P282/09 sam potpuno oslobođen optužbi“, navodi Milutinović nakon rehabilitovanja svoje „poslovne avanture”.

Ino partner Roman Posavec i Radivoj MIlutinović obratili su se svim institucijama svojim žalbama, a sada posle presude poništavanja krivice, potražuje 50 miliona evra, na ime materijalne i nematerijalne štete, plus 5 miliona evra za neosnovano hapšenje i 10 godina robije u zatvoru.

„Sa ino partnerom sam spreman da 45 miliona evra reinvestiramo u Srbiju i zaposlimo u startu preko 100 radnika, a deo novca je za humanitarne svrhe, dok iz 5 miliona lične nadoknade vratiću i deo dugova, jer živim kao podstanar. Smatram da je naš pokušaj nagodbe pravedan, zahtev za vansudsku nagodbu smo prosledili ministarstvu, a spremni smo strani partner i ja nadoknadu tražiti u Strazburu“, kaže Milutinović, nakon više od četiri decenije traženja pravde.

 

(Kurir.rs/N.H.)KOMENTARI

 1. saša kaže:

  Iz članka je apsolutno nejasno kakve veze imaju rehabilitacija za dela iz 1975. sa naknadom štete za onemogućavanje poslovanja GMBH firme. Da li su to dve potpuno nezavisne stvari i dve posebne sudske odluke jer se u članku kaže „sada posle presude poništavanja krivice…..“ Meni se čini da presuda o rehabilitaciji nema nikakve veze sa poslovanjem GMBH firme a pogotovo sa tim nema veze inopartner, međutim to se iz članka ne vidi jasno pa onaj koji nema bar elementarno poznavanje prava može steći utisak da se na osnovu rehabilitacije za dela iz 1975. donosi i odluka o nezakonitoj likvidaciji firme. To su ipak dve razdvojene stvari.

 2. Suzana kaže:

  Poznajem Muju i za mene je on i bio i ostao gospodin.Dok su ljudi za njega radili niko nije oskudevao svima davao i kapom i šakom da bi na kraju pao na prosjački štap.Drago mi je što je uspeo isterati pravdu i nadam se da ce i uspeti naplatiti nanetu stetu.

 3. Poreznik kaže:

  Mujo ‘ko te nezna .skupo bi te platio’ …ps-posle ovih gore iznesenih reči dobićeš novi nadimak ‘Mujo lažov ‘ …..

 4. Lebara kaže:

  Interesantan lik

 5. Realan, (anti)sistem kaže:

  U antisistemu je sve naopako, to je osnov. Za rezultate pogledajte oko sebe.

 6. Subot'čan kaže:

  Mujo PREDSEDNIK !

 7. Megille kaže:

  Kad će procesirati Kasu , Braću Kern Imreta i Čabu i ostale poput Čakanja…dok je Radivoj bio na robiji ova gospoda su se bogatila i niko protiv njih nije pokrenio nikakve istražne radnje. Da ova gospoda su se svoje imovine ‘pošteno’ zaradili…

 8. Znalac kaže:

  Ako je ovaj čovek posle svih mahinacija i lopovluka odjednom rehabilitovan, to znači da sa Srbijom ne da nešto ne valja, nego je to najmafijaškija i najkriminalnija vlast do sada.

 9. Samo istina kaže:

  Megille-sve si u pravu.

 10. SuboticaUberAlles kaže:

  Megaloman, oduvek žedan i gladan bilo kakve pažnje i makar kakve veličine, dokazani nebiznismen i, na kraju, nefaktor u svakom smislu.

 11. jasso kaže:

  Ako podizanje kredita na ljude koji nisu zivi i ti krediti nisu vracani,ako to nije lopovluk,ne znam staje,a za to je Radivoj i bio osudjen sedamdesetih godina,a ovaj drugi slucaj iz devedesetih sa time nema veze,ali kad se ovako s brda s dola napise tekst,onda mnogo toga nije jasno…

 12. Neprocesuiran kaže:

  Mujo legendo šta god si uradio znaj da je to sitnica u odnosu na dosovce a o ovima da i ne govorim.Javi se balabanu i bunofordiću i gojkulopovu koji su za tebe misaona imenica lopovluka da ti izdaju potvrdu da si u odnosu na njih anđeo.Da si ukrao milione i bilione to je ništa u odnosu na naprednjačke i dosovske pljačke pa si ti za njih najobičniji amater.Jedino što njih nikad niko neće rehabilitovati ni za milion godina već će ceo život provesti u zatvoru.Malo je 50 miliona za tvoju odštetu uzmi bilion od ove lopovske države pa da i njih neko opelješi kako oni svakodnevno pelješe nesrećne građane ove države.Mujo nemoj stati sa borbom dok ne strpaš u zatvor prave lopove koji su sad na vlasti.

 13. STeve kaže:

  Tu ejaculari prematurio.

 14. RADIVOJ kaže:

  POSTOVANODAME IGOSPODOKOJIKOMENTARISETE POD SIFROMRADUJEME DASTEPROCITALI OVU VEST OVO JETEK POCETAKTACNOJE DA SERADI O DVE TEMAPRVA TEMA JE GDESAM JABALAVACPRIVATNI UGOSTITELJ U POLITICKOMONTIRANOMPROCESU BIO SAM PRIVATNI UGOSTITELJ I BIOSAM JAVNI VERNIKU TOVREME APROTIVNIKTITOIZMAS IKOMUNIZMA UCENILI SUME ILI DAUDJEMUPARTIJU I DOBICU KREDITAKOLIKO HOCU REKAOSAMNECU NI U JEDNU PARTIJU MOJAPARTIJAJEBOZIJAPARTIJA I NEDAMVERU ZAVECERU USLEDILESU STALJINISTICKEKOMUNISTICKE METODEE UNISTENJE MENE MOJE PORODICEIMOTELALAJAO SAMJAVNO IPROZIVAO I U TO VREME JE ISTOBILOKASOI SADA ZNALO SE KOMOZEDAKRADEI PLJACKAUOSTALOM SADASNJI TAJKUNI POLITICARI 9OPOSTO TO SU SVE BIVSI KOMUNISTIASADAPRETZRCAVAJU KOJE NAVLASTI ONI BRZE BOLJE U TU PARTIJU JA NECU NIUJEDNU DA MIVUCIC PŐONUDI SVEPARESVETA NI ONDA NEBI USAO NI UJEDNU PARTIJUJUATRAZIMISTINU I DAODGOVARAJU KOJI SU MENE MOJU PORODICA MOGAINO PARTNERA4O GODINA UNISTAVALI DOVELI MEDO PROSJACKOG STAPA,NELJUTIM SE NI NA JEDAN KOMENTAR DEMOKRATSKO JE PRAVO DASVAKO IMA SVOJE MISLJENJE I SVATANJE I DA SE IZJASNI,
  STOP SETICEDASAM DIZAO KREDITE NAMRTVE DUSE TO JE BILA NOVI9NARSKAPATKAPOKOJNOG NOVINARA LUKE IVKOVICA INACE BIVSEG UDBASA CILJ JE BIO DASEOSRNIM KO GAVRAN TREBALO JE OPRAVDATI OVU DRAKONSKU POLITICKU PRESUDU OD2O GODINA JA SAM SVE JAVNO I LEGALNO RADIO O SVEMU POSEDUJEM DOKUMENTACIJU CESTITAM HRABRE POSTENE NOVINARESUBOTICKIH NOVINA KOJI SU SVE PROVERILI I MOJE DOKAZEI U SUDU TACNO JE DA NIJE DOVOLJNO RAZJASNJENO ZBOG PROSTORA DVAPREDMETASU SPOJENA PRVI PREDMET JE KADASAM DOBIO 2O GODINA BIO SAM PRIVATNI UGOSTITELJ I TU POTRAZUJEM 5 MILIONAEVRA, PO IZLASKU IZ ZATVORA 1989 GODINE U VREMEANTE MARKOVICA OTVORIO SAM MJESOVITU AUSTRIJSKU JUGOSLOVENSKU FIRMU GASTROMAT GMBH 1989 GODI9NE 1996GODINE IMAO SAM 125 STALNOÖ ZAPOSLENIH RADNIKA DABI ISTEGODINE BIO UCENJEN ILI U JUL ILI U ZATVOR POTPISAO SAM DABI POSLE KRADJE LOKALNIH IZBORA I KRADJE ODSTRANE JULA OSUDIO KRADJU I NAPUSTIO JUL TADASU KRENULE STALJINISTICKE KOMUNISTICKE METODE UNISTENJA MENE MOJE PORODICEINO FIRME I9 U PRVOM SLUCAJU PORED MENE OSUDJENO JE I PREKO 4O NEVINIH POSTENIH MOJIH PRIJATELJA MADJARA KOJI DO DAN DANAS NISU OSLOBODJENI I NECU SESMIRITI DOK NE DOKAZEM I NJIHOVU NEVINOST OBRATIO SAM SE PREMIJERU ORBANU I GOSPODINU VUCICU A ZAAUSTRIJSKU KONFERENCIJU OBRATIO SAM SE AUSTRIJSKOM KANCELARU SEBASTIJAN KURCU.POGLEDAJTE KONFERENCIJU UKUCAJTE NA GUIGUL JU TUBE POBEDA RADIVOJA MILUTINOVICAPOSLE CETIRI DECENIJE I VISE POTRAZUJEMO 5O MILIONA EVRA KOJE CEOSTATI UNASU MAJKU SRBIJU I BICEREINVESTIRANO U NASU MAJKU SRBIJU 45 MILIONA ADEO CE ICI U HUMANITARNE SVRHE HVALASTO PRATITE SVE NOVIBNE I SUBOTICKE I KURIRSU NAPISALI ZIVU ISTINU CESTITAM UREDNICI SUBOTICKIH NOVINA LAZARELI ZATIM GOSPODINU MITRICU KOJEJEDETALJNO SVEISTINITO NAPISAO SVECESTITKE NADI HARMINC ZACLANAK U SUBOTICKIM NOVINAMA I U KURIRU POZDRAV SLOBODNO PISITE PITAJTE STOJIM VAM NA RASPOLAGANJU POZDRAV BIVSI MUJALOPOV

 15. Dva u jedan kaže:

  @Radivoj – jos je i pismen – sacuvaj me Boze! Prava slika i prilika biznismena.

 16. u inat svima kaže:

  Ma aaaa ne nasedajte na text pod “ RADIVOJ“ to nije on pisao … Neko se zeza .. da utrcite sa komentarima o njegovoj pismenosti!! Providan pokusaj!!

 17. Realan original kaže:

  Komentator RADIVOJ je, na svoj način, objasnio (anti)sistem iz vremena Jugoslavije koji vlada i danas. Oni koji ga poznaju (nisam među njima) i oni koji prate njegov javni život znaju da je komentar autentičan. Pravičnost je ostvarena tek onog trenutka kada se obratio institucijama na koje pravi krivci nemaju uticaja, onima van granica njihovog domašaja.

  „Ako nisi naš onda si protiv nas. I naje*ao si.“

OSTAVITE KOMENTAR