Negovatelji sve potrebniji

U Domu za odrasla lica i u Domu za negu starih lica, u toku je obuka za negovatelje, koju organizuje  Nacionalna služba za zapošljavanje, a izvodi Mokrogorska škola menadžmenta u saradnji sa Gerontološkim centrom.

U obuci učestvuje  deset žena, od kojih neke nikada nisu razmišljale o poslu negovateljice, dok su druge priželjkivale baš to zanimanje. Sve one, kako kažu, vole rad sa ljudima i inače često pomažu drugima.

(tv subotica)

Pored znanja i veština koje se primenjuju pri nezi bolesnih, starih i nepokretnih lica, negovatelji se osposobljavaju za rad sa kategorijom odraslih korisnika koji su oboleli  od demencije, nedovoljno mentalno razvijeni ili imaju lakšu  psihijatrijsku dijagnozu uz  dobru remisiju, zbog čega zahtevaju specifičnu negu.

Polaznice obuke će  steći mnogobrojna znanja o procedurama, načinu ishrane korisnika, veštine  pružanja pomoći u adaptaciji korisnika pri promeni sredine, kao i načinu funkcionisanja timskog rada.

Obuka za negovatelja, koje je sve deficitarnije zanimanje, počela je 13. novembra i trajaće  pedeset radnih dana, a praktičan deo se obavlja petnaest dana.

 

TV SuboticaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR