Napad grafitera na Gradsku kuću

Dok se na centralnom trgu održavala izložba „Zlatno doba arhitekture i urbanizma“ samo nekoliko metara dalje osvanuli su grafiti na Gradskoj kući, da nas podsete koliko smo daleko od tog „zlatnog doba“. Na više mesta severna fasada najslavnije subotičke građevine, dobila je fluorescentne švrljotine tvz „tagove“, što je ujedno i potpis „umetnika“. Verovatno se radi o mlađem švrljatoru koji tek počinje sa dokazivanjem u svojoj grafiterskoj „zajednici“.

Pravih grafitera u Subotici ima svega nekoliko, ali zato postoji izvestan broj štetočina čiji su kreativni dometi mali, isto kao i informisanost o ovoj potkulturi. Sve što znaju to je potpisivanje, što bi istražnim organima trebalo da olakša posao kada bude postojala rešenost da se grad zaštiti od ove pošasti. Manji procenat čine bezvezne navijačke žvrljotine.

Vandal koji se potpisuje kao  Skauto, vredno radi na tome da se dokaže, pa se može očekivati još načinjene štete na svu ovu bedu koja nas je već snašla.KOMENTARI

 1. Raspop Teodosije kaže:

  A da li se neko od nadležnih (nadležnih – samo po plati), zapitao: „Šta za to vreme radi komunalna policija?“

 2. adkersu kaže:

  A gde su bili „branitelji“ Gradske kuće?

 3. Fux. kaže:

  @ adkersu :Kod ‘gazda Čaknja ‘ na pizzi ‘…

 4. HPTN kaže:

  Kako bi u nekoj kulturnoj zemlji ovi robijali.

 5. Sofronije kaže:

  Lepo gospodina „umetnika“ uhvatiti, nabiti mu sprej u usta i istisnuti sadržinu.
  Nadam se da je uputstvo dovoljno detaljno i razumljivo…

 6. Drug iz bezbednosti kaže:

  Uz svaki grafit dodati jedno lepo i veliko UCK i problem sa grafitima ce biti resen u rekordnom vremenu. Ako se neko popisa gradonacelniku u fijoku pisaceg stola, nece biti takva frka i galama kao kad se napise odgovarajuci politicki grafit. Ceo raspolozivi policijski aparat ce danonocno biti angazovan da lovi spray – aktiviste.

 7. Turio Ljubisa pivo da se 'ladi kaže:

  Droce, pijanci, maloumnici … vazda ih je bilo na ovom belom svetu – i biće ih uvek, vo vjeki vjekov. Ima ih od Srbije do Tokija (i Amerike). Ali ne treba od toga praviti spektakl. Četka se uzme u ruke i stvar se vrati u pređašnje stanje.
  U sedištu Volva, u švedskom gradu Geteborgu, videh da su ljudi plaćeni da centar grada održavaju urednim. Popravljaju i prazne kante za smeće, a kante lepe sa grbom varoši, čiste i umivene, k’o iz apoteke. Nigde bačenog pikavca ili papirića … Svaka pa i najmanja žvrljotina ili oštećenje (u centru grada) odmah se sanira. Sve čisto lepo i uredno … Ali više od profesionalaca urednosti grada doprinosi svest građana i njihovo kućno vaspitanje.

  Ako se u strogom centru oko naše Gradske kuće osvrnete oko sebe, videćete pljuvače po trotoaru, pušače i razbacane pikavce, ulepljene žvake oko „Pelivana“, zgužvane limenke i drugo razno smeće u cvetnim aranžmanima i oko spomenika caru Jovanu Nenadu. A onda se mi kao nešto zabrinuli, pa se isčuđavamo što je Gradska kuća ižvrljana …

  Ali to smo mi. To je naše kućno (ne)vaspitanje koje osim na ulici demonstriramo i ovde u virtuelnom svetu. Pa pogledajte samo koliko je prljavština, budalaština, nebuloza i drugog intelektualnog smeća bezumno istrešeno u prethodnim komentarima.

