Museion 13

U Gradskom muzeju predstavljen je trinaesti broj godišnjaka Museion. U časopisu su objavljeni radovi muzejskih stručnjaka koji se bave temama iz oblasti arheologije, istorije, etnologije, istorije umetnosti, restauracije i biologije.

IMG_7877

Čitaoci mogu da pročitaju radove pod nazivom Razvojni defekti na aksijalnom skeletu žene sa srednjovekovnog nalazišta Kaponja-Tavanku Nede Dimovski, kustosa arheologa, članke istoričara, muzejskog savetnika, Mirka Grlice Novi slojevi sećanja. Drugačiji pogledi na Suboticu u vreme gradnje palate Rajhl i Bunjevačka školska zadruga. Poslednji pokušaj otvaranja škole na maternjem jeziku za bunjevačku decu u austrougarskoj Subotici. Slede radovi dr Arpada Papa, etnologa antropologa Zapisnici etnografsko-istorijske komisije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i rad Svakodnevni život u zaleđu regrutne oblasti 86. carskog i kraljevskog puka. Ljubica Vuković Dulić, viši kustos, istoričar umetnosti bavila se plakatima Đerđa Boroša koji su ujedno i nova kolekcija u zbirci primenjene umetnosti Gradskog muzeja. Slikarsku tehniku baroknih majstora na primerima restauriranih oltarnih slika iz katoličkih crkava u Vojvodini objavila je dr Žužane Korhec Pap, slikar restaurator.

muzej 1

U Museionu 13 objavljen je i rad Ištvana Huloa, biologa pod nazivom Monitoring faune ptica na području potencijalnog vetroparka Kanjiža. Stručni godišnjak Museion jedan je od retkih, a možda i jedini časopis u zemlji koji se objavljuje na četiri jezika – rekao je Ištvan Hulo, direktor Muzeja na predstavljanju časopisa. O radovima su govorili recenzenti Agneš Ozer i Gordana Prčić Vujnović, a iz Gradskog muzeja Subotica dr Olga K. Ninkov i dr Gabrijela Lovas Kajdoči.

Museion 13 može se kupiti u Gradskom muzeju Subotica (Trg sinagoge 3), Gradskoj suvenirnici. (Trg slobode 1) i u Književnom klubu Liberlija (B. Radića 3).

muzej 2

muzej 3

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR