Na poslu vatrogasac, kod kuće – duborezac

Ivica Temunović je vatrogasac u Fabrici čokolade i bombona „Pionir“ u Subotici. Ali, slatkiši nisu ono što najviše voli već – duborez. Slikama u drvetu okreće se posle radnog dana, iz hobija i zadovoljstva, a sve što je njegovih ruku delo, poklanja ljubiteljima slika „vajanih“ u drvetu.

Temunović je zaljubljenik u drvo. U svakoj grani, stablu ili starom panju on nazire buduće umetničko delo. Sam ga stvara svojim čekićem i dletima. Oni su njegove četkice i kičice kojima slika vizije u drvetu.

„Duborezom sam počeo da se bavim pre četiri godine. Na Televiziji Novi Sad video sam jedan prilog koji me je potakao da počnem time da se bavim. Mislim da je to bila emisija o Robertu Silbehovcu, duborescu koji se bavio restauracijom crkava. U međuvremenu sam puno naučio o duborezu“, kaže Ivica.

Inspiraciju nalazi na internetu. Fotografije koje mu se dopadnu odštampa, preko indiga prenese na parče drveta, doda poneku planinu, kamen, galeba, stenu…. I tako slika s monitora prerasta u – duborez.

„U nekoliko navrata pravio sam u duborezu srednjevekovne vitezove, ali i brodove, ptice, svetionike, ikone Bogorodica..“, objašnjava Temunović.

Ono što je mermer za vajara, to je drvo za Ivicu. Kaže da najviše voli da zaroni svoja dleta u tvrdo drvo kakvo je hrast, bukva i orah, jer ono ostaje čvrsto i postojano. Ističe i to da duborez nije posao već čisto zadovoljstvo.

„Duborez bih preporučio svakome. Mene jako opušta. Smiruje me. Svoje duboreze ne prodajem niti od toga zarađujem. Što napravim, to i poklonim“, priča Temunović.

Kuće i kancelarije rodbine i prijatelja Temunovića krase njegovi radovi u duborezu. Jer, ovaj skromni Subotičanin ne samo da uživa u izradi slika na drvetu već i u njihovom darivanju. Zato što je Ivica Temunović čovek vešte ruke i širokog srca koji zna da je lepota življenja u stvaranju.

RTVKOMENTARI

  1. Gagan kaže:

    Ima li kakve sanse da se radi po narudzbi nesto

OSTAVITE KOMENTAR