Nagrada Evropske fondacije Hemijsko-tehnološkoj školi

Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice nagrađena je nedavno visokim priznanjem Evropske fondacije za obuku za razvoj preduzetničkih veština kod učenika.

Hemijsko-tehnološka škola se na međunarodni konkurs prijavila sa proizvodnjom tečnog sapuna. Učenici koji pohađaju školu, kroz praktičnu nastavu aktivno učestvuju u proizvodnom lancu. Biraju boju i miris sapuna, dizajnirali su logo i ambalažu, odnosno proveravaju stanje prodaje u lokalnim prodavnicama.

„Škola je veoma dobro opremljena. Imamo priliku da radimo ne samo tehnološki process proizvodnje, nego smo uključeni i u sve ostale poslove koji prate postupak proizvodnje, kao što je vođenje različite dokumentacije, kontrola kvaliteta sirovina, gotovog proizvoda, istraživanje tržišta, nabavka sirovine, skladištenje gotovih proizvoda. Zbog svega toga bih svim učenicima završnih razreda osnovnih škola savetovao da upišu ovu školu. Imaće širok spektar mogućnosti posle završetka školovanja. Mogu da se zaposle, mogu da pokrenu sopstveni biznis, a takođe su im otvorena vrata i za mnoge fakultete“, objašnjava Dario Piuković, učenik 3.razreda na smeru hemijski laborant.

RTV

Učenici škole stiču preduzetničke veštine kroz pokretanje realnih preduzeća, i to od inicijalne ideje do prodaje proizvoda. Učenici tu vrstu praktične nastave sprovode u svim oblastima.

„U okviru praktične nastave na sva tri područja rada, postoje specijalizovani kabineti i školske radionice. tako na primer u okviru školske pekarske radionice naši učesnici su osposobljeni da obave ceo tehnološki proces proizvodnje peciva , od zamesa do oblikovanja testa i pečenja. Ti pekarski proizvodi se prodaju u kantinama, gde svi građani, koji tu prođu mogu da probaju šta su naši učenici napravili. U okviru krojačke radionice naši učesnici se osposobljavaju za izradu odevnih predmeta. Šiju bele mantile koje naši učenici mogu da kupe, ali prave i radne uniforme koje mogu određene fabrike da poruče od njih. Na području rada hemija, nemetali, grafičarstvo, u specijalizovanom preduzetničkom kabinetu nalazi se mašina duplicator, na kojoj se naši učenici osposobljavaju za proizvodnju tečnog sapuna za ruke. Ti proizvodi mogu da se kupe u lokalnim prodavnicama“, ističe Jadranka Vojnić Purčar, koordinatorka pratične nastave.

Nagradu je direktoru škola Nikoli Matkoviću uručio direktor Evropske fondacije za obuku, Čezare Onestini u prisustvu evropske komesarke za zapošljavanje, socijalna pitanja, veštine i mobilnost radne snage, Marijan Tisen. Svečanost je održana u Beču u okviru Evropske nedelje strukovnih veština.

RTV

„Mladi iz čitave Evrope, ne samo iz Evropske unije, već is a oboda EU is a bliskog istoka imali su priliku da pokažu kako se oni snalaze na polju afirmacije preduzetništva. Dakle ne samo kroz nastavne planove i programe, ne samo kroz nastavu, nego i kroz niz drugih aktivnosti. Mi smo pokazali kako naša učenička kompanija, koja se u ovom slučaju bavi proizvodnjom tečnog sapuna moće upravo te kompetencije kod maldih ljudi da osnaži“, kaže Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološke škole Subotica.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR