NAŠE NARAVI: Jedno selo, dva slavlja

Deo meštana Bačkog Dušanova slavio Ivanjdan, a drugi Dan ustanka.

Kraj krsta služena liturgija, a korak dalje igrala se fudbalska utakmica

Sve seoske proslave se po pravilu prepričavaju, ali za slavlje u Bačkom Dušanovu, selu nadomak Subotice, ne važi izreka „svaka buka za tri dana“. Celo selo sa oko šest stotina duša proslavilo je 7. juli, jedni kao Dan sela – Dan ustanka, a drugi kao seosku slavu Ivanjdan.

Tako je na jednom mestu sveštenstvo služilo svečanu liturgiju, a tik do njih, u isto vreme igrala se fudbalska utakmica.

– Sveštena lica i vernici koji su prisustvovali bogosluženju, ostali su bez teksta, jer ne znamo da su se još igde istovremeno čule molitve i zvižduci sudija i navijanje – kaže nam jedna meštanka. – Potom su gosti crkve prešli u Dom kulture, ali sveštenik iz Novog Žednika, zbog buke, nije mogao večernju molitvu da održi, jer je tik do doma bio postavljen šator sa muzikom, koja je tutnjala. Gosti iz okolnoih mesta, ali i Novog Sada, koji godinama dolaze ovamo, ostali su zatečeni i pitaju se kako je Mesna zajednica to mogla da dopusti, da se selo tako podeli i da ljudi ne poštuju jedni druge.

Dan ustanka, nekadašnji državni praznik, po rečima Nikole Uzelca, predsednika Saveta MZ, u Bačkom Dušanovu proslavlja se od 1950. godine. Crkvena slava sela, Ivanjdan, slavi se od početka ovog veka.

– Kao odbornik u Skupštini grada izborio sam se da 1995. godine dobijemo projektnu dokumentaciju za izgradnju crkve, ali zbog nekih problema, do toga nije došlo – objašnjava Uzelac. – Fublaska utakmica se oduvek igrala subotom, čak tri generacije „Hajduka“ su bile na terenu.

Ove godine se potrefilo da je i Ivanjdan takođe u subotu. Imali smo puno gostiju i morali smo da ih ugostimo domaćinski, a kako su zbog svadbi svi prostori bili zauzeti, nije nam preostalo ništa drugo, nego da postavimo šator, a čak smo i mi pomagali konobarima. S druge strane, MZ je dala 50.000 dinara za crkvenu proslavu. Ukoliko neko ima zamerke zbog proslave, treba meni lično da se obrati, a ne da govori iza leđa.

TIHO Crkvena večera u Domu kulture

NIJE DA SLOGE NEMA

Bačko Dušanovo je naudaljenija subotička mesna zajednica, smeštena tik uz rečicu Čik. Dušanovčani su, kaže Nikola Uzelac, imali samodoprinos neprekidno od 1964. do 2003. godine i sve što imaju, izgradili su sopstvenim dinarom i ličnim radom. Sami su kopali kanale i rupe za bandere kada su uvodili struju u selo, imaju prelep stadion koji takođe sami održavaju…

 

Večernje novostiKOMENTARI

  1. ffilozoff kaže:

    Srbi se NE mogu sloziti ni u malom selu,a kamoli drzavi!!!

  2. Pannonia secunda kaže:

    Koju slavu i sta slavi autohtono stanovnistvo sela?

  3. easy58 kaže:

    Čijih 50000 ??? Izčeg- Začeg u sekularnoj državi ????

OSTAVITE KOMENTAR