Nemušti „Mađar(ski)“

Ovogodišnju sezonu subotičko pozorište “Deže Kostolanji” završiće  premijerom predstave “Mađar(ski)”, u režiji Andraša Urbana, urađenu u koprodukciji sa Mađarskim državnim pozorištem “Čiki Gergelj” iz Temišvara.

urban kostolanyi

Po rečima reditelja i direktora pozorišta Andraša Urbana, komad se bavi artikulacijom etničkog identiteta kao osnovnog jezičkog identiteta. Koristeći zahtevne scenske pokrete, glumci će pokušati da bez ijedne izgovorene reči, samo gestikulacijom i mimikom, obrade temu o ljudskim, manjinskim i nacionalnim identitetima.

– Što se tiče etničkog identiteta kao osnovnog identiteta, kako god pokušavali da ga opišemo ili definišemo različitim, suštinskim obeležjima, na kraju dolazimo do zaključka da ga određujemo kao jezički identitet – objašnjava Andraš Urban. – Ljude koji žive manjinski život istovremeno određuje sopstvena manjinska, koliko i većinska zajednica, kao i matična država. Oni tako ne pripadaju ni tamo, ni ovamo. Nemaju svoju domovinu, ali imaju osećaj posebnog identiteta koji je teško opisati.

Urban dodaje da jezik ne treba da bude nešto što će govoriti samo o etničkom identitetu, već njime treba da se izrazi sveobuhvatna ljudskost i univerzalne teme.

– Ovaj pozorišni događaj postoji i u predjezičkom i u postjezičkom stanju. Ne želi rečima da pripoveda, niti da bude ispričan – poručuje naš trenutno najnagrađivaniji reditelj. – Predstava nije na mađarskom jeziku. Prevod ovoga puta nismo obezbedili, jer neće biti potreban.

PODELA ROLA

Uloge u predstavi poverene su glumcima subotičkog i temišvarskog pozorišta – Aniki Kiš, Emeše Nađabonji, Borisu Kučov, Imre Elek Mikeš, Emiliji Borbelj B, Žoltu Čata, Eniko Eder, Riti Lorinc, Emeše Šimo i Oršolji Cumbil

 

NovostiKOMENTARI

  1. robi kaže:

    Veoma je tuzno da gosp. Urban ne prepoznaje razliku izmedju nacionalnog i jezickog identiteta.

OSTAVITE KOMENTAR