„Nasmeši se Subotici“ protiv rušenja 1.065 kuća

Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici“ delila je tokom vikenda obaveštenja građanima u kojima ih je upozorila o nameri gradskih vlasti da, prema regulacionom planu, poruše ukupno 1.065 kuća u tom gradu na severu Vojvodine. Ova grupa građana delila je vlasnicima tih kuća obaveštenja, dizajnirana kao smrtovnice, s ciljem da skrenu pažnju da je njihova kuća predviđena za rušenje.

 

Građani okupljeni u grupi „Nasmeši se Subotici“ ocenili su da će se menjanjem regulacionih linija velikog broja ulica prouzrokovati „haotično stanje“, kao i „razbijanje urbane gradske strukture“ grada.

 

Prema nacrtu Plana generalne regulacije za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra u Subotici, predviđeno je rušenje 1.065 kuća i 415 pomoćnih objekata i izgradnja višespratnica umesto njih.

 

„Zahtevamo da se obustavi postupak izrade i usvajanje ovog plana i da se pristupi izradi Plana generalne regulacije, koji će biti u skladu s ranije usvojenim planskim dokumentima, a posebno u skladu s današnjim potrebama građana Subotice“, saopštila je ova grupa građana.

 

Oni su pozvali vlasnike kuća koje su predviđene za rušenje da sutra u Gradskoj kući u Subotici učestvuju u javnoj raspravi, kao i da podnesu primedbe ako se ne slažu sa planom.

 

Grupa građana „Nasmeši se Subotici“ poslala je otvoreno pismo odbornicima u Skupštini grada Subotice i državnim institucijama, u kojem je navela da vlast mora da bude u službi građana, a ne „u službi građevinske mafije, raznih pojedinaca i tajkuna“.

 

Otvoreno pismo:

Посланицима Скупштине Републике Србије
Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе
Министарству грађевинарства и урбанизма
Министарству културе и информисања
Одборницима суботичке скупштине

 

Поштовани/-e,

 

Изричито захтевамо да се успостави деполитизација градских институција у Суботици: Завода за урбанизам, Дирекције за изградњу града Суботице, Међуопштинског Завода за заштиту споменика културе, и да се спречи даљи утицаји појединаца, тајкуна и особа које се сумњиче за криминалне радње на доношење одлука којe се тичу даљег развоја и планирања града Суботице. Ове институције треба да раде у служби грађана и да се одлуке које се доносе у њима превасходно подређују потребама свих грађана Суботице а не само привилегованих појединаца.
Суботица је у Србији један од ретких градова који је сачувао своју урбану структуру са прекретнице деветнаестог у двадесети век, као таква представља урбанистички бисер са изузетно вредним архитектонским наслеђем које је увелико већ нарушено рушењем зграде суботичког Народног позоришта и досадашњим генералним и регулационим плановима.

 

Суботица се у деветнаестом и до половине двадесетог века развијала примењујући Грађевински правилник који је омогућио њен органски раст и развој те се град развијао како у периодима кризе и сиромаштва уз учешће свих кућевласника, тако и у периоду економског бума на крају 19. века на начин који је непрестано доприносио њеном бољем регулисању, уређивању и организовању као и континуираном напретку. Након Другог светског рата овај органски развој је у великој мери нарушен а данашњи планови имају тенденцију потпуног урушавања града и стварања саобрађајног хаоса, бесправне градње и губитка зеленила.

 

Нацрт генералне регулације I за зону градског центра и ужег градског језгра Суботице који је био на јавном увиду у периоду од 18. августа до 19. септембра 2012. године, направљен је искључиво за потребе неколицине инвеститора, јер је у њему 1063 куће предвиђено за рушење, а уместо већине кућа планирана је изградња вишеспратница које може да реализују само појединачни инвеститори. При томе власници индивидуалних кућа планираних за рушење нису о томе обавештени. Овај план је од изузетног значаја за будући развој града Суботице, те инсистирамо на томе да сви грађани чије су куће предвиђене за рушење о томе буду лично обавештени и да им се омогући право да поднесу примедбе на нацрт плана генералне регулације, те да те примедбе буду узете у обзир.

 

Овај план осим тога није направљен у складу са Стратегијом развоја града Суботице 2011 – 2021, пошто је предметна Стратегија током израде пана такође била у изради, нити је у складу са Просторним планом града Суботице будући да се у Просторном плану инсистира на очувању архитектонског наслеђа, те очувању карактера, идентитета и урбане матрице града. План предвиђа мењање регулационих линија великог броја улица, што је у данашњим економским условима неоствариво, те ће промене регулационе линије улица само на појединачним парцелама довести до потпуно хаотичног стања, и разбијања урбане градске структуре.

 

У тешким временима у каквим живимо безобразно је направити план у којем се предвиђа рушење 1063 кућа и објеката, безобразно према грађанима, који можда могу финансијски поднети адаптацију или мању доградњу своје куће, али не и изградњу четвороспратница, како је у великом делу града предвиђено уместо индивидуалне градње. Овај план ће имати као последицу бесправну градњу како је то и до сада био случај са плановима из комунистичке ере. Намеће се закључак да је претходна легализација бесправно изграђених објеката направљена само зато да се грађанима наплаћује већи порез, али никако из разлога да се коначно реши ситуација са бесправним објектима и направе такви планови у којима се бесправна градња више неће дешавати.

 

Суботица је град чији број становника опада, и неће имати тенденцију раста ни у будућности, из тог разлога нема никаквог оправдања планирати тако велике подухвате као што је рушење 1063 постојећих приземних и других кућа и изградњу вишеспратница уместо њих.

 

Захтевамо да се обустави поступак израде и усвајања овог плана и да се приступи изради Плана генералне регулације који ће бити у складу са раније усвојеним планским документима а посебно у складу са данашњим потребама грађана Суботице.

 

У Суботици, 15. октобар 2012.год

 

Неформална група грађана „Насмеши се Суботици“KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Uh, uh… 1065 KUĆA i 415 pomoćnih objekata, ma kakve da su, straćare, udžerice ili ne znam šta… IPAK zauzimaju popriličnu površinu. Prostorno. Momačku, što bi se reklo.

  Pismo GG „Nasmeši se Subotici“, može se nazvati utemeljenim, sa stanovišta brige za svoj grad i njegovu budućnost, a na osnovu svega predjašnjeg što nam se izdogadjalo u poslednjih 20 – 22 godine. Sa TOG aspekta, to je upravo ono što sam pomenuo u nekim svojim komentarima, doduše više u naznakama, GRADJANSKA INICIJATIVA! Jer, očigledno, ne ide nam baš najbolje. Šta više, ne ide nam nikako. Pa ako se želi do nekakve promene, ne vidim drugi način, već upravo ovaj. Organizovanje. Sve druge metode su iscrpljene ili uzaludne.

  Sa druge strane, niti u informaciji niti u pismu GG, ne pominju se LOKACIJE tih silnih kuća. Da li se one odnose na regulaciju spoja ulice Vuka Karadžića sa ulicom Matije Korvina? I onaj izlaz na Vase Stajića? Ili se možda te kuće odnose na izgradnju i uredjenje Severnog bulevara?

  Ima, dakle, tu malo i nejasnoća. Kako većina gradjana, što zbog neobaveštenosti, a što zbog inertnosti, NISU imali uvid u Nacrt generalne regulacije I za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra Subotice koji je bio na javnom uvidu u periodu od 18. avgusta do 19. septembra 2012. godine, MOŽDA bi bilo dobro postaviti OVDE par skica, fotografija, planiranih rešenja.

  Forma, ideja, način, delovanja grupe, gradjanske inicijative poput „Nasmeši se Subotici“, je svakako za pohvalu, no sadržaj, sama suština, argumentacija, nije u potpunosti i neoborivo definisana.

 2. sutram kaže:

  Zato i nemamo bulevar, niti cemo ga imati.

 3. Ivica kaže:

  I ja sam za očuvanje kulturnog, arhitektnoskog i urbanog nasleđa, ali ne treba ići u krajnost…Već smo više puta na ovom portalu raspravljali o rupama u centru i probajanju pojednih saobraćajnica…Znači nekih stotinjak ( i više) kuća se MORA rušiti da bi ovaj grad mogao normalno da funkcioniše…

  Cenim rad ove organizacije, ali mi deluje kao da uopšte ne uzimaju u obzir celokupnu sliku, odnosno zanemaruju stvarne potrebe grada i razvoj infrastrukture…Budimo realni, Subotica jeste lepa, ali nije Prag…kod nas je jedan deo lepo uređen i planski građen, a deo građen potpuno neplanski, a imamo i deo koji praktično nije „dovršen“…

  Ovo sa smrtovnicama neću da komentarišem…Zar ne postoji civilizovaniji način? Ovako se bezveze tiže tenzija a građani koji ne prate ovu materiju stavljaju u zabludu da će kao u doba komunizma doći neko i oduzeti im kuću zarad probijanja puta…Uostalom, PDR je bio na javnom uvidu, ko je želeo mogao je da se informiše i podnese primedbu…

 4. Suboticanin kaže:

  Zasto nisu naveli tacno koje ulice su obuhvacene sa ovim rusenjem toliko kuca,ili ako neko zna na kojem sajtu se moze tacno videti sta se rusi,hvala

 5. stormwatch kaže:

  Samo zelim ovim ***** koji su za NE rusenje vlaznih nabijanica i nakrivljenih udzerica da ceo zivot provedu u takvim stambenim objektima.

 6. DelijaNoviGrad kaže:

  Ma rusi bre sve sto je staro i raspada se, koji ce nam ku.ac! Sta ovi kenjaju bre!

 7. Nebojsa kaže:

  Ako je inicijativa potekla iz vremena vladavine DS, unapred može da se zaključi da je sve osmišljeno u ime nečijeg ličnog interesa a ne opšteg. Ovaj grad u poslednjih nekoliko godina ozbiljno trpi posledice takve (de)regulacije koja se sprovodi najvećim delom radi obezbeđivanja poslova pojedinim predstavnicima, uskoro bivše, lokalne vlasti i trošenja novca iz budžeta.

  Ne treba biti stručan pa ne videti da grad ubrzano propada. Privredno, ekonomski, urbanistički… Toliko započetih projekata a nijedan završen. U strogom centru koji treba da je ogledalo jednog grada nalaze se objekat (tkzv. pozorište) koji će najverovatnije doživeti sudbinu nesuđenog bioskopa kraj Otvorenog univerziteta koji je započet pre skoro pola veka a nikad neće biti završen, opet u strogom centru zgrada muzičke škole koja je ograđena labavom ogradom koja sprečava prolaznike da joj priđu jer otpadaju komadi zidova…

  Da! Subotica propada, stihijski ali sigurno… 

 8. stormsufferer kaže:

  @stormwatch veli „

 9. djomla kaže:

  Ne mogu da komentarišem spisak kada ga nisam video, ali sama cifra od preko hiljadu kuća je zaista velika.

  I dok bi pojedini u ovom gradu srušili sve, drugi bi sve sačuvali pa makar ono bio trn u oku bilo kakve urbanizacije i razvoja. A da za promenu neko da predlog sistemskog i planskog očuvanja koje je u realnom kontaktu sa životom ovog grada?

  Šta u praksi znači sačuvati 1000 kuća? To znači da hiljadu vlasnika tih kuća pljune lovu za održavanje iste i kada je konstrukcija u pitanju i kada je izgled (fasada) u pitanju.

  Pojedine kuće nisu osvežile fasade od kada su izgrađene pre 1 veka. Nije ni do sada bilo para, a neće ni biti pa će se sve svesti na to da će stanje ostati ovakvo.

  Da li možda udruženje „Save Subotica“ ima rešenje kako rekonstruisati i sačuvati 1000 fasada u grad, kako popraviti 1000 oluka, rešiti 1000 problema sa vlagom, velikom površinom za grejanje itd… a da pri tome finansijski ne optereti građane koji žive u Žedniku, ili pak na Radijalcu, Novom Gradu i koje to uopšte ne zanima.

  Šta znači „sačuvati“ 1000 kuća, ako će one narednih decenija biti ofucane. Da li je to zaista sačuvano? Ne to samo nije srušeno. A razlika je velika.

 10. freelancer kaže:

  Nije ovde, stormwatch, dilema rušiti ili ne. Urbanističke planove, Strategije razvoja, Nacrte uredjenja, sve to donose odredjene stručne i kvalifikovane institucije (ili više njih u saradnji). ALI, to sve treba neko i da VRIFIKUJE! Skupština grada. Trebalo bi valjda.

  E sada dolazimo do IZMENA planova, nacrta pa i kršenje Strategije razvoja, koje OPET neko treba da verifikuje. Na osnovu čega? Za čiji interes? Pojedinaca ili odredjene grupe? Na osnovu kojih kriterijuma? Ima li TU elemenata korupcije? Ili mi se samo čini.

  Da, definitivno treba srušiti ono što više nije niti funkcionalno, a još manje estetski vredno. Samo… Ima li u tome NEKAKVOG REDA? ili…?

 11. bulevarci i delije kaže:

  Bulevar, podzemna garaža i druga blamaža …

  … pale se klinci i starci, a iskusne bitange unutar grackih zidina trljaju ruke: kupi jeftino, prodaj investitoru i keširaj proviziju (ta svakako nije bitno šta će biti za koju godinu – moja deca će da odu iz ovog blata).

  Subotica kao grad je samo ogledalo unutrašnjeg života njenih stanovnika i njihov standard života.

  Kako danas tako i pre sto godina … jezivo ali istinito

   

 12. Natasa kaže:

  Zavod za urbanizam Grada Subotice imao je obicaj da na svom sajtu objavljuje detaljne regulacije tj planove u izradi, ali od maja 2011 oni nisu nista novo postavili na svoj sajt

 13. SubUrban kaže:

  @djomla 

  a šta u praksi znači srušiti 1000 kuća? Rešiti problem života u Subotici??

  Da bi par stotina potencijalnih P+4+Po zaživelo trebalo bi i obnoviti infrastrukturu (struja, voda, gas..) izgraditi parkinge i sl. a to ne bi plaćali samo budući stanovnici zgrada, zar ne?

  U ostalom, ima puno gradova u svetu gde je uži centar skup (veći porezi, odluke o očuvanju fasada itd) ali lep, pa ko voli – neka izvoli. 

