Nekadašnja subotička promenada

Zrinjski trg, nekadašnja „promenada“, sa krasnim drvoredima, služi sada za voćnu pijacu (i deci za fudbal), ali će naskoro izgubiti svoje čari, jer će se ispuniti budama (mesarskim) na formu bečkog Našmarkta. Na tome trgu su još sve starije kuće (to je jevrejski kraj), od kojih se ističu Klostar (do njega kalvinski parohijski stan sa bogomoljom u dvorištu) i škola (trgovačka akademija i šegrtska škola) .

Vodič  „Subotica 1922. godine“ – izdanje knjižare Jedinstvo.

pijaca subotica nekad (5)

pijaca subotica nekad (1)

Gde se nalazi stara subotička promenada koju navodi pisac ovog starog vodiča? Onome ko iz ovog opisa još ne prepoznaje prostor današnje mlečne i zelene pijace, evo nekoliko slika  na kojima se vidi nekadašnji izgled ovog dela grada.

pijaca subotica nekad (4)

pijaca subotica nekad (7)

Zašto ova aleja nije ostala ono što je bila, već je predodređena za pijačni trg? Istražujući stare izvore, često se nailazi na problem koji gradske vlasti imaju tražeći pogodno mesto za uređenu pijacu u centru. Nakon izgradnje Gradske kuće 1912. godine  i uređenja parka na prostoru ispred nje, gde se do tada širila stara pijaca, još neko vreme su se pojavljivale tezge iza novog zdanja, međutim, to nije moglo da potraje. Privremeno i povremeno su služile neke druge ulice ali se sve to vreme tražilo jedno trajno rešenje. Udenuti glavnu pijacu u već formirano urbano tkivo, nije bilo jednostavno.  Nudili su se i tada kao i danas, čitavi blokovi trošnih kuća koji su mogli biti jeftino otkupljeni ali je uvek povoljnije tamo gde nema nikakvog troška.

pijaca1

Nacrt moderne zatvorene tržnice na trgu iz 1936.

Vidi opširnije: Subotička moderna tržnica

trznica-subotica

Projekat crkve iz 1942. (ispred škole)

pijaca subotica nekad (3)

Priliku za uređenje jednog takvog prostora, napravili su bombarderi 1944. godine  koji su sravnili sa zemljom više starih gradskih blokova. Lokalna štampa 1954. piše da će Subotica uskoro dobiti novu kvantašku pijacu na mestu srušene fabrike „Ferum“ a nova moderna pijaca za promet na malo, biće izgrađena iza Železničke direkcije na praznom prostoru  nekadašnje kasarne. Stariji se sećaju pijace koja je postojala tamo, na Senćanskom putu, međutim, već početkom šezdesetih taj plac je zauzela nova zgrada Suda.

Sajam na prostoru današnje zelene pijace, prvih godina posle rata

pijaca subotica nekad (6)

I eto nas opet na nekadašnjoj „promenadi“.  Mnoge evropske varoši imaju pijace pod vedrim nebom koje doprinose starogradskom koloritu ali uz njih idu i savremene gradske tržnice opremljene za efikasno snabdevanje građana. Ova subotička, dočekala je 21. vek sa limenim improvizovanim kućicama – trafikama, bez magacinskog prostora koji se smestio u susedne stare zgrade. Da su se te građanske kuće kojim slučajem našle u senovitoj ulici Braće Radić, računali bi ih u nasleđe vredno čuvanja, a na rubu pijace one su ruine osuđene da to budu ceo jedan vek.

U planiranju grada odavno  ne postoji ambicija da se proširi centar.  Najznačajnije ulice, trgovi i parkovi,  večno su tema novih i novijih crteža, cifranja novim detaljima – fontanama, mobilijarom, cvećem, pločnikom…Nedostaju još samo baštenski patuljci.

Već par koraka levo ili desno, nalaze se placevi koje bi grad mogao da otkupi po tržišnoj ceni koja nije previsoka. Na nekoliko parcela na kojima su danas stare kućice i šupe, mogli bi biti formirani novi zanimljivi javni prostori pa bi i novoizgrađene spratnice oko njih dobile na atraktivnosti i ceni.

Poslednji plan zamislio je eventualnu modernu tržnicu na mestu bloka oivičenog današnjom zelenom pijacom i Tolstojevom. Pogled na satelitski snimak otkriva da je to prostor prepun objekata čiji bi otkup imao visoku cenu i višestruke zavrzlame vlasničko pravne prirode.

Sa druge strane Radijalca, mnogo jednostavniji je otkup ruinirane hemijske čistione Zora i još par kućeraka u nastavku ulice Petra Lekovića.  Do adekvatnog placa bi grad mogao da dođe na još nekoliko mesta kupovinom ili zamenom ali ozbiljna zatvorena pijaca u Subotici danas nije tema.

pijaca subotica nekad (2)KOMENTARI

 1. STeve kaže:

  Sjajan tekst ponovo .Ponavljam se stalno, ali prosto nemam sta drugo da ti kazem.
  Za 40-ak godina zivota u ovom gradu, nikad mi nije palo na pamet, da je tamo nekad mozda bilo nesto drugo, lepse. U svakom slucaju, budi inspiraciju.

 2. Petar kaže:

  Iza sadasnje zgrade suda izgradjena je pijaca sa prodajnim stolovima na delu bivseg skladista i uprave Namateksta.Jednog dana se odustalo od ideje da tamo bude pijaca jer su planirali da izmeste pijacu koja je bila na prostoru u ulici Matija Gupca a izgradjene tezge su porusili.

 3. Aleksa kaže:

  Na prostoru izmedju bivse Direkcije zeljeznica i vojnog magacina bila je predvidjena lokacija buduce pijace. Tu su se izgradili u nizu lokali od cvrstog materijala i tada se stalo. Te gradjevine su godinama stojale na tom mestu,polako propadale, sve dok nekome nije palo na pamet da se buduca pijaca izgradi u ulici Jo Lajosa (sada kvantaska). Ovde su prenete tezge sa bivse Zelene pijace u Matije Gupca, ali ta pijaca nikada nije zazivela. Tako se dogodilo da se pijaca u Matije Gupca zatvori i prodavci su se preselili na sadasnju lokaciju kod Sinagoge.
  Tzv.Zelena pijaca u Matije Gupca se prostirala sa obe strane ulice po dva reda tezgi, te se nastavljala sa obe strane Beogradskog puta do Harambasiceve ulice, to je bilo moguce pre prosirenja Beogradskog puta. Od Zagrebacke ulice do bivse kafane Cure se nalazila tzv,Stareska pijaca. Lubenice su se prodavale u produzetku Matije Gupca preko Beogradskog puta. Kod Cure je kasnije proradila Golupcija pijaca, koja se potom seli kod Nepkera, i na kraju na Kvantasku pijacu.
  Preko puta Minerve, na sadasnjem parkingu, su se prodavala uzad i oprema za konje i kola,ova piaca se kasnije seli u sadasnji park kod Gimnazije. Oko parka nasuprot Sinagoge se prodavala grncarija (po recima moje mame taj deo se zvao „Edenypiac utca“. Na uglu gde se nalazila mesara 29.novembra su bile tzv.bodice gde su se prodavali skembici. I na kraju, na trotoaru na delu trga gde se nalazi taksi stanica Zutog taksija, prodavale su se krpare, naravno rucne izrade. A skoro sam zaboravio i bivsu Pilesku pijacu koja se nalazila u ulici Patefi Sandora, od sadasnjeg kruznog toka do kraja ulice.
  Stareska pijaca ima zanimljivu istoriju.Naime prva lokacija je bila kod Cure, zatim se seli na prazan plac preko puta Vojvodjaske banke, nakon toga u ulicu Brace Radic kod Evangelisticke crkve. Nakon toga pijacu nalazimo na mestu nekadasnjeg Zeljeznicara,preko puta igralista Backe u jednom udubljenju.Tek nakon toga se seli na sadasnju lokaciju.

  Toliko od mene,toliko sam uspeo da izvucem iz secanja, da spasim od zaborava.

 4. Seggbefujos kiskakas kaže:

  Oko parka (ruzicnjaka) vis-a-vis sinagoge uz grncariju su se je jos prodavale i lepe decije drvene igracke rucne izrade, i naravno slatkisi tj. bonboni takodje zanatske (rucne) izrade, kao i nezaobilazne „rajske jabuke“. U jednom periodu mog zivota je taj pijacni odeljak bio sve sto me je od Subotickih pijaca interesovalo.

 5. Jefimia kaže:

  Šta reći, potpuno se slažem sa čitaocem STeve. Tek u zadnje vreme sam počela da više mislim, kako je to izgledalo ranije? Kako su ljudi živeli pre sto, dvesta… godina? I divim se da su u vreme kada nisu imali ovo što mi imamo danas, jednostavno stvarali lepe i korisne stvari.
  Hvala na ovom tekstu, i svim ostalima.
  Srdačan pozdrav iz Australije

 6. ljiljana zgaga kaže:

  sjajan tekst, bravo za pisca teksta, budi u pravim subotičancima iskreno žaljenje šta je moglo biti da nije, i slično, gdje su nestala stara zbivanja i događaji, progutalo ih je vrijeme – žao mi je , u Subotici nije ostao niti dašak onog od prije puno godina kada sam otišla sa Radijalca, ali još jednom bravo za tekst i slike koje su fenomenalne.

 7. Baco kaže:

  Da bilo je to kad smo bili deca, Frankopanska ulica najlepsa u celoj Subotici od Gluhoneme skole do Dudove sume, sa strane bicklisticke staze oivicene zelenilom na sredini put za kola. Najleppsa aleja u ondasnjem mirnom svetu. Da secam se i pokojnog sustera Tandari bacija koji nam je popravljao cipele. Njegosi sinovi su kasnije postali vrhnski teniseri koji su karijeru nastavili u Nemaskoj

 8. Aleksa kaže:

  @Baco
  Bas je lepo da se neko seca tog vremena. Inace,biciklisticke staze u Frankopanskoj ulici su bile prve u Subotici, ali nisu bile do Dudove sume nego samo do bivse tzv. prodavnice Sulovski. Zivica, koja je bila kraj biciklisticke staze je unistena kada je gradjena trasa vodovoda i nikada nije obnovljena. Sa desne strane ulice je bio mlin Cicila, pa pomenuti suster, a malo dalje Pista pekar. Boze, kako je to bilo davno!

OSTAVITE KOMENTAR