Nedozvoljena izmena tenderske dokumentacije nije prošla!

Nakon odbijanja glavnog projektanta da odobri saglasnost na izmenu, i pisanja portala Slobodna Subotica, u tender za izgradnju, odnosno proširenje kanalizacije na Paliću nije uvršten predlog subotičkih gradskih vlasti da se uvrsti mogućnost ugradnje tehnički neprihvatljivih, a skupljih kanalizacionih cevi.

U dnevnom listu „Politika“ krajem prošle nedelje objavljena je informacija o raspisivanju tendera za izgradnju, odnosno proširenje kanalizacije na Paliću koju finansira Nemačka razvojna banka sa 6,5 miliona evra. Tenderska dokumentacija obuhvata oko petsto stranica, a njeni detalji dostupni su samo kompanijama koje je otkupe.

Kako portal Slobodna Subotica saznaje od dobro obaveštenih izvora u Gradskoj kući, u tendersku dokumentaciju ipak nije uvršten predlog Grada Subotice da se uvrsti mogućnost ugradnje tehnički neprihvatljivih, a skupljih kanalizacionih cevi (korugovane cevi).

Podsetimo, Slobodna Subotica je petog februara ove godine, prva i na žalost jedina, izvestila o nedozvoljenom pokušaju izmene tenderske dokumentacije za proširenje palićke kanalizacije.

Prema saznanjima redakcije portal Slobodna Subotica, koji su potvrđeni iz više izvora i dokumentacijom, Grad Subotica je 18. januara ove godine od odgovornog projektanta, Zavoda za komunalnu hidrotehniku „Akva-projekt“, zatražio saglasnost na izmenu projektom predviđenih cevi skupljim cevima koje su, sa druge strane, nedopustivo lošijeg kvaliteta.

Prema dokumentaciji do koje su došli, Ervin Molnar, šef Službe za odnose sa investitorima u Gradskoj kući, 18. januara je obavestio „Akva-projekt“ da je izvršena izmena cevnog materijala gravitacionih kanalizacionih vodova i da su, umesto materijala PVC, navedene korugovane cevi od polipropilena. U pomenutom dopisu, Molnar firmu „Akva-projekt“, kao odgovornog projektanta, moli za saglasnost na ovu izmenu projektne dokumentacije, ali u dopisu ne navodi ko je tačno izmenu zatražio.

Prema saznanjima Slobodne Subotice, odgovorni projektant je već sutradan odbio predlog kao nedopustiv u stručnom smislu, a osoba koja je zatražila izmenu tenderske dokumentacije je Predrag Radivojević, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje. Kako Gradska kuća ne odgovara na pitanja, ovaj podatak nismo bili u prilici da proverimo u potpunosti.

Prema odgovornom projektantu, korugovane cevi prečnika 250 milimetara skuplje su od projektom predviđenih cevi. Ugradnjom ovih cevi vrlo teško bi se obezbedila neophodna monotonost nagiba dna cevovoda, a zbog, kako se navodi, male podužne krutosti cevi i teških uslova ugradnje očekuje se zatalasanost dna cevovoda.

Predložene izmene tenderske dokumentacije, bez saglasnosti odgovornog projektanta, nemački partner očigledno nije bio voljan da prihvati, pa je propao po svemu nerazuman pokušaj subotičkih gradskih vlasti.

Izvor portala Slobodna Subotica navodi da je bilo još nekoliko detalja, ali tehničke prirode, o kojima se raspravljalo sa Nemačkom razvojnom bankom, kao što je mogućnost ugrađivanja skupljih plastičnih kanalizacionih poklopaca ili pitanja priklučaka na šahtove, što je takođe odbijeno od strane nemačkog partnera.

Rok za podnošenje ponuda za učešće na tenderu je 17. april ove godine.

Slobodna Subotica nastaviće da prati projekat izgradnje kanalizacije na Paliću, u cilju potpune zaštite javnog interesa Subotičana.

 

slobodnasubotica.rsKOMENTARI

 1. rita kaže:

  Pa nije doveden za dzabe taj Radivojevic iz Beograda,nego da mulja za racun ovog montenegrina,kasnije ce zajedno da kidaju za Crnu Goru,sa nasim novcima.

 2. Megille kaže:

  Neko je u ovom tekstu slučajno ili namerno pomešao lončiće. Naime ako se gradi ‘kolektorski’ odvodni sistem treba računati i na proširenje kapaciteta…250 mm prečnik cevi više zadovoljava priključak većih korisnika odvodne kanalizacije ,ni u kom slučaju ne odgovara sabirnom odvodnom sustavu. Nadalje pošto se radi nova odvodna kanalizacija zašto investitor i projektant nisu predvideli separatni sustav odvođena atmosferskog taloga i fekalnog taloga radi rasterećenja prečistaća ,kao savremenog i ekološko održivog sustava…?

 3. Punisher kaže:

  eto! Ko dosad nije imao dokaza da SNS pljacka Suboticu evo vam ovo. Mogu misliti kad bi procackali svaki zapocet projekat imali bi sta da vidimo. Wellnespark, obilazni put, ambulanta na prozivci i ostalo sluzi samo da nas opljackaju

 4. Bora kaže:

  Bravo za Slobodnu Suboticu i ekipu Slobodnog Grada!!! Bravo i za Grad Suboticu koji se „drznuo“ da prenese ovaj tekst!!!

 5. djordje kaže:

  E sad lepo veceras vi iz Slobodne Subotice sa Danijelom Kovacicem u setnju.

 6. Đilak i Čolas kaže:

  Pa nek dođe i taj Kovačić. Moš’ mislit, kao da je on neki kriminalac.
  Krimosi ste vi. Nikad Subotica nije imala ovakve likove na vlasti. Ne može čovek da veruje kakav nesoj se dokopao vlasti. I oni upiru prstom u nekog Kovačića, Đuru, Peru…

 7. rita kaže:

  Dok dragi sugradjani Petkom ne praktikuju setnju,ova bratija na vlasti u gradu zavrsava gradnju apartmana u Crnoj Gori i jos sto sta usput.

 8. Istina... kaže:

  „Slobodnjaci“ „Oslobodioci“ ne smeju da zucnu o „poštenju“ njihovih. Licemerno!

OSTAVITE KOMENTAR