  Prozivke i Novi Beogradi su mera dobrog života u stanu, a praviti „soliterčiće“ po centru je kratkoročno rešenje da neko uzme proviziju ili da neko bude u centru …

  … a možda samo ja grešim pa bih trebao da prodam svoju kuću i pronađem grad po meri?

 14. djomla kaže:

  SubUrban:

  @djomla 

  a šta u praksi znači srušiti 1000 kuća? Rešiti problem života u Subotici??

  Da bi par stotina potencijalnih P+4+Po zaživelo trebalo bi i obnoviti infrastrukturu (struja, voda, gas..) izgraditi parkinge i sl. a to ne bi plaćali samo budući stanovnici zgrada, zar ne?

  U ostalom, ima puno gradova u svetu gde je uži centar skup (veći porezi, odluke o očuvanju fasada itd) ali lep, pa ko voli – neka izvoli. 

  Prozivke i Novi Beogradi su mera dobrog života u stanu, a praviti „soliterčiće“ po centru je kratkoročno rešenje da neko uzme proviziju ili da neko bude u centru …

  … a možda samo ja grešim pa bih trebao da prodam svoju kuću i pronađem grad po meri?

  Nisam ja pisao o urbanizaciji i izgradnji soliterčića. Ako se ona sprovede kao u NSu ništa pametno nismo učinili.

  Ali sam protiv nekih „akcija“ koje nemaju osnova u realnosti. Mnogo puta smo mi platili cenu naše filozofije koja nema finansijsku potporu, i ovo je jedna takva akcija. Mi moramo biti svesni da je Subotica siromašan grad i da će takav ostati još sto godina, i na osnovu toga treba praviti ekonomski održive planove.

  Da li se vi šetate tim ulicama i zagledate te kuće? Pogledajte kakva je to nemaština. Pa kada bi inspekcija prošla tim ulicama polovina vlasnika bi dobila kazne zbog neispravnih oluka ili fasade koja može da se obruši na prolaznike. Na jednu uređenu kuću dolazi 5 oronulih. 

  Čekam samo jedan odgovor: NA KOJI NAČIN SE FINANSIJSKI PLANIRA ODRŽAVANJE SVIH ZAŠTIĆENIH OBJEKATA PA I TIH 1000 KUĆA?

  Nateraćete vlasnike da plate? Ne, vlasnici nemaju para.
  Platiće grad? Ne, grad nema para da reši fasadu Tehničke i Hemijske škole, a ne da se bavi nekim kućama.

  I da ne mešamo babe i žabe. Zaštita DA, ali treba znati prioritetne objekte a ne praviti spiskove bez osnova.

 15. Drobina Robert kaže:

  Kao sto vidim da su neki vec konstatovali tekst je nedorecen,nije navedena ni jedna adresa ili lokacija u ovoj spornoj grupi.U centru ima kuca koje su stare,trosne i verujem da neki vlasnici jedva cekaju iole normalnu ponudu da izadu iz trosnih kuca.E sad LM,posebna je prica planiranje gradnje koje kod nas mislim da ide kao i sve na majke mi brate.Posto je na pocetku teksta dat akcenat na nekadasnju zgradu pozorista mislim da se aludiralo na to da nekom ne padne na pamet da su stare i trosne recimo gradska kuca ili biblioteka pa da se sruse kao pozoriste i u centru udari lansirna rampa za spejssatlove ili sl,a sto me ne bi iznenadilo s obzirom na ovo ruglo sto su nam udarili u centar.I treba da se gradi,ali ne kako kome padne na pamet no nekom logikom.Imamo divan centar,turisti dolaze da vide te lepe stare zgrade,ako ima potrebe za rusenjem i renoviranjem nova gradnja bi trebalo koliko toliko da ne narusava postojeci stil,tj. recimo ako se vec pozoriste ,,Moralo“rusiti red bi bio da se napravi isto ili slicno.U Milanu sam recimo video ukusno uklopljen stari stil gradnje i novi sofisticirani a mozda gresim ali tu staklenu zgradu sto planiraju u Subotici na mestu pozorista mislim da joj nije tamo mesto.

 16. krass1 kaže:

  freelancer

  Sve si u pravu, osim sto su strucne i kvalifikovane institucije sve manje strucne i kvalifikovane. U istima rade ljudi kojima su diplome “ izgorele“ na ratom zahvacenim podrucjima, a pri tom oni od sve kvalifikacije imaju samo lepu pricu. Ne treba se ni cuditi takvim regulacionim planovima i ostalom sto nam se sprema. Toga ima i u zdravstvu, skolstvu, sudstvu, policiji, gradskoj administraciji…I svuda oni vode glavnu rec. Nazalost.

  djomla

  Stalno ponavljas da nema para da se te kuce renoviraju i sacuvaju za buducnost . A za buduce bulevare i sve ostalo sto se planira ce biti para. Tesko. Ako i dodje do toga najverovatnije ce sve zavrsiti kao pozoriste, bazen kod dudove sume, kostur pored otvorenog univerziteta…
  U svemu ovome je najvaznije da ce odredjeni ljudi doci u posed gradjevinskog zemljista, a oni drugi do dobrih provizija sto su ovima prvima to omogucili. Bojim se da su to jedini poslovi koji bi se u ovom slucaju uopste odradili. Jer kada bi trebalo da dodje do gradnje i drugih pratecih radova, jednostavno proglase krizu, a kriza je visa sila i tu se nista ne moze,

 17. djomla kaže:

  krass1:

  Stalno ponavljas da nema para da se te kuce renoviraju i sacuvaju za buducnost . A za buduce bulevare i sve ostalo sto se planira ce biti para. 

  Postoji dva nacina da se izgradi bulevar:
  1. Da industrija Subotice bude na nivou iz ’89.
  2. Da Subotica postane glavni grad Vojvodine ili Srbije pa da po dobro poznatom sistemu izrabljujemo druge.

  Pošto se ni jedno ni drugo neće desiti ništa od bulevara, a pošto trenutno imamo 2,5 gradilišta u gradu uopšte je i smešno pričati o nekoj izgradnji.

 18. dream kaže:

  Nedavno sam malo pazljivije razgledao suboticu dok sam setao.

    Pa zar nije vec razrusena ?

  Jeste i ocajna je ,i mislim da nije kapija Evrope ,nego smetliste Evrope.Ko o cemu k… o postenju,vojnik o skracenju,Subotica o Evropskom izgledu i kapiji .

  U Nemackoj ( pogledajte na google ili bilo gde ) kad vec pricamo o nabijanicama ,ako vlasnik nema para onda mu drzava uskace u pomoc  da renovira ,jer su takve kuce zasticene.U pitanju su nabijenice sa poprecnim drvenim gredama.

  Rusi kad dodju u Evropu uvek komentarisu kako je ovde istorija zasticena ,a ne kao kod njih,kojekakve 4-ro spratnice – sto podseca na limene garaze.

  S druge strane sam plan ,ko se setio da nam je potreban prostor od 1000 i nesto srusenih kuca ? Ja cu vam kazati .To sluzi da bi ljudi dolazili u direkciju urbanizma i ostale stetocine i podmicivali samo da im ne bi rusili kuce.U prevodu povod za reket.

  A vi diskutujte i ne dozvolite da se otvore kapije Evrope…..ili pak zatvore.

 19. sutram kaže:

  Ivica:

  I ja sam za očuvanje kulturnog, arhitektnoskog i urbanog nasleđa, ali ne treba ići u krajnost…Već smo više puta na ovom portalu raspravljali o rupama u centru i probajanju pojednih saobraćajnica…Znači nekih stotinjak ( i više) kuća se MORA rušiti da bi ovaj grad mogao normalno da funkcioniše…

  Cenim rad ove organizacije, ali mi deluje kao da uopšte ne uzimaju u obzir celokupnu sliku, odnosno zanemaruju stvarne potrebe grada i razvoj infrastrukture…Budimo realni, Subotica jeste lepa, ali nije Prag…kod nas je jedan deo lepo uređen i planski građen, a deo građen potpuno neplanski, a imamo i deo koji praktično nije „dovršen“…

  Ovo sa smrtovnicama neću da komentarišem…Zar ne postoji civilizovaniji način? Ovako se bezveze tiže tenzija a građani koji ne prate ovu materiju stavljaju u zabludu da će kao u doba komunizma doći neko i oduzeti im kuću zarad probijanja puta…Uostalom, PDR je bio na javnom uvidu, ko je želeo mogao je da se informiše i podnese primedbu…

  Da bi se arhitektonsko nasledje sacuvalo, treba imati para. Jer, to nije dovoljno jednom u dvadeset-trideset godina ukreciti i gotovo. To treba strucno odrzavati a to i kosta. Dalje,mi bas i nemamo mnogo strucnjaka koji to znaju raditi kako treba. Oni sto su znali vise, otisli su tamo gde ce svoje znanje moci unovciti.Da je naprimer Novi sad imao ovakve dileme koje imamo mi,( sta srusiti a sta ostaviti, zatim, ovu kucu je gradio ovaj ili onaj), nikad nebi izgledao kao sto izgleda danas. Ako zelimo da se grad menja i razvija neophodno je zrtvovati i poneku kucu ili nusprostoriju a jos vaznije je –  neophodno je imati para za to.

 20. freelancer kaže:

  @ dream…

  A ja, opet, primećujem da diskusije komentatora na ovom portalu postaju sve kvalitetnije.

  Ponekad… čini mi se… čitajući komentare, pomislim da još uvek nije sve izgubljeno. Da jož nismo otišli u božju mater. 

  Ili sam tu nešto pobrkao… J*g, omakne mi se…

 21. Subotica kaže:

  rusi bre .

 22. urbanista kaže:

  Nije u redu postavljati sliku pozorista a pricati o kucama. To je manipulacija. Bas bi voleo da objave spisak ulica a da onda djomla uslika sve kuce i napravi reportazu, da se vidi sve.

 23. Ivica kaže:

  urbanista:

  Nije u redu postavljati sliku pozorista a pricati o kucama. To je manipulacija. Bas bi voleo da objave spisak ulica a da onda djomla uslika sve kuce i napravi reportazu, da se vidi sve.

  Mislim da je ovim komentarom ono najbitnije rečeno…

  Neće se rušiti ni gradska kuća, ni biblioteka, niti jedan objekat na Korzou, u Štrosmajerovoj, D. Tucovića itd…Rušiće se kuće u V. Karadžića (ne sve), V. Stajića (opet ne sve) itd…

  Dobro se pokrenula rasprava o održavanju istih objekata…neki od njih će se sami od sebe urušiti za 20-tak godina, a većina, barem 80% njih, nema ama baš nikakvu arhitektonsku vrednost…sve su to privatni objekti i većina vlasnika želi da dobro utopi svoju trošnu nekretninu, oni to vide kao jedini izlaz, pošto novca za održavanje nikada neće imati…

  Smešno je i govoriti o rušenju 1000 kuća u današnje vreme…Ja lično očekujem da se u narednih 10 godina reše problemi u centru (V. Stajića, V. Karadžića, Partizanska, deo iza otvorenog univerziteta…), što nije više od 30-tak kuća…do cifre od 1000 se neće doći narednih 100 godina, ili možda nikada (ako se stanogradnja preseli na prostor nekadašnje Zorke ili današnje deponije)… 

  Prema tome, bespotrebno se diže tenzija… 

 24. Su24 kaže:

  Neke reakcije ljudi su takve da izgleda oni nisu znali da im se kuće ruše (dotrajale) i smetaju budućem bulevaru. Oni nisu ali neko drugi izgleda bolje vidi budućnost 😉
  Izmišljaju sebi posao neki da ne sede dokoni. Onda ništa bolje od grandioznog projekta koji će se raditi dugo a za to vreme plata stiže redovano i godišnji samo čeka. Posle?
  Posle ništa, pa nema se para!
   

 25. Save Subotica kaže:

  Poštovani čitaoci,

  Bila nam je zaista velika dilema kako da saopštimo da je u gradu planirano preko 1000 kuća za rušenje.

  To ni u kom slučaju nije dobra vest a teško da je možemo upakovati sa cvetićima, pa je angažovana umetnost ostala jedina opcija.

  I nama je bilo veoma loše kada smo videli planove rušenja pola grada, osim dela zaštićene zone gradskog centra i ulice Braće Radića, Prozivke i Radijalca. Pogotovo kada su nam rekli da ne mogu obavestiti građane i vlasnike kuća, jer je to jako veliki zadatak.

  Izvinjavamo se svakome ko se loše osećao i doživeo neprijatnosti. Zaista bismo voleli da živimo u društvu  u kome nije potrebno saopštavati ovakve vesti i poduzimati akcije kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da se u ovom gradu donose najblaže rečeno neodgovorne odluke.

  Znamo da ovaj način i nije najlepši. On je bio način da ni malo lepu vest prenesemo a da je Vi ipak pročitate. Hvala svima na učešću u performansu, pruženoj reakciji i poslatim negativnim i pozitivnim komentarima.

   

  Neformalna grupa građana „Nasmeši se Subotici” samoj sebi određuje 100 sati društveno-korisnog rada, te će u narednom periodu raditi na spremanju i ulepšavanju grada Subotice, skidajući zalepljene oglase i reklame sa drveća na javnim površinama.

 26. molim? kaže:

  Sve je to OK, i peticije, i inicijativa građana, i prigovori, živimo u demokratskom društvu. Ali na koji način? Onaj skup starih preplašenih ljudi, uspaničenih, da li vam je to trebalo?

  KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRBIJE
  Izazivanje panike i nereda

  Član 343

  (1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja,
   kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

  (2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
   učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

  „Nasmešeni“, pronalazite li se u ovome?

 27. mislilac kaže:

  Ne mogu da verujem da posle je svega, Nebojša Janjić taj, koji „predvodi“ komisiju za planove grada!

 28. Sava iz Subotice kaže:

  @Save Subotica – jel’ se to vi izvinjavate, mnogo izvinjavate!?

  Koji moj se ne izvinjavaju mangupi koji igraju tetris sa kućama po gradu bez elementarne pristojnosti da lično obrazlože žasto smo kockice u igri.

  Ne, ne ti mangupi bi trebali da im odrede 100 godina građanksi-kaznenih mera u nekoj instituciji pa nek’ se zaj?bavaju sa kamenjem u kamenolomu i širinama putića (oćel’ proć’ kolica iz XIX veka ili samo udarničke taljičke).

  Ma daaaaj!?

 29. lars kaže:

  Da se Vlasi ne dosete! 
  Nije im savest cista, pa ne objavljuju. Najbolje je ako skoro niko ne zna za njihove mutne rabote. Onih nekoliko bundzija je lako ucutkati, a ostalih hiljadu ili ko zna koliko gradjana, kada shvate sta ime se desava, odnosno kada dodju na red za otimanje imovine, Boze moj, sve je „po zakonu“.

  A jalova naklapanja u nekim komentarima o fasadama, nabijanicama, vlazi i sl. pisu oni koji verovatno nisu u zivotu nista ozbiljno radili, a sasvim sigurno nista nisu gradili. Ovde nije rec o izgledu zgrada, vec o tome da se ljudima koji su posteno stekli svoje kuce i stanove, o trosku budzeta, ili bolje receno svih poreskih obveznika, silom oduzima privatna imovina po ceni koju odredi neka umisljena komisija (svakako znatno ispod realne). A onda na scenu stupa „strani investitor“, ustvari neko ko je novac koji je stekao ko zna kako, ali sasvim sigurno ne na zakonit nacin, takodje nezakonito iz Srbije izneo u inostranstvo. Posto je u pitanju „strani investitor“ on zemljiste dobija po 10 puta nizoj ceni od trzisne, ili cak besplatno, sto je u modi u poslednje vreme. Sve pod velom navodnog otvaranja novih radnih mesta. 

  Kada bi ta radna mesta bila dostupna svima, ni po’ jada, ali znamo da se ona dobijaju „pod posebnim uslovima“. I traju verovatno dok ima novaca koje je drzava dala kao subvenciju, videcemo vec.
   
  E, a da bi se sve to moglo raditi, moraju se usvojiti planovi, na osnovu kojih je moguce „zakonito“ oduzeti imovinu bilo kome.

  Zato i ne cudi sto se jedan lokalni mocnik obratio jednom uspesnom privredniku recima da on moze da radi sve do tada dok „oni“ ne rese da mu oduzmu zgradu u kojoj ovaj dugi niz godina obavlja delatnost. 

 30. beli kaže:

  Poštovani učesnici komentara,

  drago mi je da se digla prašina oko urbanističkih planova i rušenja kuća. Naime, ne radi se tu samo o straćarama, udžericama, neuređenim kućama, već se radi o kućama koje su održavane, sređene i stare. Ima ih koje datiraju sa početka XX veka. Urbanistički plan je neko nacrtao i predvideo da sruši recimo, jedan mali blok kuća, da se tamo postavio park. Zašto? Grad ima svoj identitet. Rušenjem se on menja i briše deo istorije. Ajde da preporučimo gradovima u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, neka sruše sve što nije novo, šta će im vlažne zgrade iz srednjeg veka, renesanse, drugih epoha? Kao da neko želi da izbriše svo kolektivno sećanje zarad profita. Ima delova grada koji mogu da se šire, zašto upropaštavati uži i širi centar. Pri tome se ništa nije preduzelo da se ulice infrastrukturno održavaju. Na održavanju mobilijara mi padamo. Nažalost bilo je prilike da čujem uznemiravanja i presiju kod svojih komšija da prodaju svoju kuću, da bi to zemljište došlo u vlasništvo neke građevinske firme, da bi izgradili neku nekvalitetnu stambenu zgradu. U gradnji, porušili pešačke prelaze-da slučajno pešaci ne bi mogli proći, uvukli svoju građevinu u krov prizemne kuće i slično. Obratite pažnju. Sve je to tako nasilno. Niko nije protiv razvoja grada, planski i mudro, uvažavajući duh grada, a to je i neka arhitektura. Volite li da šetate malim uličicama mediteranskih gradova? Da, e njih treba srušiti zbog razvoja grada. Ako nove generacije žele nešto dati gradu, to je sjajno ali nemaju prava da pri tome uništavaju staro, zato jer im se ne sviđa. Niti da neko nešto negde nacrta zato jer … Znate, može se platiti i kuća i plac ali istorija te arhitekture-ne. Dakle, moj predlog je: prvo izgraditi sve što je do sada potrebno i nepotrebno srušeno. Videćemo šta dalje.

 31. djomla kaže:

  Bojao sam se da će se pojaviti određeni komentar i pojavio se. Napisao ga je „lars“. To je stanje i na terenu.

  Sad je stvorena konfuzija koju nijedna akcija, nijedan medij ne može ispraviti. Ljudi su ubeđeni da će im se imovina oduzeti (citiram – oteti) i tu je kraj priče… Nije ni bitno to što neće doći do otimanja i što zakon o ekproprijaciji zabranjuje otkup kuća za potrebe stanogradnje, i što čak ni nema para za tako nešto…

  Ako ništa drugo „veliki moćnici“ će sada lakše do tih nekretnina jer „prodaću ja ovo na vreme pre nego što mi država otme.“

  Veoma neodgovorno. 

 32. graditelj kaže:

  Nek mi neko molim vas otkrije tajnu kojim idiotima je u Subotici potreban jos jedan bulevar ? Nije nam bilo dosta socrealizma u poslednjih 60 godina ? Treba nam jos jedna Prozinka , Radijalac ili Tokio . Kome je to lepse od Secesije ili od tradicionalnih gradjanskih privatnih kuca ?

  Kad su rusitelji na vlasti ni ne ocekuje se drugo . Da im das materijal , plac cak i fizikalce da im donose materijal i mesaju malter ne bi znali da izgrade kucicu za onu njihovu ogromnu dzukelu sa pedigreom (naravno) a ne nesto ozbiljnije kao grad sa funkcionalnom infrastrukturom .

  Pretpostavljam da je problem sto isorija ovog grada nije njihova istorija . Zasto bi se trudili da je zastite i obnove ili neckali da je ruse . Samo su u prolazu …..

 33. Gomboc kaže:

  djomla:

  Ne mogu da komentarišem spisak kada ga nisam video, ali sama cifra od preko hiljadu kuća je zaista velika.

  I dok bi pojedini u ovom gradu srušili sve, drugi bi sve sačuvali pa makar ono bio trn u oku bilo kakve urbanizacije i razvoja. A da za promenu neko da predlog sistemskog i planskog očuvanja koje je u realnom kontaktu sa životom ovog grada?

  Šta u praksi znači sačuvati 1000 kuća? To znači da hiljadu vlasnika tih kuća pljune lovu za održavanje iste i kada je konstrukcija u pitanju i kada je izgled (fasada) u pitanju.

  Pojedine kuće nisu osvežile fasade od kada su izgrađene pre 1 veka. Nije ni do sada bilo para, a neće ni biti pa će se sve svesti na to da će stanje ostati ovakvo.

  Da li možda udruženje „Save Subotica“ ima rešenje kako rekonstruisati i sačuvati 1000 fasada u grad, kako popraviti 1000 oluka, rešiti 1000 problema sa vlagom, velikom površinom za grejanje itd… a da pri tome finansijski ne optereti građane koji žive u Žedniku, ili pak na Radijalcu, Novom Gradu i koje to uopšte ne zanima.

  Šta znači „sačuvati“ 1000 kuća, ako će one narednih decenija biti ofucane. Da li je to zaista sačuvano? Ne to samo nije srušeno. A razlika je velika.

  A da li je kuća u Huga Badalića imala problem sa vlagom, pa je trebalo rušiti? Nije. Kao da je danas problem izolovati vlagu ili zameniti oluk i popraviti crep? Ako postoji Zavod za zaštitu spomenika kulture, i ako većina tih kuća, kao što je bila ova u Huga Badalića, jesu ili treba da budu proglašene spomenicima kulture, ili ambijentalne vrednosti, onda je normalno da grad, država, pokrajina, obezbedi njihovo održavanje! Nije reč samo o pojedinačnim zgradama, već o narušavanju AMBIJENTA grada njihovim uništavanjem i izgradnjom takvih monstruoznih zgrada kao što je urađeno u Huga Badalića. Bolje da još pedeset godina imamo ofucane fasade dok se ne doteraju (a vidimo sada već dosta objekata u centru koji su lepo doterani i sve to počinje da liči na pravi grad), nego da takve zgrade građene sa ukusom i duhom kao što je bila u Huga Badalića (i u Vase Stajića…itd.) VIŠE NIKADA NEMAMO i narednih pedeset godina gledamo ovu sprdnju od arhitekture, jer kako se danas „kvalitetno“ grade takve skalamerije, ne verujem da će trajati ni trećinu koliko je trajala ova srušena, lepa, stara kuća. Može i novo da bude lepo, ali nešto u glavama projektanata ili zbog zahteva investitora da prođu što jeftinije sa što „funkcionalnijim“ objektima (čitaj: jezivo ružnim), nije u redu. A pre svega onih koji dozvoljavaju podizanje takvih rugobi. Pardon, možda one van centra odnosno van ambijenta stare arhitekture ne bi delovale i ne deluju tako monstruozno, ali je nedopustivo da uništavaju ambijent po kojem se Subotica prepoznaje kao Subotica. Inače, u budućnosti biće svejedno da li ideš ulicom u Subotici, Paraćinu, Rumi, Vršcu – svugde iste kocke, staklo, beton…Ne slažeš se, Djomla, znam, naginješ ka tome da opravdavaš zagovornike rušenja, ali pročitaj još jednom šta je „Dream“ napisao. Čovek ima rezon.

 34. djomla kaže:

  Gomboc, stavljanjem neke kuće pod zaštitu se ne rešava problem.

  Zavod za zaštitu spomenika kulture ne raspolaže budžetom iz kojeg bi se rešavali bilo koji problemi na zaštićenim objektima. Njegove nadležnosti su zakonski veoma ograničene. Oni jedino što mogu je da daju preporuku kako nešto uraditi.

  Ako staviš kuću pod zaštitu, ti ćeš sprečiti njeno rušenje ali ćeš u praksi samo dodatno finansijski opteretiti vlasnika kuće, jer će pre bilo kakve intervencije morati da traži saglasnost i moraće da ispoštuje preporuke. To će sa jedne strane samo ubrzati propadanje objekta jer vlasnik ne može da preduzme mnogo, a sa druge strane si mu otežao mogućnost prodaje iste jer je ta nekretnina skupa i smatra se luksuzom a mi u gradu nemamo taj sloj građanstva.

  Izdvojiću dva primera radova na objektima koji su pod zaštitom i koji su vredni.

  Jedan je primer palate Manojlovića u koju se uselila Societe general banka. I kako to dolikuje ozbiljnoj banci oni zatraže preporuke i saglasnost za radove. Kada su videli cifru kojiko to košta, rekli su: OK, uradićemo koliko možemo i uradili su koliko su uradili i to što su uradili je veoma korektno.

  Novi sjaj palate Đure Manojlović

  Druga priča je Bagat. Kada je vlasnik video cifru on je uradio ovo.

  Incident žute boje

  Kada dva velika igrača nemaju ili neće da plate toliki novac, kako očekivati to od nekoga ko običan oluk ne može da opravi.

  Ono na šta sve vreme stavljam akcenat je težnja da pogledamo istini u oči. Na moja pitanja nema odgovora.
   

 35. Ivica kaže:

  lars:

  Da se Vlasi ne dosete! 

   

  Nije im savest cista, pa ne objavljuju. Najbolje je ako skoro niko ne zna za njihove mutne rabote. Onih nekoliko bundzija je lako ucutkati, a ostalih hiljadu ili ko zna koliko gradjana, kada shvate sta ime se desava, odnosno kada dodju na red za otimanje imovine, Boze moj, sve je „po zakonu“.

  A jalova naklapanja u nekim komentarima o fasadama, nabijanicama, vlazi i sl. pisu oni koji verovatno nisu u zivotu nista ozbiljno radili, a sasvim sigurno nista nisu gradili. Ovde nije rec o izgledu zgrada, vec o tome da se ljudima koji su posteno stekli svoje kuce i stanove, o trosku budzeta, ili bolje receno svih poreskih obveznika, silom oduzima privatna imovina po ceni koju odredi neka umisljena komisija (svakako znatno ispod realne). A onda na scenu stupa „strani investitor“, ustvari neko ko je novac koji je stekao ko zna kako, ali sasvim sigurno ne na zakonit nacin, takodje nezakonito iz Srbije izneo u inostranstvo. Posto je u pitanju „strani investitor“ on zemljiste dobija po 10 puta nizoj ceni od trzisne, ili cak besplatno, sto je u modi u poslednje vreme. Sve pod velom navodnog otvaranja novih radnih mesta. 

  Kada bi ta radna mesta bila dostupna svima, ni po’ jada, ali znamo da se ona dobijaju „pod posebnim uslovima“. I traju verovatno dok ima novaca koje je drzava dala kao subvenciju, videcemo vec.

   

  E, a da bi se sve to moglo raditi, moraju se usvojiti planovi, na osnovu kojih je moguce „zakonito“ oduzeti imovinu bilo kome.

  Zato i ne cudi sto se jedan lokalni mocnik obratio jednom uspesnom privredniku recima da on moze da radi sve do tada dok „oni“ ne rese da mu oduzmu zgradu u kojoj ovaj dugi niz godina obavlja delatnost. 

  Neka se sad lepo javi „Nasmeši se Subotici“ i objasni da neće biti nikakvog nasilnog otimanja…ne, nisam se dobro ni izrazio, NEĆE BITI OTIMANJA NITI KUPOVINE OD STRANE GRADA, NITI SU VLASNICI DUŽNI DA SVOJU NEKRETNINU PRODAJU!!!

  To je produkt njihove inicijative…90% od tih ljudi se uplašilo da će OSTATI BEZ DOMA, arhitektonsko nasleđe je ovde ostalo u drugom planu…

  Totalno pogrešan način propagande, molim da se sada jave, objasne i izvine…

  I opet, podržavam inicijativu (možda ne 100%, ali dobrim delom da), ali moglo je ovo drugačije…

 36. graditelj kaže:

  Pokazi mi molim te jednu Zapadnu modernu drzavu u kojoj vlasnici kuce ili zgrade , koja je pod zastitom , podnose sve troskove restauracije . U kojoj drzavi su vlasnici i stanari sputani u adaptaciji unutrasnjeg prostora . Deset godina po odlasku Rusa iz Ceske njihova drzava je nasla pare i razlog da pocne obnovu celog starog dela Praga . Neko je rekao da nije Subotica Prag . Nije , slazem se , a zasto bi mi onda insistirali da se ugledamo na Nigerije i Avganistane umesto na Cesku , Poljsku pa cak i Madjarsku koje su tek pre 20tak godina promolile glavu ispod cizme koja im je ofarbala sve SMB bojom . Pogledajte njihove  gradove danas . Ne moramo da se ugledamo na Nemacku , Italiju, Francusku i ostale ekonomske sile vece od nas ali zasto ne na one kojima smo se smejali jos pre cetvrt stoleca . Da ima bar jedan pametan u upravi grada da objasni ostalim idiotima s trodnevnim fakultetskim diplomama da je turizam najcistija i najlepsa industrija mozda sad niko nebi morao da kuka kako nema para ni za oluke . Sa potencijalom kao sto su Subotica i Palic mi se raspravljamo o rusenju i pravljenju bulevara . Videli ste vi ikad turisticke autobuse na Novom Beogradu ili onom bulevaru u Novom Sadu sto vodi od zeljeznicke stanice ? Ja nisam . Javite mi ako vi jeste . Imam vremena , sacekacu …..

   

 37. graditelj kaže:

  Ivica:

   

  Neka se sad lepo javi „Nasmeši se Subotici“ i objasni da neće biti nikakvog nasilnog otimanja…ne, nisam se dobro ni izrazio, NEĆE BITI OTIMANJA NITI KUPOVINE OD STRANE GRADA, NITI SU VLASNICI DUŽNI DA SVOJU NEKRETNINU PRODAJU!!!

  To je produkt njihove inicijative…90% od tih ljudi se uplašilo da će OSTATI BEZ DOMA, arhitektonsko nasleđe je ovde ostalo u drugom planu…

  Totalno pogrešan način propagande, molim da se sada jave, objasne i izvine…

  I opet, podržavam inicijativu (možda ne 100%, ali dobrim delom da), ali moglo je ovo drugačije…

  A gde si ti video da su „Nasmesi se Subotici“ uopste spomenuli nesto o otimanju , prodaji ili kupovini . To im ti stavljas reci u usta . Jedino o cemu su oni skrenuli paznju gradjanima je da su njihove kuce po nekom novom planu , koji je bilo previse posla objaviti , predvidjene za rusenje .

 38. Ivica kaže:

  graditelj:

  A gde si ti video da su „Nasmesi se Subotici“ uopste spomenuli nesto o otimanju , prodaji ili kupovini . To im ti stavljas reci u usta . Jedino o cemu su oni skrenuli paznju gradjanima je da su njihove kuce po nekom novom planu , koji je bilo previse posla objaviti , predvidjene za rusenje .

  Ništa ja njima ne stavljam u usta…upoznat sam sa situacijom i meni njihovo pismo nije dvosmisleno, ali šta su pomislili vlasnici kuća, mogu to biti i stariji ljudi koji nisu dovoljno obavešteni, kada su pronašli posmrtnicu u sandučetu, ili možda pročitali  njihovo pismo…Evo jedanog dela:

  bezobrazno je napraviti plan u kojem se predviđa rušenje 1063 kuća i objekata, bezobrazno prema građanima, koji možda mogu finansijski podneti adaptaciju ili manju dogradnju svoje kuće, ali ne i izgradnju četvorospratnica, kako je u velikom delu grada predviđeno umesto individualne gradnje. 

  Ovo npr. može da se tumači kao da se vlasnicima postavlja uslov da podignu spratnicu od 4 sprata ili „metla“, zar ne?

  Kao što rekoh, loše vođena propaganda sa kontraefektom jer mnogi nisu razumeli cilj inicijative. Zbog toga treba i da odgovaraju…

 39. Ivica kaže:

  graditelj:

  Pokazi mi molim te jednu Zapadnu modernu drzavu u kojoj vlasnici kuce ili zgrade , koja je pod zastitom , podnose sve troskove restauracije …

  ….Neko je rekao da nije Subotica Prag . Nije , slazem se ….

  ……Pogledajte njihove  gradove danas . Ne moramo da se ugledamo na Nemacku , Italiju, Francusku i ostale ekonomske sile vece od nas ali zasto ne na one kojima smo se smejali jos pre cetvrt stoleca ….. 

  Kuće ili zgrade? Hajde da prvo rešavamo zgrade. Pogledajte lepotice u M. Gupca. P. Šandora itd…niko ni prstom da mrdne…Te zgrade više nemaju ni fasadu, vide se opeka i malter, potrebne su nam stare fotografije kako bismo videli originalan izgled istih…hajde da prvo pokrenemo inicijativu za njihovo uređenje…Po meni veći deo rekonstrukcije treba da snosi grad (tj. svi mi) baš zbog značaja i lokacije…a onda hajde da lepo sredimo infrastrukturu i urbani mobilijar u tim ulicama? TURIZAM??!!!

  A mi se bavimo kućicama…Pokaži ti meni gde u Segedinu (pošto sam preterao sa Pragom, mada nije ni on najbolji primer s obzirom na rekonstrukciju posle velike poplave) u centru grada imaš kućicu sa plafonom visine 2.2 m…NEMA!!!!…OK, može se i to srediti…Pogledajte ulicu Laze Telečkog u NS, sve vlažni kućerci pretvoreni u kafiće…

  Takav potencijal ima Drapšinova kod nas, pa čak i daleko veći…samo niko nema sluha za to…

  A šta sa ostalima? 3/4 V. Karadžića porušeno, Iza Otvorenog univerziteta takođe sve porušeno, Zmaj Jovina je praktično saobraćajna arterija i pati za proširenjem, pošto alternative nema…tu vidiš negde mesta za TURIZAM? Eventualno Cara Lazara može da se ušminka i komercijalizuje…

  Hajde lepo prošetaj ulicama Miloša Obilića, Ivana Zajica, Kumanovskom, Bore Stankovića itd i prebroj koliko tamo ima kuća koje zaslužuju da budu stavljene pod zaštitu…ako pronađeš 5, imaš pivo od mene…takođe pokušaj da doživiš atmosferu u tim ulicama iz perspektive jednog turiste…

  Meni kod ovih planova jedino smeta to što su pravljeni za grad od cca 300.000 st, koliko Subotica nikada neće imati…Na taj način se sa jedne strane održava ravnoteža na tržistu nekretnina, tj. sprečava se efekat divljanja cena usled ograničavanja prostora za stanogradnju, ali se takođe ne formiraju/proširuju planski ulice i stambeni blokovi, već dobijamo haotčno raspoređene višespratnice…Ima li neko rešenje ili predlog za ovakav problem? 

  Po meni mora da se širi saobraćajni čvor, odnosno da se formira prsten oko centra, da li baš severni bulevar (bilo bi dobro ali je nerealno) i mora da se zaokruži centralna zona (porušeni delovi koje sam pominjao)…. 

 40. SuvUgruvan kaže:

  XI teza o Feuerbachu gospodo filosofi .. nemojte da tumačite, nego menjajte

  Sve stoji: da su klinci i Doc Dr „klinka“ sahranili svašta, da su tajkuni pružili prste, da se optuženi igraju domina itd. itb.

