Nastavak priče o šalteru u subotičkoj bolnici

Fotografije iz subotičke bolnice na kojima se vide pacijenti u položaju dubokog naklona ispred niskog šaltera obišle su domaći internet prošle nedelje uz brojne osude građana. Priča je sada dobila nastavak.

Na fotografijama koje su postale viralne jasno se vide pacijenti koji ili kleče ili su maksimalno savijeni kako bi mogli da komuniciraju sa medicisnkom sestrom s druge strane šaltera. Da to urade u uspravnom pložaju nisu mogli jer se dobro vidi da je na rupice na staklu, koje treba da služe za komunikaciju, u visini glave postavljen karton, tako da jedini način da pacijenti popričaju „oči u oči“ sa osobom iza šaltera jeste da se saviju na visinu od oko 70 centimetara gde je otvor za predaju dokumenata.

Pacijenti se više saginjati neće: Uklonjena kartonska barijera, rupice za razgovor ponovo u funkiciji

 

Nema sumnje da zdravstveni radnici ne snose odgovornost za visinu šaltera koji je na hirurgiji postavljen pre više od 40 godina. Ali, nije jasno, zbog čega se rupice za komunikaciju prekrivaju papirima?

Nema više saginjanja ili čučanja

Sve u svemu, u bolnici su ocenili da je „šalter koji je osvanuo na društvenim mrežama tendenciozno i zlonamerno snimljen“. Uz obrazloženje, poslate su i fotografije na kojima se vidi da su papiri u međuvremenu uklonjeni.

Sada pacijenti više neće biti u dilemi da li da čučnu ili da se sagnu jer im je ovim potezom omogućeno da u uspravnom položaju razgovaraju sa medicinskom sestrom. Kavko dostignuće!

– Navedeni šalter ima u donjem delu otvor za prijem i dostavljanje medicinske dokumentacije, a u gornjem delu otvore za komunikaciju sa pacijentom. Samim tim nema potrebe da se pacijenti saginju – saopštio je dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice.

U saopštenju se navodi da je bolnica u Subotici najveća zdravstvena ustanova u Severnobačkom okrugu i podseća da je glavni objekat bolnice pušten u rad 1971. godine, dok se izdvojeni paviljonski objekti koriste već 130 godina.

– Nažalost, brojne građevinsko-arhitektonske barijere, dotrajalost i neadekvatnost objekata, nedovoljno prostornih bolničkih kapaciteta, zastarela infrastruktura, postale su nepremostiva prepreka u dostizanju najvišeg nivoa kvaliteta rada i bezbednosti pacijenata i osoblja – kaže dr Slobodan Puškar.

On još dodaje da je u poslednje dve godine značajno je unapređen kvalitet pružanja zdravstvenih usluga, uvedene su nove dijagnostičke i tarapijske metode: angio sala, opremljeni kabinet za kolonoskopiju, kabinet za oftalmologiju, nabavljena je nova oprema: mobilni i fiksni RTG aparat, četiri UZ aparata i multislajsni skener.

On je najavio i kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice na više od 30.000 metara kvadratnih, koja će obuhvatiti centralnu zgradu, sve prateće objekte, polikliničko-ambulantni deo i dvorišni prostor.

– To je najveća investicija u bolnici u poslednjih 40 godina, a projektno-tehnička dokumentacija se nalazi u završnoj izradi – kaže Puškar.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  To je tako izlepljeno u 99% domova zdravlja! Da se ne bi videlo koliko se kafe ispije i kucka po mobilnom za vreme radnog vremena!

 2. Anonimni kaže:

  Samo da krene investicija, al’ ce biti pranja para!

 3. Munemjea kaže:

  Bas ima veze da je bolnica napravljena pre 40 godina kao da su tada ljudi bili nizi nego je osoblje u bolnici bahato i bezobrazno kao i svi doktori koji rade privatno a u bolnicu dolaze radi reda hostapleri obicni!!!

 4. Marija kaže:

  Ahahah a tamo na papiru pise „sredstvo za dezinfekciju ruku“ , a sredstva nigde… sramota……..

 5. Ime kaže:

  „Sve u svemu, u bolnici su ocenili da je „šalter koji je osvanuo na društvenim mrežama tendenciozno i zlonamerno snimljen“- čim nesposobnog naprednjaka suočiš sa istinom on te proglasi za neprijatelja. Klasika. A sad će da krenu investicije, kao što neko već reče ovde, to u prevodu gotovo obavezno ima u naznaci mogućnost pranja para, uz potpuno odstustvo kontrole.

