Na vreme razmišljati o zimi

Ne tako davno, oštra zima je na nekoliko nedelja paralisala zemlju. Veliki sneg i još veća hladnoća su naterale stanovništvo da poveća potrošnju svih mogućih energenata pa i struje zbog čega su elektrane u Srbiji prebacivale svoj maksimum. Bilo je reči i o restrikcijama ali i o velikim računima koji se još uvek vucaraju po fiokama. Kako to kod na obično biva, sa lepim danima se sve ružno zaboravlja pa su tako i ti problemi potisnuti do neke naredne zime. Svi oni koji razmiljaju kao cvrčci, mogu biti neprijatno iznenađeni jer se već sada najavljuje povećanje energenata, kako na nivou Evrope tako i na nivou Srbije. Oni malo obazriviji će učiniti sve kako bi smanjili potrošnju pa će u zavisnosti od sredstava tokom proleća i leta izolovati dom ili ako ništa drugo zameniti ili popraviti stolariju.

 

Cena bilo kakvih radova na povećanju energetske efikasnosti doma nije mala, ali je ona ipak isplativa ako se uzme u obzir visina računa tokom prethodne zime, ili eventualne visine računa tokom predstojeće zime. 

Da li će električna energija poskupeti?

 

Cene električne energije u Srbiji, za sada se neće menjati, odnosno potrošači bi bar naredna tri meseca mogli da očekuju na računima sada važeće cene. Međutim, od početka oktobra, kada se menja način odlučivanja o promeni cene struje, može doći do povećanja cene i to iz nekoliko razloga – cena električne energije u Evropi ide na više, kilovat poskupljuje ili se povećanje traži i u zemljama u regionu, a mnogi ukazuju i da je cena kilovata u Srbiji najniža u okruženju.

 

Prosečna cena struje u Srbiji je oko 5,5 evrocenti za kilovat-sat. U Hrvatskoj je od nedavno cena kilovata povećana za oko 20 odsto, povećanje cene traži se i u Crnoj Gori i to za oko 25 odsto. U zemljama Evropske unije, najjeftiniji kilovat, oko 9 evrocenti plaćaju građani Bugarske, dok je najskuplji kilovat, naravno, u najrazvijenijim zemljama – Danskoj, Norveškoj, Belgiji i Nemačkoj, gde košta od 20 do 30 evrocenti.

 

Sa druge strane generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković, ukazao je da EPS planom poslovanja za ovu godinu nije predvideo povećanje cene kilovata, ali i da će do kraja 2014. godine cena struje morati da poraste 60 odsto, što je moguće uraditi odjednom ili postepeno.KOMENTARI

 1. Partyholic kaže:

  Ali volim kada opravdavaju poskupljenja, jer je cena kod nas najniža u regionu, a nigde ne spominju visinu plata i životni standard.

 2. mesab kaže:

  Eh bogati, kao da je plata i životni standard najvažnija stvar kod nas, valjda je važnije da se makar u nečemu poredimo sa svetom, pa to bile makar i cene, gde dosta „kaskamo“ za drugima, nego šta!!!!

 3. timot kaže:

  :evil:Dokle će da nas zamajavaju??? Zar stvarno misle da smo de***i i da neznamo kako drugi žive?? 😈

 4. bonscot kaže:

  Izolovali bi kucu, stolariju bi popravljali! Ali tu redovno ni platu ne dobijamo! A sto se struje tice? Tu gde ja zivim cesto ode struja na minut! A i slaba je struja! Godinama obecavaju da ce biti popravljeno!Ali nista! Pitam ko ce meni platit popravke? Zbog nestanka struje, pa posle dobijemo redovnu struju. primer hidropak popravljam svaki 6 meseci zbog struje, kome ja da se obratim? Nikom! To je moja briga, jer nemem struje nemam ni vode sto nije za pice nego samo za polivanje i pranje ………. zalosno sto sve poskupljuje, a plate niske ili cak ni posla nemamo…………

OSTAVITE KOMENTAR