  Ova diskusija rasuta po raznim forumima bi trebala da bude pri zavodu za urbanizam, pre nego što je došlo do svega. i to redom: od generalnog ka detaljnim planovima kao što zdrav razum i zakonodavci kažu!? Pa od neukih koji samo stanuju a ne poznaju arhitekturu do lokalnih arhitekata koje verifikuje neko sa strane (možda čak iz Budimpešte i Beča tj. oni koji razumeju period kada su se gradile uske ulice zbog nedostataka automobila i to)

  Laze Telečkog, Szegedin i sl. su dobri primeri ali ih ima i u većim i u manjim gradovima. Eto npr. u našoj nekadašnjoj prestonici (volj da gledate Peštu ili Beč) postoje Kerület/Bezirkt pa kada je grad omeđen, samo se donese zakon da je gracki porez u prvom i drugom kvartu taki i taki te da treba da se održava fasada, prilaz, čisti sneg i to. Izgledi fasada postoje ili u opisu ili ih naše vrsne arhitekte mogu aproksimirati tadašnjem ruvu grada.

  Tada je lako da stanar u Petöfi Sándora utca ili na Trgu Sinagoge (gde pada svašta na pamet i glavu) mora i sam da uloži ako želi da ostane kao stanovnik prvog ili drugog kvarta.

  U ostalom osim građevinskog održavanja fasade valja je održavati i estetski (ne kačiti kompresore od klima, skloniti ulične prodavce korišćenih gaća i tako)

  Do god mi naša pitanja, dileme i zahteve na odgovore serviramo jedni drugima, oni treći (aka Taykuni, Janjićari, prezervatori i ini) će da se smeškaju i trljaju ručice.

  (‘bem ti pa ona komisija je iz pročelja gracke vijećnice prešla u prvi red kada su videli koliko sveta dolazi – gde su im obrazi i testisi??) 

 41. graditelj kaže:

  Ivica:

  Kuće ili zgrade? Hajde da prvo rešavamo zgrade. Pogledajte lepotice u M. Gupca. P. Šandora itd…niko ni prstom da mrdne…Te zgrade više nemaju ni fasadu, vide se opeka i malter, potrebne su nam stare fotografije kako bismo videli originalan izgled istih…hajde da prvo pokrenemo inicijativu za njihovo uređenje…Po meni veći deo rekonstrukcije treba da snosi grad (tj. svi mi) baš zbog značaja i lokacije…

  Potpuno se slazem s tobom. Pitanje je kako ubediti gradske ocuhe da tu ima mogucnost da se drpi neka kinta da bi se na tom pocelo odmah i raditi?

  Ivica:

  …takođe pokušaj da doživiš atmosferu u tim ulicama iz perspektive jednog turiste…

  To mi nije nikakav problem jer bih ja radije usao u neki cumez kao taj sa slike koju si postavio, jer se cini da ima interesantu istoriju , nego neki cumez u prizemlju betonske kocke na bulevaru betonskih kocki . 

  Evo dela izjave Nebojise Janjica izazvane ovom akcijom „Nasmesi se Subotici“:

  Članovi Komisije su odbacili nacrt koji zahteva ozbiljne intervencije na saobraćajnoj mreži, kao što je, na primer, proširenje Kelebijskog i Bajskog puta, kao i mnogih ulica u mesnim zajednicama Ker, Gat, Bajnat i Dudova šuma, što bi zaista i iziskivalo predviđenu eksproprijaciju preko hiljadu objekata.

  Najtaragicnije je sto se cela ova halabuka digla jer su gradski ocuhi smislili da je lakse rusiti preko hiljadu kuca nego zavrsiti obilaznice oko grada gde samo treba asfaltirati par njiva(naravno preterujem). Zbog cega? Jer igrom nekih neverovatnih „slucaja“ tih par njiva sto treba za zaobilaznicu su u vlasnistvu neke gamadi koja je upravljala gradom u skoroj proslosti. Zasto je lakse to raditi? Jer ce u procesu i oni nesto drpiti kao i ti njihovi predhodnici .

  Jedini nacin da se lanac tih mutnih rabota zaustavi je da se iznese na videlo i angazuje vecina gradjana .

   

 42. djomla kaže:

  graditelj:

   

  A gde si ti video da su „Nasmesi se Subotici“ uopste spomenuli nesto o otimanju , prodaji ili kupovini . To im ti stavljas reci u usta . Jedino o cemu su oni skrenuli paznju gradjanima je da su njihove kuce po nekom novom planu , koji je bilo previse posla objaviti , predvidjene za rusenje .

  Bojim se da oni koji ugledaju smrtovnicu na svojoj kuci ne rezonuju tako.

  Na kraju krajeva praksa je pokazala svoje.

 43. graditelj kaže:

  Praksa jeste pokazala svoje . Plan je mrtav

 44. djomla kaže:

  Ivice,

  svako normalan kada prodje ulicama Miloša Obilića, Bore Stankovića i Ivana Zajca i Kumanovskom shvati da te ulice i kada su nastajale, nastajale su neplanski. One i dve veka ranije nisu zadovoljavalje osnovne uslove urbanizacije a kamoli ne danas. Ceo taj deo grada nema nikakve veze sa turistima jer tamo nema nista vredno, i njegova urbanizacija je potrebna zbog nas koji živimo u ovom gradu.

  Naravno ne treba dozvoljiti da tokom izgradnje ostane ista regulaciona linija jer bi to tek bio haos.

  SuvUgruvan
  Tada je lako da stanar u Petöfi Sándora utca ili na Trgu Sinagoge (gde pada svašta na pamet i glavu) mora i sam da uloži ako želi da ostane kao stanovnik prvog ili drugog kvarta.

  Onda je poštenije umesto smrtovnica napraviti dopis svim stanovnicima pomenutih kuća da ukoliko njihova kuća bude pod zaštitom da će isti morati plaćati uređenje i pri tome im dati projekciju cene uređenja njihove fasade.

  Samo poštoji jedan nedostatak – ne možete nekog naterati da to uradi. On može svoju fasadu sa zguli do cigle i da ne narušava bezbednost prolaznika i on je svoj deo posla uradio. I njega briga za izgled.

  Rešenje – grad će morati da plata fasadu, a grad kao što već rekoh nema para za mnogo ozbiljnije fasade, a ne fasade nekih kuća.

 45. Stanar kaže:

  @Djomla – pa tebi je i dalje veci problem „smrtovnica“ nego sto neki mangupi zaj?ba+aju pola grada sa svojim fix idejama i okom na provizijama!?

  Ovde kazu „kaki faljen Isus, taki amenuvik“ 

  Ovo je nadgradilo arhitekturu i zavode – neki ljudi su, da li zbog „smrtovnica“ ili zbog probudjene svesti, shvatili da im muvatori rade o krovu nad glavom.

  Neka „investitori“ kupe zemlju kod kasarni ili negde izmedju Subotice i Palica pa nek naprave Novu Prozivku .. dok radim ostajem u Centru 2, u kuci sa kerovima i mackama a pred penziju ili ako resim da stedim, na Prozivku u komforan i ekonomican stan.

  Ovo nije flame „kuca je*e kevu stanu“ nego bunt protiv mangupa i etaziranju celog grada.

  Dosta smo se dopisivali: vidimo se u zavodu za urbanizam ili zastitu spomenika da im dahcemo da rade svoj posao a ne samo za svoj dzep!!! 

OSTAVITE KOMENTAR