  E, to je pravo ogledalo nas i našeg kućnog (ne)vaspitanja …

 8. Salamander kaže:

  Protiv ovih grafiti vandala postoji nekoliko načina borbe – jedno je da se uvode skupe nadzorne kamere pa ako se prepozna počinilac da se sankcioniše. Drugi efikasniji model je farbanje fasada silikonskom farbom gde se navedena „grafit boja“ skida vrlo jednostavno – pranjem. Treći i možda još efikasniji način obezbediti mesta gde je „umetnicima “ pružena sloboda izražavanja odnosno gde mogu da škrabaju do mile volje – mislim da nam takvih prostora ne nedostaje u Subotici jer treba samo da se zagledate u neke fasade i ograde pa da vam od sivila postane muka. Možda je najbolja kombinacija sva tri ali kao što je predhodni komentator naveo sve počinje od kućnog vaspitanja.

 9. Alemao kaže:

  @ Drug iz bezbednosti – Jednostavnije je docrtati neke simbole u slovo U 😀

 10. Pitam se kaže:

  A di su sad kršni Crnogorci, Labanovi telohranitelji da reše ovaj problem? Vujović, Ćirjaković, Uverić i kompanija?

 11. Purpur kaže:

  @pitam se

  Ovaj jedan od te trojice samo da dorućkuje pa će da prijavi da mu se na zidu priviđa da vidi natpis „HOS“ i sve će biti rešeno.

 12. Istina... kaže:

  Ciohazari ne miruju. Pisu grafite, tekstove, komentare. Za sve svoje krivice trajno krive druge. „Mir“ nema alternativu. „Napredak“ nema alternativu. „Normalnost“ nema alternativu. Shvatate sistem? Antisistem.

 13. croat kaže:

  Mrzim grafite i zaista nam nepreostaje nista drugo nego na svaki grafit dodamo ili U ili UCK il jos bolje V..U PED..U pa ce se valjda neko setiti da preuzme nesto

 14. Istina... kaže:

  Istina…

  Komentar pisan pod nickom Istina… u 18. 04. 2019. u 08:35 nije moj.

  Agentura priprema teren i za fizičku likvidaciju „nepodobnih“ sa nickovima. Ja sam jedva izvukao živu glavu, sada mi ne mogu ništa. Puno sreće za borca protiv antisistema pod nickom „Skauto“. Opasnim putem korača. Najbezbednija borba protiv Agenture i Antisistema Srbija je van njihovog dometa.

 15. Lenin kaže:

  @Istina… „Komentar pisan pod nickom Istina… u 18. 04. 2019. u 08:35 nije moj.“
  Demencija,bre…

 16. Ferika kaže:

  @Ljubisa Turio nešto negde..
  Ne mogu da se slažem sa tim stavom. Ko je tu kriv? Pa valjda ima NAS više takvih, koji znamo šta je red, pazimo i znamo šta je kućno vaspitanje, pa opet trošimo novaca, energije i živce na delikte kao i ova debilčina što je „tagovao“ Gradsku kuću. Ima da se ispita slučaj i da se počinilac kazni za primer ostalima. Šta je ovo više? Pa gde mi živimo? Ne u NS, BG, nego u Subotici. Pozdrav.

 17. Istina... kaže:

  Prvi komentar jeste moj. Ciohazari od prepotentnosti i mrznje ne znaju ni da me kopiraju valjano.

  Projekat „Grafit“ je dobro poznat, o njemu se sve zna.

 18. Upucen kaže:

  Ovaj Istina pravo veli. Izazivanje trajnih razlika, podela, sukoba, borbi i ratova u cilju samoistrebljenja hriscana je stara skola nehriscana.

 19. Istina... kaže:

  Komentar pisan pod nickom istina… u 18.04.2019. u 15:08 nije moj.

  Ciohazari, strana agentura plaćenika i antisistem opet troluje moj nick po ko zna koji put. To samo govori u prilog mojoj moći na ovom sajtu.

 20. Buby kaže:

  Dok se „Istina“ ne dogovori sa sobom i dok se nesto ne preuzme u vezi sklanjanja njegovih komentara sa ovoga sajta,ja više neću komentarisati.Sve najbolje želim svima,a vi ostali kako hoćete.

 21. Istina... kaže:

  Komentatora Buby još davno sam provalio da je deo Ciohazarskih interesa i agitpropa i to napisao u nekoliko ranijih komentara. Postoji čitav njihov spisak, zbog čijeg objavljivanja su me neosnovano optužili tvrdnjom „pravi spiskove protiv Jevreja“. Nemam ništa protiv Jevreja, naprotiv. Nisu svi Jevreji Ciohazari.

OSTAVITE KOMENTAR