Muzička škola u Subotici već 150 godina stvara vrhunske muzičare

Muzička škola u Subotici ove godine obeležava značajan julilej – 150 godina postojanja i neprekidnog rada. To je danas jedinstvena obrazovna ustanova u kojoj deca mogu da biraju između velikog broja instrumenata i odseka koji se vezuju za skoro svaku vrstu muzike, od klasične, preko etno muzike do džeza. Za đake je Muzička škola, kako kažu, druga kuća.

„Druga kuća praktično. Ovde sam svaki dan. Prijatelji su mi tu, a i volim to što radim. Muzika za mene predstavlja nešto u čemu uživam. Volim to da radim i želela bih od toga da živim“, objašnjava Katarina Živanović, učenica drugog razreda srednje škole.

„Od prvog razreda, dakle od početka do sada, svakodnevno učenje, sviranje, ali i zabava. Ovo je bukvalno moja druga kuća. Stvarno je fenomenalna odluka doći ovde, jer kada se jednom naviknete teško je odvići se“, ističe Nikola Domanj, učenik četvrtog razreda srednje škole.

Kvalitetan rad koji školu definiše 150 godina, najbolje se ogleda u brojnim uspesima koje učenici postižu na skoro svim takmičenjima. Tu veliku zaslugu imaju i profesori, koji su svesni da rade veoma odgovoran posao.

„Mi ih ne učimo samo da sviraju violinu, nego ih učimo da postanu muzičari. To je na neki način roditeljstvo. Ja smatram da sam postigao veliki uspeh, ako oni jednog dana budu bolji od mene“, kaže Žiga Pal, profesor violine.

„Uspesi učenika i uspesi profesora su jednako važni. Obe strane to doživljavaju kao zajednički uspeh. To je dakle jednako važno i za profesora i za učenika“, dodaje Mihalj Sič, profesor fagota.

Srednja muzička škola jedina u našoj zemlji pruža deci mogućnost školovanja na dva jezika, srpskom i mađarskom. To je pored neospornog kvaliteta, jedan od ključnih razloga zbog kojih je škola i dalje veoma popularna.

„Ono na čemu mi trenutno radimo jeste proširivanje škole, odnosno da što veći broj đaka upisuje našu školu. U tome na neki način i uspevamo, jer je školu ove godine upisali 50 đaka više nego prošle. Druge škole se smanjuju, a eto mi rastemo“, objašnjava Dragana Nikolić, direktorica Muzičke škole Subotica.

Osim prosvetno-obrazovne, Muzička škola Subotica ima i razvijenu kulturnu delatnost. U godini jubileja pripremaju se brojni koncerti, a prvi od njih će biti u četvrtak u subotičkoj Sinagogi, kada će nastupiti bivši učenici škole, a sada svetski poznati umetnici Rita Kinka, Laura Levai Aksin, Saša Štulić i sestre Noemi i Enike Gereg.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Taj sam kaže:

  Subotica je SVET!

 2. Istina... kaže:

  @Taj sam

  Zastrašujuće glup komentar! Zbog tog ekstremno bezalternativnog palanaštva sam otišao iz nje. Svet je van Subotice, ona je sama u sebi i silom se ne da. Najurila je sve koji su valjali; pisce, glumce, reditelje, kompozitore, muzičare, umetnike, vozače, mehaničare, elektroničare, inženjere, inovatore, hardveraše, softveraše, projektante, preduzetnike, privrednike…

 3. Megille kaže:

  @ Istina … : Istina je.

OSTAVITE KOMENTAR