Muzikom do dobrog raspoloženja

Proteklog vikenda subotički hor FEMINA VOX  održao je svoj drugi celovečernji koncert u Velikoj većnici Gradske kuće. Pred punom salom, u toploj, neposrednoj atmosferi, publici je predstavljen raznovrstan program : dela naših i stranih autora, klasike i zabavne muzike. Kao specijalni gosti, pod dirigentskom palicom profesora Berta Ištvana nastupio je mađarski Mešoviti  hor iz grada Ižaka, koji iza sebe ima više od dve decenije rada, mnogobrojna priznanja i organizator je Festivala horova koji se u tom gradu održava juna svake godine.

Zajednički nastup dva hora

Hor FEMINA VOX postoji tek nešto više od godinu dana.  Dugogodišnju želju da osnuje i ženski hor, nastavnica muzičkog Irena Kovačev, poznata nam po horovima iz Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ i inkluzivnog hora “ Muzika srca“, počela je da ostvaruje u septembru prošle godine kada su se na njen poziv preko fejsbuka okupile prve članice.

“Odazvalo se desetak devojaka (žena u najboljim godinama), većinom prijateljica, neke od mladosti , neke „sakupljene“ tokom života, sa izuzetnom pozitivnom energijom i željom da se druže i  posvete muzici. Tako smo već nakon dva meseca imali i prvi nastup na godišnjici pesnickog kluba “Orfej”, pa zatim, simbolično, na Dan žena pravimo prvi koncert u Gradskoj kući. Gosti su nam tada bili Hor prosvetitelja iz Novog sada pod vodstvom Miše Miodraga Blizanca. Nastupili smo i 1. septembra, za Dan grada, u Noći muzeja, natpevavanju horova u novosadskom Kulturnom centru – ponosno predstavlja svoj hor Irena.

“Zajedničko za naše članice jeste da nemaju muzičko obrazovanje, od iskustva imaju horsko pevanje u osnovnoj školi, da vole muziku i poseduju ogromnu količinu ljubavi, snage i volje da  se pored svojih profesionalnih i porodičnih obaveza vredno posvete probama, gde se uz mnogo rada neguje i prijateljstvo i podrška – kaže Irena i naglašava specijalnu zahvalnost direktoru muzeja Hullo Ištvanu i bračnom paru Pešti na datoj mogućnosti da probe održavaju u prostorijama muzeja.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR