Nevakcinisano dete neće moći u školu

Sva potrebna dokumenta za upis budućih prvaka, koji počinje od danas, 1. aprila i trajaće do 31. maja, škole će nabavljati elektronski, osim lekarskog uverenja, što su roditelji obavezni da donesu. Međutim, deca koja nisu vakcinisana neće moći da budu upisana, a roditeljima su, ako im dete ne krene u školu, zaprećene kazne do 100.000 dinara.

Roditeljima je ostalo da na upis prvaka donesu samo lekarsko uverenje, jer to ne može niko drugi da obezbedi, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

– Sve drugo, dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih, prebivalište, elektronski se nabavlja. Za to je obučeno dosta ljudi, direktori imaju uputstva, imaju i kol-centrar gde će se javiti ako im nešto bude nejasno – rekao je Šarčević za TV Prva.

U prvi razred osnovne škole biće upisana generacija rođena od 1. marta 2012. do kraja februara 2013. godine, što znači da će do polaska u školu, 1. septembra, napuniti najmanje šest i po godina, a najviše sedam i po. Naknadni rok za upis pravaka je od 20. avgusta 2019. Da bi se upisala mlađa deca, godinu ranije, potrebna je dodatna provera njihovih sposobnosti kod psihologa.

Dokumenta i pregledi

Za upis prvaka potrebni su izvod iz matične knjige za dete, uverenje o pohađanju predškolskog programa i uverenje o prebivalištu (sve to nabavlja škola, elektronski), a roditelji su dužni da dostave i potvrdu da je dete prošlo lekarski pregled.

Lekarki pregledi obavljaju se u domovima zdravlja, gde prvo pedijatar pregleda dete, a potom ona prolaze preglede kod očnog lekara, otorinolaringologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Na ovim pregledima potrebno je i da se deci urade analize krvi i urina.

Obavezne vakcine

Pošto su neki roditelji odbijali da vakcinišu decu, ili iz nekog drugog razloga to nisu uradili, lekari napominju da deca neće moći da pođu u školu ako nisu primili DT, OPV i MMR vakcine. Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja su u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje, odnosno staratelje i školu.

Za roditelje koji bez opravdanja ne upišu decu na vreme, što se odnosi i na one koji nisu vakcinisali decu, sledi kazna od 50.000 do 100.000 dinara.

Roditelji u Beogradu požalili su se prethodnih dana da nisu mogli u apotekama da nađu obavezne vakcine, jer i redovno vakcinisana deca treba da ih prime pred polazak u školu. Do problema je došlo zbog nestašice dve vakcine francuskog proizvođača, dultavaksa i tetraksilina, ali je prva već stigla u apoteke, a druga će stići do sredine aprila.

Psiholog i pedagog

Deca bi pre upisa trebalo da prođu razgovore sa psihologom i pedagogom, gde prepoznaju predmete sa slike, razvrstavaju predmete po veličini i proverava se kako se orijentišu u prostoru. Psiholog i pedagog proveravaju i to koliko je dete emotivno zrelo za polazak u školu, u šta se ubraja i samostalnost i spremnost da se odvoji od roditelja, njegova socijalna zrelost (da li može mirno da sedi na času, da li se druži sa drugom decom…), kao i intelektualnu zrelost, odnosno da li može da uči.

 

BlicKOMENTARI

 1. vaše ime kaže:

  Slažem se.

 2. Purpur kaže:

  Tako je

 3. Sofronije kaže:

  Kada ćete početi da čipujete ljude kao kerove ?
  Ako su deca vakcinisana i po vama zaštićena, kakvu opasnost predstavlja nevakcinisano dete – osim što ugrožava interese farmako mafije ?!

 4. Istina... kaže:

  Ciohazari lisavaju antisistem Srbija nepodobnih građana koji misle svojom glavom već u predskolksom uzrastu. Ja nisam primio Toru i Talmud u obliku medicinske injekcije, i sada mislim svojom glavom. To se ne moze reci za vecinu stanovnika Nove Atlantide.

 5. lale kaže:

  Ima dece koja ne mogu da budu vakcinisana (tipa alergicna na vakcinu, tipa imuno kompromizovana deca itd) zbog njih se svi vakcinisu jer postoji nesto sto se zove imunitet krda. Boli ljude briga sto vi zelite da ne vakcinisete vase dete i da ono umire od obicnih bolesti koje ste mogli da sprecite vakcinom, ali, ljudima je stalo da njihova deca koja ne mogu da budu vakcinisana prezive zbog tog imuniteta krda. Plus bebe male ne mogu da budu vakcinisane do odredjenih godina a te bebe i dalje idu u javni transport sa majkom, li u dispanzer ili da se igraju sa drugom decom na igralistu, obdanistu, javne igraonice idruga mesta. Zato treba da su vam deca vakcinisana jer ugrozavaju zivote drugih ne samo svoj.
  Debilni roditelji i njihove teroije zavere. Kako se tripujete da u vakcini farmateutska mafija drzi monopol, al kad vam treba operacija ili antibiotik onda rado gutate sta van doktor kaze, jer onda ste bolesni i treba vam pomoc, a to ne drzi farmatseutska industrija jel ? Idioti obicni

 6. Istina... kaže:

  @Sofronije

  Na ovom portalu nema mesta za razum, ovde se okupljaju ovce koje ni ne znaju ko im je pastir. Očekujte uskoro da vas sabotiraju, proganjaju, satanizuju, veđaju, nazivaju umobolnikom, mentalnim masturbatorom, podvojenom ličnošću i ostalim pogrdnim nazivima kako bi vas diskreditovali. Meni to rade godinama okoreli štovatelji Tore i Talmuda. Kao što vidite, ciohazarska agentura svojim pipcima davi i one najmlađe.

  Sva sreća postoje takozvani „whistleblowers“, uzbunjivači, kao što sam ja, koji su prozreli njihove planove za masovno čipovanje svetske populacije, mnogo pre vas Sofronije, jer ja podrivam antisistem već desetlećima i znam i po deset njihovih narednih poteza.

  Kada masovno čipovanje krene, ono će se obavljati iznad lakta. Kako biste neutralisali efekte čipa, potrebno je premazati zahvaćenu površinu jabukovim sirćetom, ostaviti je neopranu par dana. Nakon toga treba zahvaćenu površinu dobro isprati Jupi Koktom i zalepiti preko nje Hubabuba kiselu gumu.

 7. Sofronije kaže:

  Samo mi ovo objasnite i priznaću da ste svi zagovornici vakcine u pravu, dotle NE ;

 8. Istina... jedna jedina. kaže:

  Komentari pisani 1.4.2019. u 10.46 i 11.35 nisu moji. Ja se ne bavim građanima, ne vređam ih i ne ponižavam. Sporadično, iz zabave, bavim se Agenturom, a ona je je mnome opsednuta.

 9. Pajo kaže:

  A pravo na skolovanje?

 10. Vlada kaže:

  @Sofronije
  Zbog toga sto su u medjuvremenu sertifikovane vakcine za druge bolesti, kako medicina napreduje sa jedne, i potrebom revakcinacije sa druge strane.
  https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-history/developments-by-year

  Inace, televizijski reditelj ima manje veze sa vakcinama nego rudar sa istrazivanjem svemira. Proucite na internetu sta kazu doktori, sta su statistike, zasto je vazno, itd. ali nemojte istrazivanje raditi na socijalnim mrezama gde svako pise sta hoce, bez ikakvog kredibiliteta. To su zavere – razmislite i o tome. Nisu medicina, farmaceutika i vlade sveta protiv dece! Ali mozda jesu za to da uzmu pare od roditelja dece koji su lako povodljivi teorijama zavere sa fesbuka… Kad nisi hteo da vakcinises dete, onda ces placati 100.000x vise za lecenje sa 20% uspesnosti.

  Svake godine milioni dece ne umru zato sto budu vakcinisana, i to ne moze biti manje vredno vase paznje i razumevanja nego profit farmaceuta. Ostavite se gluposti.

 11. Istina... kaže:

  Sve sto kazu- Lazu Vas.
  Evo i ja sam poklekao Tori I Talmud-u.

 12. Istina... kaže:

  Kao sto sam i rekao, Agentura je opsednuta mnome. I ona se sporadicno bavi samnom jer sam izgleda jedini ovde koji je opsednut Agenturom. Nemojte mi zameriti.

 13. Ja kaže:

  Ako ne želite vakcinisati dete, nemojte, to je lični izbor koji sa sobom povlači posledice. Novčana kazna je ništa u poređenju sa smrtnim ishodom, koji je realno moguć kad nevakcinisano dete dođe u dodir s izvorom već iskorenjenih bolesti.. Neka nevakcinisana deca idu u školu, ali da roditelji potpišu da prihvataju sve posledice svog činjenja. Da ne bi kasnije deca koja su iole zaštićena, bila kriva za nečiju nesreću.

 14. Ja kaže:

  A, da. Ko se još danas vakciniše 53 puta, aman, seljadijo opismenjena putem interneta???

 15. jolanda kaže:

  Ko nece da se vakcinise nema zdravsveno osiguranje i gotovo.

 16. Pitam se pitam se pitam kaže:

  Kako će to nevakcinisano dete da zarazi vakcinisano, kakvu opasnost predstavlja za njega? Autizam, šta to beše, dok nije došla obavezna MRI vakcina!? Ni dr Mengele nije davao izbor. Da li se Jehovini svedoci vakcinišu? Ako im se toleriše da se ne vakcinišu, prelazim odmah kod njih, da na miru umrem kao čovek, nevakcinisan.

 17. Pitam se pitam se pitam kaže:

  @Ja – a gde je to „izvor već iskorenjenih bolesti“? Ti kao onaj u Radovanu III: Izrazito mršav i debeo. Kako to? Pa kontroverzna ličnost! @Jolanda – a da se onako usput naprave i gasne komore za nevakcinisane, šta misliš?

 18. Limpopo kaže:

  Vakcinisite samo onu decu koja vam trebaju i koju zelite da zadrzite. Onu drugu ne trebate da vakcinisete. Sto se tice Jehovinih svedoka oni su prica za sebe. Jedna cista sizofrenija. Vakcinacija je za njih individualna stvar pojedinca, ko hoce, moze a ko nece ne mora. Doniranje organa ili transplantacija organa se dozvoljava, ali ne i transfuzija krvi, pa vi sad vidite kako da vam se obavi neka operacija. Postoje regule i pravila socijalnog ponasanja. Onaj ko ih ne prihvata i odbija neka ide tamo da zivi gde tavih regularija nema. Koristiti sve pogodnosti jednog razvijenog i naprednog drustva, a ujedno i odbijati njegova pravila jeste asocijalno i zatucano. Drustvo prema takvima treba da koristi sve pravne instrumente koji su mu na raspolaganju kako bi se oslobodilo asocijanog i za drustvo u celini stetnog i zatucanog elementa.

 19. Vlada kaže:

  @Pitam se pitam se pitam
  Nevakcinisano dete je samo pod rizikom smrtnog ishoda, dalje to dete moze da zarazi drugo nevakcinisano dete i decu koja ne mogu da budu vakcinisana (kao sto je lale objasnio). Dalje, moze da izbije epidemija pa su sva deca pod rizikom, pogotovo odojcad koja jos nisu u uzrastu da prime vakcinu. Kod epidemija, i vakcinisana deca su pod rizikom jer nema 100% zastite, ali bolje da sami proverite sta kazu epidemiolozi na tu temu, spram youtubera, karleusa i nadrilekara.

  Autizam i MRI dokazano nemaju vezu. Stvar je u tome da je uzrast dece kada treba da prime vakcinu, isti kad se i znakovi autizma mogu poceti prepoznavati. Tako je neki nadrilekar dosao do zakljucka da MRI izaziva autizam, pomisio da je genije pa se panika rasirila kao letnji pozar. Naravno da je to trebalo strucno istraziti, istrazeno je i dokazano da ne postoji veza.

 20. Pitam se pitam se pitam kaže:

  @Vlada – Gde je to „dokazano“ da MRI i autizam nemaju veze? Gde??? Ko je to dokazao, oni koji su plaćeni od farmaceutske mafije da „dokažu“? Ili hoćeš da kažeš da farmaceutska mafija ne postoji i da proizvodnja lekova i vakcina nije najveći biznis? A za njega su potrebni bolesnici i zamorčići – vakcine koje će „sprečiti“ jednu (pet) bolesti a proizvesti druge, a samim tim i novog konzumenta lekova! Ko mi je dokazao da vakcina NIJE ŠTETNA? Zašto ne može da se dobije njen sastav (tražio sam – ne može), zašto za obaveznu vakcinaciju roditelji treba da potpišu da je dete dobija na njihovu odgovornost? Kada se „odojčad“ vakcinišu? U kojem uzrastu? Kako to zamišljaš da odojčad (nemaju prirodni imunitet?) zahvati „epidemija“ kada su oboleli tvrdoglavi pojedinci koji nisu hteli da se vakcinišu? Zar oni, nevakcinisani, ako zaraze jedni druge, nisu sami odgovorni i zar baš oni koji NE MOGU da budu vakcinisani moraju biti žrtve nevakcinisanih a ne kliconoše? Znači, samo njih se može zaraziti, ni krive ni dužne, a oni ne mogu druge? Proveri podatke o autizmu pre i posle vakcina i poseti roditelje čija su deca bila zdrava i prava pre vakcinisanja, a sada su biljke, pa onda palamudi. Pozovi i pitaj Dom zdravlja da li oni daju garanciju da vakcina nije štetna, što bi bilo sasvim normalno ako je OBAVEZNA, i da ti saopšte njen sastav, pa će ti se slatko nasmejati kao meni! Ponavljam – kod dr Mengelea je bilo to: špric i pruži ruku, drugog izbora nemaš! Nisam protiv vakcinacije, ali neke stvari treba da se znaju, i šta je vakcina, i poreklo i sastav, i kontraindikacije, i ko će biti odgovoran ako dođe do neželjenih posledica. To, ipak, nije previše u odnosu na život i sudbinu dece. Bilo je epidemija i kada sam ja bio mali, i ja sam bolovao od malih boginja, vodili su nas roditelji kod obolelih da se zarazimo, da bi ih što pre preležali, pa nikome nije padalo na pamet da umire od njih, kao danas!!! Problem je, ipak, negde na drugoj strani, da se ne vraćam na farmaceutsku mafiju, kojoj verovatno i ti pripadaš, sudeći po onome kako pišeš.

 21. Vlada kaže:

  @Pitam se pitam se pitam
  Farmaceutska mafija postoji, kao sto postoji naftna ili neka druga, ali sa razlikom da ce farmaceutska ostvariti svoj profit na ovaj ili onaj nacin, dok je zivih ljudi. Bolje je brinuti o zdravlju svog deteta i zdravlju drustva nego o njihovom profitu.

  Sto se tice dokaza, malo mi je bezveze da odgovaram posto ste sami dali sebi odgovor, pa se pitam da li to ima smisla, ali ajde jos jednom i vise necu… mozete pogledati na linku dole o dokazima, izvestajima, studijama, sastavu vakcine i sve drugo. Postoje istrazivanja i na drugm jezicima i od drugih zdravstevnih institucija, ali nazalost nije na fejsbuku, pa za neke ljude onda i ne postoji. Mozete i sami pretrazivati internet, ne razumem zasto ja moram da radim to umesto vas?

  Da li je moguce da ne verujete svim naucnim istrazivanjima koja su radjena od strane ljudi koji su najkredibilniji da se time bave, a verujete nekom reditelju, pevacu ili starleti? Mozete da kazete „pa verujem sebi“, ali opet na osnovu cega kad ne zelite ni da procitate studije vec se svadjate (po nacinu pisanja) i spominjete monstrume? Sta vi znate o vakcinama? Kazete ne zna se sastav, a zna se, samo ga vi ne znate. To sto po nasim domovima zdravlja nemaju pojma ni o cemu je druga prica, svet je mnogo veci od varosi.

  Medicina je napredovala pa nema potrebe da se rizikuje – sto je rezultiralo velikim smanjenjem broja smrtnosti kod dece od svih bolesti za koje se vakcinisu. Inace, roditelji su nas vodili da dobijemo velike boginje, ne male. Za male ste vakcinisani.

  Dobro prelistajte sta ima na linku, idite i dalje i istrazite, ali ko boga vas molim, van drustvenih mreza i trazite kredencije autora. Ako se pitate gde su moje, ja ih nemam, radim u IT sektoru, ali ovi sto su radili studije imaju – pronadjite i to, pa uporedite sa karleusinim na primer.

  https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

 22. zis kaže:

  Čitam ove OVCE što se slažu. Pa ovce jedne jer znate da je stupio na snagu od 1.01 zakon o OVO .Za sada su previđeni da budu ovce u javnom sektoru a šta će biti ako nekome padne na pamet štiteći interese farmakomafije da donesu zakon da ne možeš da koristiš javni prevoz ili ne daj bože nešto drugo. Koliko plitki morate biti da ne vidite da ovo nema veze sa zaštitom već samo sa enormnom zaradom farmakomafije i njihovih podmitljivih slugu koje mi plaćamo
  Ko što reče @pitam se pitam Vlada je izgleda plaćen od strane ovih koji bi da bockaju i vreše eksperimente na našoj deci. Ajde kad sve to tako lepo obrazlažeš obrati se dr Jovani Stojković pa sa njom razmeni te tvoje tvrdnje. Obrisaće patos sa tobom

 23. Istina... jedna jedina. kaže:

  Svet je davno podeljen na „višu“ i „nižu“ rasu. J***!

 24. Vlada kaže:

  @zis
  Koliko vidim, dr Stojkovic je psihijatar, koja je svojim delovanjem doprinela da Srbija bude prva u Evropi po broju umrlih od malih boginja. Kredibilna osoba, nema sta, iznosi tvrdnje za koje apsolutno nema dokaze. Neka se ona obrati i naucnicima koji su radili ozbiljna istrazivanja, pa neka brise pod sa njima, da i to vidim.

  Ali dzaba vama pricati, vi o profitu pa o profitu, nista drugo nije vazno, ni naucna istrazivanja, pa ni epidemija i umrli. A da se sami edukujete i proverite sta su cinjenice, to nema sanse. Umesto toga, kad nemate sta da kazete, spinujete pricu na monstrume, javni prevoz ili sta god drugo smislite uz obavezno vredjanje. Lenji ste, povrsni, lako povodljivi i ne znate da rasudjujete. Zapravo, vi ste tvrdoglavi ovan. Zato drzava uskace, nazalost mora.

 25. Pitam se pitam se pitam kaže:

  @Vlada – Ne verujem Karleuši, nadrilekarima, glupostima na društvenim mrežama, ali ne verujem ni onima koji kriju sastav vakcine, ne daju garanciju da nije štetna a ni onima koji tvrde da je navodna „antivakcinerska propaganda“ uzrok broja umrlih od malih boginja. Ne verujem u PRISILU za, navodno, MOJE DOBRO, jer nisam idiot da me zakonski treba prisiljavati na nešto što je u mom interesu i interesu moje dece, ali imam pravo da znam ŠTA dobijam, kakve su eventualne POSLEDICE i KO će biti odgovoran ako nešto krene po zlu. Ta tri uslova, barem kod nas, NISU ZADOVOLJENA! Nisam zadovoljan odgovorom direktorice Doma zdravlja na pitanje o garancijama u vezi eventualnih štetnih posledica vakcine: „Zar vi tražite garanciju kada uzimate brufen?“ Pa izviniteeeeee! Brufen je jedno, nema veze sa vakcinom, postoji sastav i uputstvo sa kontraindikacijama, naznačen proizvođač, i uzima se po SOPSTVENOJ VOLJI, odnosno izboru – prema tome ako neko popije, na primer 5 ili 10 komada na dan, sam je kriv što je bacio kašiku! VAKCINA (MRI) JE PRISILA, kao kada kolonizatori jure i hvataju pripadnike nekog divljeg plemena da bi ih pelcovali! Da li se razumemo, Vlado? Neću da ulazim u detalje i da opisujem susrete sa roditeljima i decom koja su obolela od autizma posle vakcine i ISKLJUČIVO ZBOG VAKCINE, (možete da odričete koliko hoćete i filozofirate, ali to je to!), mada bih mogao, ali su previše potresna. Da vam objašnjavam kako je dr Vejkfild dezavuisan od strane farmaceutske mafije i izgubio licencu mada je u pravu i nije ništa falsifikovao, ionako nećete verovati, kao i da nikakva „brojna medicinska istraživanja“ nisu dokazala da enormni porast autizma kod dece posle vakcinisanja MRI nema veze sa vakcinom, a vi me i dalje nazivajte ovnom. Oni jesu „dokazali“ a ti imaš izbor kao u crkvi – samo da veruješ! Nisam antivakciner, nemam ništa protiv vakcinisanja ni u principu ni u praksi, samo da se zadovolje ona TRI pomenuta uslova i prestane lagati da deca od MALIH boginja masovno umiru zbog antivakcinera! Pa jbt bog i sve na svetu, sećam se 1972. VELIKIH boginja, pa nije bila takva frka i masovnost u smrtnosti (u odnosu na težinu bolesti), a sada ovde neko tvrdi da će „nevakcinisano dete doći u dodir sa izvorom već iskorenjenih bolesti“! Pa ko je tu lud a kome noge smrde??? Izvor ISKORENJENIH bolesti? Nije nego! Kao što vidite, ne vređam nikoga, ali ISTINU NA SUNCE pa može da se razgovara! Ne prihvatam ono popovsko: „Veruj i ne pitaj ništa!“ To može u crkvi ali ne i u ambulanti!

 26. Pitam se pitam se pitam kaže:

  @Vlada – P.S., sada tek vidim šta ste pobrkali i koliko ste „stručni“ – kažete da su nas vodili da dobijemo VELIKE a ne MALE boginje! Pobogu, čoveče, da je to tako bilo ne daj Bože, ako niste znali da su male boginje (morbili), bolest koja spada u osipne groznice, da su sledeće varičele takozvane „ovčije boginje“ sa osipom na koži, svrabom i povišenom temperaturom, a da se VELIKE boginje, daleko im lepa kuća, VARIOLA VERA, nazivaju se još i CRNE BOGINJE, užasne i smrtonosne, taman posla da su nas vodili da ih dobijemo! Čoveče, video sam obolele od variole vere uživo u Indiji, nemojte se s tim igrati i sa svojim neznanjem, nije prijatan prizor; sada vi tu trućate o „velikoj smrtnosti“ od malih boginja i kako treba svi da budemo „špricani“ nečim nedefinisanim da ih ne bi dobili! Rizikovati i sjebati kompletno zdravlje zbog budalaštine, zbog osipa! A i nečijeg vakcinerskog profita, ako baš hoćete. Man`te se ćoravog posla, tu je neki drugi uzrok smrtnosti bio, morbili i variola vera su, da izvinete, kao dupe i oko! Lupili ste i ostali živi.

 27. Vlada kaže:

  @Pitam se pitam se pitam
  Sastav vakcine mozete pronaci, a opet, zasto u nasim domovima zdravlja rade kako rade, je druga tema. Tu se definitivno slazemo, da je potrebna edukacija i jasno razumevanje sta je vakcina. Problem nastaje zbog antivakcinasa koji guraju teorije zavere – da vakcina izaziva autizam i traze dokaze da ga ne izaziva. To je naopako jer se dokazuje da nesto jeste, a ne da nesto nije. Slicno pravnom sistemu, dokazuje se da je neko kriv, a ne da neko nije kriv. U tom smislu dokaz je sto nema dokaza da MRI izaziva autizam. A opet, znakovi autizma se mogu prepoznati u istom uzrastu (2-3 god) kada deca budu vakcinisana. Postoje slucajevi kada se i ranije moze prepoznati, ali to tesko. Istrazivanja su radjena na vakcinisanoj i nevakcinisanoj deci i rezultati pokaziju da nema korelacije sa vakcinom. Sa druge strane, autizam postoji odavno, samo sto je tek oko 1900-te nazvan „autizam“. Dakle, bolest se medicinski definisala pre vakcina.

  Tacan uzrok nije poznat, ali se sumnja na genetiku obzirom da su mozdani snimci drugaciji kod osoba sa autizmom naspram zdravih ljudi. E sad, genetika… ajmo. Ja cu da kazem da je ishrana roditelja – za ovo nemam apsolutno nikakav dokaz, i eto teorije. Isto kao za vakcinu.

  Jedna stvar, kazete da hocete istinu na sunce i da ne prihvatate veruj i ne pitaj nista. Apsolutno se slazemo! Ali vi sami ne zelite da pogledate u rezultate istrazivanja kredibilnih ljudi i institucija, a verujete da MRI izaziva autizam – ubedjeni ste u to. Na osnovu cega, gde je dokaz? Bio sam i ja u Kolevci, tuga pregolema kad vidis tu decu.

