Najskuplje popiti kafu u Beogradu pa u Subotici

Za jednu šoljicu domaće kafe u centru Beograda mogu se popiti četiri u Novom Pazaru i Prokuplju, a skoro tri u Valjevu i Čačku. Posle prestonice najskuplja je kafa u Subotici.
U centru Beograda šoljica domaće kafe u kafiću košta 135 dinara. Za tu sumu mogu se popiti tri, pa čak i četiri kafe u unutrašnjosti!

Najskuplji je Beograd, a najjeftiniji su novi Pazar i Prokuplje, gde kafa košta 30, odnosno 40 dinara. U Subotici je šoljica domaće kafe 100 dinara, Novom Sadu 80, Nišu 70, a u Jagodini, Kragujevcu i Zaječaru 60.

kafa i cigarete

Pored razlike u platama i standardu građana u Srbiji, različite cene kafe posledica su lokacije i prometa samog kafića. Zato je smatraju stručnjaci, kafa u Beogradu najskuplja jer je tu najveći promet, odnosno tražnja.

U suštini svi trgovci po sličnim cenama nabavljaju kafu pa bi i šoljica tog napitka trebalo da bude približno ista. Međutim, marža nije ista svuda, a na cenu utiču lokacija i promet koji neki kafić ima.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda, smatra da je dominantan faktor zapravo ekonomski:
„Na razlike u cenama uglavnom utiče kupovna moć potrošača. kad je neka sredina siromašna onda cene moraju da se formiraju tatako da građani to mogu sebi da priušte. to nije slučaj samo sa kafom, takve razlike važe za većinu proizvoda u našoj zemlji“

 

ALOKOMENTARI

  1. srdjan pavic kaže:

    I gde se ubira navise porez.,recite

  2. safet kaže:

    nesto mi ne izgleda da je najskuplja kad su kafici puni od jutra do mraka. suboticani samo znaju da kukaju kme kme kako nemaju para a ovamo se kafenisu na najskupljoj kafi u srbiji po ceo dan,. od 8 sati do 12 uvece prepuno par puta nisam mogo sesti jer nema slobodnih mesta.

OSTAVITE KOMENTAR