Nagrade najboljim matematičarima Subotice

Subotičanin Aleksandar Grahovac učestvovaće na Srpskoj matematičkoj olimpijadi. Njemu, kao i ostalim srednjoškolcima i osnovcima koji su osvojili pobede na takmičenjima iz matematike, uručene su nagrade i priznanja.

Umesto skupštinskih poslanika koji „lome koplja“ oko političkih stavova, Veliku većnicu Gradske kuće u Subotici ispunili su mladi koji „lome razlomke“, rešavaju integrale i druge matematičke zadatke. Tu je bio i Aleksandar Grahovac koji će učestvovati na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, kao i najbolji mladi matematičari među subotičkim osnovcima i srednjoškolcima.

RTV

„Vrlo sam zadovoljan. Kada sam čuo za poene, mislio sam da ću biti među prva tri mesta, a stvarno sam se iznenadio i obradovao kada sam saznao da sam prvi“, rekao je Jovan Tomić, učenik OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“.

Olga Jeftić iz OŠ „Sonja Marinković“ takođe je ostvarila dobre rezultate na takmičenju iz matematike.

„Najviše volim geometriju, pogotovo uglove, a smatram da matematika uopšte nije teška. Samo treba da uložimo dovoljno truda u savladavanje zadataka“, saopštila je Olga .

U rešavanju matematičkih zadataka veoma je uspešan i Igor Engi, učenik OŠ „Ivan Milutinović“ iz Subotice.

„Prošle dve godine sam osvojio prve nagrade na republičkom takmičenju. Matematika je za mene izazov pa bih voleo da upišem Matematičku gimnaziju“, izjavio je Igor.

Mladim matematičarima su, u prisustvu ponosnih roditelja, nastavnika i predstavnika grada, uručene diplome i pohvalnice.

„Možda najzanimljivija zanimanja današnjice zasnivaju se na matematici. Subotica zaista ima dobre i uspešne matematičare. Ove godine ih imamo 370, što znači da je gotovo 20 odsto manje takmičara. I to je matematički pokazatelj da naš grad treba obnoviti mladima jer ih je sve manje“, rekla je Ljubica Kiselički, predsednica Komisije za takmičenje iz matematike.

Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice, ističe da je obrazovanje veoma važno.

„Još je važnije obratiti pažnju na decu koja imaju bilo koji talenat, a posebno iz matematike koja nam je izuzetno važna. Zato su ova deca doprinela da dobijemo veru u bolju budućnost i treba za to da budu nagrađena“, kazala je Timea.

Najbolji subotički matematičari su rezultatima postignutim na takmičenjima pokazali da ni geometrija ni aritmetika ne moraju da budu „bauk za mlade“ i da podjednako vešto znaju da vladaju brojevima koliko i slovima.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Marija kaže:

    Bravo deco! Lepo je čuti lepe vesti, hvala vam na tome!

  2. Baka Eva kaže:

    Ja sam jedna ponosna baka jer je i moj unuk medju njima! Čestitam svim nagradjenima i nastavnicima na marljivom radu!

OSTAVITE KOMENTAR