Najviše subotičko brdo

Najviša tačka u Subotici, a neki kažu i u Bačkoj, nalazi se na kraju Čordaškog puta, na rubu šume u kraju koji zovu Šištak.

.

To je mesto izletnika, rekreativaca, montibajkera i ostalih ljubitelja prirode, a ovde dolazi i čuveni Gabor Sagmajster kada se priprema za Dakar reli i pustinjski teren.

.

I pored toga, ovo mesto je za mnoge Subotičane  Terra incognita

 .

Tridesetih

Od tridesetih do danas taj pejzaž se unekoliko promenio. Obližnja šuma se polako širila, prekrila je brdo i danas ono više nije uočljivo iz daljine kao nekad. Iako svega par stotina metara od peštanske pruge, ništa ne nagoveštava da se ovde nalazi taj za nas značajni toponim.

Ovo brdo je nastalo kao peščana dina a između dva rata ga je nadogradila vojska, ne bi li joj služilo kao grudobran za artiljerijska gađanja. Ipak, zbog blizine granice, taj poligon je napušten.

Od tada je to jedna od destinacija ljubitelja prirode, šetnje i vožnje biciklom. Peripetiju (grčki:avanturu), predstavlja njegovo pronalaženje ali ipak nije preteško jer jedna od šumskih staza vodi pravo na brdo.KOMENTARI

 1. darko kaže:

  Dajte neki GoogleMaps link, da znamo pronaći ovu Terra Incognita 😉

 2. xxx kaže:

  Nemojte ovo pokazivati bice puno odpadaka.

   

 3. Anonimni kaže:

  ideš čordaškim putem do kraja, i kad prodješ zadnje kuće sa desne strane je ogromna livada, predješ je, do šume, i tu je.  49* 09’08.77“ N   19*39’02.72“ E.   a imaš na googe earth dve fotke.  a možeš i preko makove, skreneš u zadnju ulicu levo, i na kraju ulice ti šištak dodje sa desne strane…  nije teško naći, samo se izdaleka ne vidi već od proleća jer je dosta zaraslo.

 4. darko kaže:

  Hvala za info 🙂 Moraću da posetim kad budem u SU.

 5. Igor kaže:

  sorry 🙂

  čini mi se da ne radi predhodni link

  google maps

 6. Belko kaže:

  Kao dete sam išao tamo sa rođacima i tražilii smo puščana zrna u pesku.

 7. Stipan024 kaže:

  Članovi Planinarskog kluba Spartak su na ovom „brdu“ u tri navrata postavljali tablu sa nazivom „vrha“, nadmorskom visinom i imenom našeg kluba ali su neodgovorni pojedinci ili grupe u sva tri navrata tablu ukrali, spalili ili uništili. Zaista neprimeren potez. Inače na samoj graničnoj liniji sa R Mađarskom se nalazi najviša tačka Bačke, „vrh“ se zove Đombe i visok je 141 metar dok je Šištak 134 metra. Nadam se da ćemo jednom uspeti ne samo da postavimo trajnu oznaku na oba vrha nego i da uradimo obeležene pešačke staze u predelu Subotičko-horgoške peščare kako bi smo ih pribiližili građanima ovog grada, rekreativcima i svim ljubitlejima prirode. No, dok svest građana ne bude na nekom višem nivou od toga nema ništa, bar se ja  neću mnogo truditi jer su svi naši dosadašnji napori nailazili uglavnom na nerazumevanje!

 8. Gyula Dietrich kaže:

  Ajde da Vas malo preplašim. Postoji na nekoliko mesta znak opasnosti od zmije. Ti poskoci nisu kao u Bosni, više su peščani ili su to zmije šarke. Ipak nemojte verovati jer treba se od prvog maja bojati i guštera kada ste na izletu. Pošto sam radio i u Šumskom gazdinstvu – šumari su se radovali kada je tih dana padala kiša, jer je manje otpada, a i delovi šume neće biti zapaljene. Ipak se držite upu tstva što govore dežurni u okolnim šumama. A zmija ima ja sam na vreme Vas upozorio. Divljač nije opasna, mislim i na divlje svinje, želim lep provod. DGY

 9. Ispravka kaže:

  Najvisa tacka Backe (174m):

  Klikni

 10. Stipan024 kaže:

  Nejasno mi je, moze neko objasnjenje??

 11. jasso kaže:

  nije ni meni jasno sto to gospodin Djula pise,koliko je meni poznato na ovim prostorima najopasnija zmija je smuk,koja zna boraviti u vlaznim sahtovima i nekim drugim mracnijim i vlaznijim mestima,a druga zmija koja jos postoji kod nas je belouska koja je skroz neotrovna,tako da mi nije jasan komentar da su zmije opasne a divlje svinje nisu,imam 59 godina i za vecu glupost nisam suo.

 12. visnja kaže:

  Eee ovde smo dolazili kao deca. Sankanje zimi a  lencarenje i mastanje leti. Zaokupljeni svakodnevnim glupostima zvanim prezivljavanje, zaboravljmo da postoje mesta kao stvorena za uzivanje i opustanje u prirodi. Obavezno se prosetajte do Sistaka 🙂  Preporuka, izbegavajte dane oko 1.maja tada brdo gubi car zbog previse izletnika i smeca koje oni ostavljaju za sobom.

 13. verka kaže:

  Bili danas, priroda je divna, miris drveca neopisiv! 🙂

   

 14. lajčo kaže:

  Hvala za super tekst!

 15. Anonimni kaže:

  46°09’08.7″N 19°39’02.1″E ili 46.152409, 19.650579

 16. Ivan Tikvicki - Tikvic kaže:

  Belko KAŽE:
  „Kao dete sam išao tamo sa rođacima i tražilii smo puščana zrna u pesku.“

  Nisi tamo skupljao metke. To je drugi šištak. Od kafane „Makova sedmica“ se ide pravo i na početku šume ima šanac odakle su pucali vojnici i od toga na oko 400 m brdo, koji je služio da zaustavi metke. Usput da kažem to je pravi „Šištak“. Onaj pored peštanske pruge je napravljen između dva rata da zaštiti vojsku od topovskih granata. Posle rata je napušten.

OSTAVITE KOMENTAR