Nakon prazničnih gurmanluka tražila se hitna pomoć

Letnje vrućine u proleće, a trpeza obilna kao da je zimska, utiču na zdravlje i kada se takvi obroci konzumiraju u prazničnom raspoloženju i druženju u prirodi. To potvrđuju i podaci o broju intervencija Hitne pomoći u Subotici i na Paliću tokom prvomajskih praznika, pa lekari apeluju na umerenost u jelu i piću.

Bogata trpeza – roštilj, hladno pivo, vrsno vino, a često i slatkiši za kraj obroka – uzeli su danak u zdravlju, pa je služba Hitne pomoći imala povećan broj intervencija u Subotici i na Paliću tokom prvomajskih praznika.

„Ekipe koje su dežurale na Paliću imale su po desetak intervencija po danu. Najviše je bilo pacijenata sa problemima kardiovaskularnog sistema, odnosno problemima sa krvnim pritiskom, kao i onih koji su se javljali zbog akutno napitog stanja“, kaže dr Mihaela Budimski, portparolka Doma zdravlja Subotica.

Pored intervencija koje je Služba hitne pomoći obavila na terenu, u ambulantama je obavljeno dodatnih 250 pregleda, a različite su tegobe zbog kojih su se pacijenti obraćali lekarima – od uboda krpelja, preko alergijskih reakcija, do bolova različite etiologije.

„Od prosečnih 33 izlazaka na teren, koliko ih je inače tokom 24 sata, za vreme prvomajskih praznika lekarske ekipe su intervenisale po 38 puta. Najčešće su se javljali pacijenti koji su imali kardiovaskularne i neurološke probleme, odnosno probleme sa krvnim pritiskom“, kaže dr Mihaela Budimski, portparolka Doma zdravlja Subotica.

Povećan broj intervencija tokom prvomajskih praznika predstavlja samo nastavak trenda koji je zabeležen tokom celog aprila, kada je Služba Hitne pomoći hiljadu puta intervenisala u kućnim uslovima, uz šta je bilo i 200 više ambulantnih pregleda u odnosu na prethodni mesec. Tako je u aprilu obavljeno ukupno 1.700 intervencija, a tehničari su obavili i 800 transporta pacijenata na specijalističke preglede ili im u kućnim uslovima dali terapiju koja im je bila neophodna.

 

RTVKOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Ajme, nisu se valjda prezdrali

 2. Pajo kaže:

  Ma nisu se prezderali nego dobili proliv od skembica to jest od necega sto su tako nazvali!! Potrovana masa naivnih posetilaca !

 3. Anonimni kaže:

  Mozda nije problem u pacijentima vec o takozvanoj kupljenoj diplomi nekog od njih strasno….

 4. Dva u jedan kaže:

  Ma, gladan narod na ivici egzistencije! Nema za `leba pa suzama zaliva roštilj i ždere ga bez `leba.

OSTAVITE KOMENTAR