 6. PENDULA kaže:

  E bas ste zli, i sta sad da radi Snezana sa svojih sedam patuljaka, kako ce oni sad da komuniciraju sa bolnickim osobljem?!?

 7. Nikola kaže:

  Mogli bi se malo pozabaviti i dvoristem koje je OCAJNO!!!

 8. Istina... kaže:

  Da je na čelu bolnice i Srbije D(O)S ove priče na „društvenim“ mrežama, koju su „nezavisno“ pokrenule „građanske inicijative“ u vlasništvu i pod kontrolom Otvorenog društva u interesu „građana“, ne bi bilo. Ovo je ništa drugo do pritisak na nepodobne „Miloševićevce“ iz „ubogih“ „devedesetih“. Taj šalter je bio isti i za vakta Petooktobaraca punih dvanaest godina pa se borci (i borkinje) za prava „građana“ nijednom nisu oglasili.

 9. Mima kaže:

  Šta je sa magnetnom rezonancom?

 10. croat kaže:

  Zadnji put sam bio prije sest godina u bolnici, manja operacija. Svi nervozni,svi na kraju zivaca a meni se cinilo da ipak vecina medicinskog osoblja radi svoj posao dosta posteno. Eh da ,prosle godinu sam nosio necaku na redovan pregled i bilo je to dobro organizovano, doktor je bio vrlo korektan prema nama. Nepravda je generalizovati i sve te ljude koje tamo rade nazivati olosem , ispijacima kafe itd. Koji su njihovi problemi, kakvim sredstvima raspolazu , sta je realno ocekavati a sta ne su valjda stvari koje covek ipak mora bit vise upucen u njihovu struku da bi mogao dati korektnu ocenu njihovog rada. Ja kao laik mogao bi zameriti to sto imaju previse papirologije, to sto posto moze bolje da se resi!

 11. rax kaže:

  bilo bi za pohvalu da je direktor uocio ovaj salter prije ovih zlonamernih komentara i clanka. svi su isti iz ove stranke, mora da se organizuje neki kurs prije nego sto pristupe stranci. umesto argumenata ili izvinjenja odmah napadaju i blate drugu stranu. ovakvi tipovi su elita srbije, dr., pa jos treba i da ga postujemo extra!
  ja imam lose iskustvo da decijim lekarom, koji je dodjos,, ostalo je u granicama normale. ni ja ne bih volela da radim u toj ruznoj prljavoj bolnici. ima lekara koji su i ambiciozni, primetila sam neku tuznu razvnodusnost kod takvih, jer su nemocni, nemaju cime da rade, a i istina je da nisu ni materijalno stimulisati, ali ovde sem politicara i dr. politicara niko nije. uvek sam pristojna u ponasanju, ali ako je neko grub, vratim mu isto tako, a ako je neko kao np. u bolnici i pitam zbog cega razgovara samnom tako. mozda trebaju i ostali tako,, pa bi ti koji su neprijatni primetili da se ne ponasaju, kako bi trebali sa ljudima. mislim da iako nisu ideali, treba da ih cuvamo, jer ih je sve manje.
  a gosp. direktoru porucuje da delegira spremanje dvorista, bacanje starih stolica i odpada, koji se nalaze oko zgrada bolnice. kada to urade, onda neka se ociste prozori, dezinfikuju kvake

  , a posle bar jednom mesecno pobrise pod sa nekim sredstvom koji skida prvljavstinu. ne mora biti mnogo skupo gosp. direktore, moze i obicno tecno sredstvo za pranje posudja. i na kraju za direktora, mozda bi mogao da pocasti nekom zakuskom spremacice umesto da trosi na svoje partijske saborce, sigurno bi ih motivisao za rad.

 12. Indijanac kaže:

  Ovaj salter je nekada bio salter odeljenja za urologiju, sigurno se secam da je to bilo na ovom mestu.
  A salter je postavljen tako nisko, da bi pripremio pacijenta da odmah po ulasku kod doktora na uroloski pregled ima pripremljenu najpogodniju pozu za pregled, da se ne gubi uludo dragoceno doktorovo vreme.
  A kada su na isto mesto stavili odeljenje vaskularne hirurgije, zaboravili su da podignu salter na neku normalnu visinu.

 13. marko kaže:

  Šalter je vidljiv pacijentima za razliku od drugih marifetluka… još jedan primer „hleba i igara“

  https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B0_%D0%B8_%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0

 14. mira kaže:

  Indijanac@ Veću glupost u životu nisam čula!

OSTAVITE KOMENTAR