Neobična manifestacija okupila više od 700 učesnika

Po drugi put je na Paliću održan Vinski maraton, manifestacija koja spaja trčanje, takmičenje, uživanje, degustaciju vina, ali i kreativnost učesnika koji mogu da nastupaju u živopisnim kostimima. Ove godine, okupilo se njih više od 700 iz 13 država.

„Nama se veoma dopada ova atmosfera, a divna je i priroda kroz koju se trči”, kaže nam Vince Vadas, koji je s osmoro kolega stigao iz Mađarske. Oni su deo društva „Pokreni se”, koje okuplja trkače iz cele te zemlje.

Organizatori su pripremili dve staze. Ona namenjena trci uživanja dugačka je 10 kilometara i prolazi kroz vinograde šest vinarija, koje su pred učesnike iznele svoju najbolju ponudu. Druga trasa je polumaratonske dužine od 21,1 kilometar i takođe prolazi kroz vinograde i salaše oko Palića.

Manda i Danka su na Palić stigle iz Beograda, a njihovi kostimi izgledali su kao da su stigle u žurbi: vikleri u kosi ispod marame, zaogrnute penjoarima ispod kojih su imale sportsku opremu. Obe su iz beogradskog kluba „Raning trajb” i svake sedmice istrče između 15 i 20 kilometara. Ističu da je palićki Vinski maraton njihova priprema za polumaraton u Ljubljani 28. oktobra.

Za razliku od njih, Subotičanku Ljubicu Vojnić Zelić je za učešće motivisala ćerka Ivana. „Nikada nisam trčala. Sin mi trči, a Ivani i meni se dopala ova atmosfera, i ćerka mi ne dozvoljava da odustanem. Za pripreme smo pre dve sedmice počele pomalo da trčimo u Dudovoj šumi i zaključila sam da mogu da izdržim trku od 10 kilometara”, priča kroz smeh.

Jedna od najbrojnijih bila je ekipa kompanije „Kolid”, u kojoj je bilo 28 trkača, svi u istim majicama. Njihov portparol. Milan Rapaić nam objašnjava da su došli iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, gde njihova kompanija ima fabrike i da je ovo jedan vid njihovog druženja.

U trci na 21,1 kilometar, u ženskoj konkurenciji pobedila je Vida Medić, naša petostruka šampionka u triatlonu, a među muškarcima najbrži je bio Beograđanin Milanko Pušičić.

„Za Palić je ovo važan događaj i najperspektivnija manifestacija jer mi jesmo vinski kraj, imamo vinograde, vina i to treba da iskoristimo”, kaže Nebojša Daraboš, direktor „Parka Palić”, suorganizatora Vinskog maratona.

Na Paliću je ovim povodom bio i Miroslav Knežević, državni sekretar za turizam u Ministarstvu za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koji je podsetio da je država od 2015. izdvojila više od 50 miliona dinara za razvoj turističke infrastrukture na Paliću.

 

Politika

 KOMENTARI

 1. Subot'čan kaže:

  Volim ljude koji znaju da se zezaju.
  Ne trčim ali mi se mnogo sviđa ovaj fazon. Svetski je. Kao da gledam slike iz New Yorka ili Pariza. Puno pozitivne energije na jednom mestu.

 2. Realan original kaže:

  Opa!

 3. Volimljude kaže:

  Super je ovo! Čim budu dodali i pešački maraton,priključujem se!

 4. Megille kaže:

  Nije mi jasno kako ide reklamiranje vina preko sporta-trčanjem od vinarija do vinarija. Ipak alkohol i spotne idu skupa…sportom se može reklamirati zdrav život a alkohol ne. Ipak ova manifestacija organizovan od nekoliko subotičkih ‘vinskih’ biznismena koji ne ‘ trče’ na svom ‘maratonu’. A ovi ‘maratonci’ im služe isključivo za njihovu promociju…

OSTAVITE KOMENTAR