Na graničnom prelazu Tompa testira se „pametna carina“

Na mađarskim granicama počinje testiranje nove EU-opreme koja će se prvi put dobrovoljno biti isprobana na graničnom prelazu Tompa.

Program „iBorderctrl“ daje mogućnost dvostepene kontrole na graničnim prelazima. Putnici bi unapred trebali da popune onlajn aplikaciju sa tačnim podacim o sebi, i da pred vebkamerom istinito odgovore na pitanja koja su im postavljena. Oprema sa veštačkom inteligencijom analizirala bi ove snimljene podatke i popunjenu aplikaciju. Nakon prethodnog onlajn proveravanja, na granici bi službenici ponovo utvrdili identitet osobe.

U Mađarskoj na graničnom prelazu Tompa radi se prvo testiranje ovog novog načina u vremenu od 15. novembra do 15. decembra, a ponovo naredne godine od 15. januara do 31. maja.

RTV PannonKOMENTARI

 1. marco kaže:

  A na srpskoj strani…Dje si zemo ,sta ima ? pokrij to malo vidi se..docu posle na rakiju i po 100 eurica…

 2. avet kaže:

  Ovo je iritirajuće, jer me sad već stvarno podseća na „Velikog Brata“.
  Nek se nosi EU da ne kažem gde, baš su našli svoju opremu da probaju na srpsko-mađarskoj granici.
  Onamo im stotine migranata prelazi granice preko polja, brda i dolina, kroz zeleni pojas, bez ikakvih papira i ičega, a ovde na legalnom graničnom prelazu za legalan prelazak granice im neće biti dovoljan ni važeći PRAVI pasoš, nego će još i da nas ispituju glupostima.
  Ja mislim da se EU sveti Mađarima što su neposlušni, a istovremeno i nas isto zaje**vaju u istom paketu.
  Sad najbolje treba tamo na granicu da postave još i jedan poligraf, pa ujedno i električnu stolicu, pa ko ne odgovori tačno na postavljeno pitanje, odmah struju u stolicu.
  U svakom slučaju, ne sviđa mi se sve ovo.

 3. milos kaže:

  Testirajte nase carinike na aplikaciju „mita i otimanja para“.

 4. Istina kaže:

  Readmisija i inkluzija nemaju alternativu.

 5. Subotica u srcu kaže:

  Readmisija da. odmah ali u mesto rodjenja.

 6. Megille kaže:

  Mađarske inspekcijske službe su primetile da Mađarska roba koja se kupuje na Subotičkom ‘ Buvljaku’ naveliko se ponovo uvozi u njihovu državu jer je jeftinija u Subotici. Smatraju da ipak nešto ne štima…

 7. stormwatch kaže:

  @avet

  A kako se to EU sveti Madjarima kada je madjarska u Shengenskoj zoni? Madjar ide od jednog do drugog kraja zapadne civilizovane Evrope bez granica, zidova, bodljikavih zica i betonskih prepreka…vi ste sa druge strane ograde…a to sto ste jos uvek sa druge strane ograde, to je samo vas problem.

 8. avet kaže:

  @Megille
  Ne razumem kakve veze ima protok mađarske robe koja se kupuje na subotičkom Buvljaku, a ponovo se uvozi u njihovu državu jer je jeftinija u Subotici, sa „pametnom carinom“.
  To na Buvljaku je kupovina robe, koja ne pogađa mađarske državljane u smislu nekog prekršaja, jer većina njih ne pravi nikakav carinski prekršaj.
  To su obične šoping ture u granicama dozvoljene količine uvoza robe u Mađarsku.
  Koliko sam ja do sad shvatio, ova „pametna carina“ na granici bi bila u funkciji utvrđivanja identiteta osobe.

 9. avet kaže:

  1
  stormwatch 11. 11. 2018. u 20:59
  @avet

  A kako se to EU sveti Madjarima kada je madjarska u Shengenskoj zoni? Madjar ide od jednog do drugog kraja zapadne civilizovane Evrope bez granica, zidova, bodljikavih zica i betonskih prepreka…vi ste sa druge strane ograde…a to sto ste jos uvek sa druge strane ograde, to je samo vas problem.

  @stormwatch
  Jeste Mađarska u Šengenskoj zoni i Mađari putuju od jednog do drugog kraja zapadne civilizovane Evrope bez granica, zidova, bodljikavih žica i betonskih prepreka.
  To je tačno.
  Ali putuju Mađari i na ovu stranu ograde, na jug, pa predpostavljam da će i njih prilikom povratka u Mađarsku podvrgnuti ovoj „pametnoj carini“ ukoliko to stvarno zaživi.
  A ne samo Mađare, već i Srbe, Bugare, Turke, bukvalno svakoga ko legalno bude ulazio u Mađarsku, odnosno, to je ujedno i granica EU.

 10. stormwatch kaže:

  @avet

  Madjar ulazi u svoju drzavu, EU i Shengen….ovakve kontrole vaze samo za NON EU evropske zemlje i treci svet.

 11. avet kaže:

  @stormwatch
  Može neki migrant ili nemađar da se pojavi na graničnom prelazu u Mađarsku sa lažnim pasošem. 🙂
  Ali, ako će stvarno važiti ove kontrole samo za NON EU evropske zemlje i treći svet, onda ebi ga, ima da se na granici načekamo da nam se put već u startu smuči.
  Pa i ovako se u špicu sezone na granici satima čeka, šta li će tada da bude????
  U svakom slučaju, opet kažem, ne sviđa mi se sve ovo.

 12. Megille kaže:

  @ avet : Nemoj biti u ‘bedu’…što morate putovati ? Ostanite u svom mestu. Ni oni u EU ne putuju kolima svaki dan da im ‘ dupe vidi put’ .Uglavnom i ne posao idu javnim prevozom-biciklama itd. A na godišnji odmor ako se ima,ako seuštedi na to-neki godinama ne putuju nigde-da stoje im po dva auta u garaži ali se koriste samo u iznimnim okolnostima i kod nas u EU…

 13. stormwatch kaže:

  @avet

  Mozh svasta da se desi, migranti svi odreda bas navaljuju sa laznim pasosima u madjarsku jel….ja ne znam sta ti ocekujes, pa te kontrole su iskljucivo za non EU i zemlje treceg sveta….svajcarska koju vi uvek uzimate za primer kao zemlju kojoj EU ne treba nije od iste te EU ogradjena zidovima, bodljikavim zicama, rovovima, sechivima i naoruzhanim crnokosuljasima, nego se ljudi i roba slobodno i bez ikakvih granicnih kontrola krecu u Swiss i iz Swiss….objasni ti meni zasto je to tako, posto bi po vasem balkanskom principu izolacije i pichvajza svakog sa svakim bas trebala svajcarska da bude super ogradjena da niko ne mozh da udje iz EU. Vas su vasi nacionalisti i primitivci ubedili da vam ne treba EU, civilizacija i prosperitet, pa ce vas prilikom prelaska u madju po vojkrem kontrolisati niko drugi nego Skynet licno…aplauz!

 14. Bezimeni notar kaže:

  Ovde ima dezurni sveznalica vidim…

 15. Megille kaže:

  @ stormwatch : Veliki europjanine bez granica ,sveznalico .Kako to da ne znaš da sve informacije o kretanju građana u EU-u se kontrolira i registruje se u kontrolnoj bazi podataka u Brusselesu…? Istog momenta kada ti skeniraju dokumente ili kada te nadzorna kamera snimi već si na proveri.Priprema se jos jednostavnija kontrola kada će se ova kretanja kontrolirati čipovima…E pa tako je to i tako će to biti u ‘tvojoj’ EU-u gde nema faschizma. Eto ti prilika da se boriš protiv toga…ali …imat ćeš puno posla i počni odmah.

 16. stormwatch kaže:

  @megille

  To sto su tebi napricali tvoji neonacisti nema veze sa vezom. Evo pre par nedelja ste prosipali pricu kako novi EU zakon zabranjuje Youtube….vi niste nista drugo nego nesretnici koji bez socijalne pomoci od EU i u EU ne bi mogli da se okrenete oko svoje ose…a bavite se stvarima o kojima nemate veze.

 17. Megille kaže:

  @ stormwatch : Ha ,ha još prije par godina bila neka druga priča dok se nisi i sam ‘skrasio’ na socijalnoj pomoći u EU. Zar ne ? Slogan ti je bio emigracijom do boljeg života i živela Angela Merkel…

 18. stormwatch kaže:

  @Megille

  Ne, moja prica je uvek bila:

  EMIGRACIJOM DO POBEDE!!!!!

  Medjutim, ja najbolje znam kako da vas podgrejem pa je zanimljivo. Postujem i cenim Angelu Merkel i Emanuela Makrona, isto tako postujem i cenim Justin Trudeau-a…sve u svemu postujem sve drzavnike koji su ljudi, demokrate i humanisti, znam da to vama najvise smeta…vi volite putine, trumptarde, orbane, kolinde, salvinije i kurce…zato ste maltene uvek u ratnom stanju.

 19. Megille kaže:

  @ stormwatch :Ne plašim se ja za tebe Iako ‘Mama’ Merkelica najavila da će se povući iz svih svera politike ( što nije slučajno).Ti češ se snaći dotepavši opet kod onih od kojih ćeš ‘dobiti’….Ahhh nemoj se žestiti nisi jedini ,mnogi idu na njihov ‘kazan’ što oni zovu spende-humanitare hilfe.Tako je to u demokraciji ako hočeš radiš ako nečeš i to je deo demokracije onda se hraniš na ‘kazanu’-Svako bira sebi život…ipak i to je bolje nego u komunizmu i socijalizmu kada su o ‘neradnicima’ vodili posebnu evidenciju. Tako primera radi u tvojoj Mađarskoj čiji pasoš i ličnu kartu poseduješ za vreme komunizma bila rubrika gde su se evidentirani ‘opasni građani koji izbegavaju rad’ . Pogledaj dobro svoje dokumente ipak danas toga nema…

 20. stormwatch kaže:

  @Megille

  Hah…opasni gradjani koji izbegavaju rad bili evidentirani, vi ste kao lovac pretpostavljam imali poseban polozaj? Gospon Megille, ja sam u inostranstvo otisao sa Srpskim pasoshem, cik da vidim koliko vas je otislo na rad u inostranstvo iz Su sa istim tim pasosem….hahahahaha…

 21. punisher kaže:

  Meni se ovaj eu sve manje svidja…

OSTAVITE KOMENTAR