Na margini najkulturnije noći: Poezija umesto grafita

Na početku Borove ulice juče su na građevinskoj ogradi osvanule pesme. Sve veća ravnodušnost Subotičana prema potpunom onečišćenju zidova i starih vrednih ulaza u palate, ipak nije zahvatila svakog pojedinca. Oni koji večeras izađu u „najkulturniju noć“ u godini, prolezeći Borovo ulicom, moći će da vide ovaj neobični pesnički poduhvat.

Cilj ovog projekta je podizanje svesti da je u gradu nedovoljno prostora za kulturu gde umetnici imaju mali prostor za promocije svojih radova, drugi cilj je razbijanje monotonije subotičkih ulica gde dominiraju grafiti, plakati verskih organizacija, zastarelih muzičkih dogadjaja i umrlice.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  e ovo je zakon a ne onaj klovn i bagra nam isfirkali grad njivim kvazi umetninama. ili nam dajte prave crtace grafita ili prekrecujte

 2. Raspop Teodosije kaže:

  Tipično subotički:
  Na početku „Borove ulice“ … 🙂

 3. popadija kaže:

  @Raspop Teodosije
  Digne mi se kosa na glavi kada čujem tu varijantu „Borove…“. Istina, izgovoriti „ulica Dimitrija Tucovića“ lomi jezik i nepraktična je za brzi, pojednostavljeni govor, ali da u ulici postoji makar jedan bor ili makar prodavnica Borovo, imala bih razumevanja, ovako, ne!

  Što se pesama tiče, prijatna promena na bolje.

  Sjajni utisci povodom Noći muzeja i predlog za sledeću godinu: ako može Rotografika, zašto ne bi mogao i Pionir? Posetili smo muzej u okviru štamparije, kao i pogon, što nas je zaista impresioniralo. Pionir je stogodišnjicu postojanja proslavio koncertom i nizom marketinških kampanja. Možda bi se mogao pridružiti ovoj lepoj manifestaciji, obzirom da verujem da bi itekako imao čime da se predstavi.

 4. De la Croix kaže:

  U Borovo ulici nema više Borova ali je mnogi Subotičani još tako zovu a možda će biti tako i za 50 godina. Rudić ulica od 1945. zvala se TOR ali građani su je i dalje zvali Rudić. I Senćanski put, Halaški, Bajski itd. Stari su govorili Paralelni put za Jovana Mikića. Postoje neformalni nazivi nekih ulica i zgrada kao recimo Majmun plac ili Kakaš škola. To je usko lokalna stvar a u zadnje vreme i neki lokalpariotski fazon.

 5. popadija kaže:

  @De la Croix
  Potpuno ste u pravu. Moja baka (rođena 1914) je međutim, tu ulicu zvala Batina ulica, po prodavnici Bata obuće, koja je prethodila Borovo prodavnici. Videćemo šta će doneti budućnost. Možda će ulica dobiti neki novi nadimak kada se prostor na uglu uredi i ponovo otvori.

 6. M kaže:

  Meteor koji je goreo!

 7. Citta giardino kaže:

  Borovo ulica. Ulica Dimitrija Tucovica. Sokak na Dimce Cukadzija. Meni kao nekom Subotickom fosilnom ostatku je vise poznato „Borovo“ kao Suboticki gradski toponim. Obicno se je govorilo – pored Borova, iza Borova, kod Borova, preko puta Borova, ispred Borova… U tu prodavnicu sam ulazio uglavnom jednom godisnje, s proleca da kupim nove patike. Onda su dosle iz Italije „Sangajke“ pa je i ta opcija odlazka u Borovo otpala. Mi smo kao klinci nazivali ulice po nasim pajtasima koji su tamo stanovali. U Borovo ulici je stanovala nasa drugarica Teodora, i mi smo ulicu onda zvali Dorina ulica.Bilo je vise takvih urbanih toponima u gradu. Za Nicin palatu se govorilo kod Uniona, na pocetku Korza niko nije govorio kod Manojlovica ili Prokesa, nego uvek Borac. isto je vazilo i kod Jadrana, i ako je Jadran bio samo jedan bioskop a ne cela gradjevina. ovo je samo jedna mala licna refleksija na staru Suboticu i nema aspiracija na neprikosnovenost.

OSTAVITE KOMENTAR