 28. Vlada kaže:

  @Pitam se pitam se pitam
  U vezi velikih i malih boginja, opet ste se informisali na fejsbuku ili tako negde. Proverite na drugim mestima. Posto je variola vera iskorenjena (inace srodna malim boginjama), velike su ovcije – varicela, a male su morbili. Nisu vas roditelji vodili kod komsija da dobijete morbile, za njih ste vakcinisani.

  Ironicno na temu, variola vera se iskorenila vakcinom.

 29. vlado kaže:

  @lale
  Ako te uzmem za ruku i odvedem u dve porodice cija su deca bila sasvim normalna deca, a samo 3 do 5 dana posle primljene vakcine ostala ceo zivotu u krevetu, kako ces njima objasniti da nisu debili sto su vakcinisali dete. Oni misle suprotno, da su debili jer su vakcinisali i verovali. To su samo dve porodice koje ja licno poznajem. Oni ni ne smeju da pricaju javno o tome jer ce zavrsiti u novinama i zatvoru. Objasni njima. Sto se tice kolektivnog imuniteta treba izvagati da li je bolje da po koje zdravo dete ostane u krevetu zbog vakcine/ Zdrava deca i ljudi ne umiru od malih boginja. Umiru deca koja vec imaju neke druge zdravstvene probleme pa se taj problem dodatno iskomplikuje sa boginjama. Neka se te rizicne grupe vakcinisu. U Japanu koji je 40 godina ispred nas a 20 godina ispred Evrope i kojem postoji neki red i moralne vrednosti, MMR vakcina je zabranjena. Ja bih svoje dete vakcinisao sa vecinom vakcina ali sa nekim ne. I da se vratim na clanak, lekarsko uverenje koje je potrebno za upis u skolu treba da sadrzi da li je dete zdravo ili ne a ne da li je vakcinisano ili ne.

 30. Zozon kaže:

  @vlado
  Evo odvedi mene ali da mi istovremeno pruži i dokaz da su za njihove bolesti krive vakcine. Ne lupetaj molim te.

 31. Zozon kaže:

  @zis
  Gospodine zar ne vidite šta se ovih dana dešava u SAD-u. Epidemija zbog koje je umrlo nekoliko desetina ili stotina mladih(ne držite me za reč) i zbog kojih je mlađima od 18 godina zabranjeno kretanje u javnom prevozu i pojavljivanje na javnim skupovima. Sve to zbog niskog procenta kolektivne vakcinacije.

 32. Vlada kaže:

  @vlado
  Kakvim se vi argumentima sluzite to je bolesno. Sram vas bilo. Sta mislite da vas neko uzme za usi i odvede na groblje da zamislite mali beli kovceg, pa objasnite roditeljima da je dobro sto nisu vakcinisali dete?

  Vi poznajete dve porodice cija su deca autisticna, cemu je to dokaz? Hocete da kazete da su sva deca koja su dobila vakcinu autisticna? Otkud znate sta je uzrok, 3-5 dana, temperatura i eto okidaca za vec predispozicioniranu bolest. U kakvim uslovima zive, kako su se hranili, koliko godina su imali kad su se deca rodila, da li je majka imala bilo kakvu temperaturu u trudnoci ili neki virus? Ako deca imaju predispoziciju, obican grip moze da bude okidac, ili nesto trece ili peto. Postoji mnogo faktora koji povecavaju rizik, ali sam koren problema jos nije dokazan. Da li znate koji faktori povecavaju rizik? Istrazite sami ako ne znate.

  Strasno je sto se desilo ali mogu da misle sta hoce, nema im utehe, kao ni onima sto su kupovali mali beli kovceg. Razlika je ta sto ovi “misle”, a oni znaju od cega. I u tome da se nadjete vi sa teorijama.

  Kazete niste protiv vakcinisanja, samo ne sve vakcine. Na osnovu kog strucnog znanja ste vi u poziciji da ocenjujete koja vakcina je dobra, a koja nije? Da li ste procitali jednu stranicu linka koji sam poslao? Ili ste otvorili, videli puno teksta, malo slika, pa zatvorili?

  Najgore je sto ja uopste nisam strucnjak na temu, vec sam se samo osnovno edukovao o vakcinama zbog svoje dece. Osnovno, a i na to osnovno od argumentacije ne mogu da dobijem jedan jedini protivargument, vec uvek neki spin na nesto drugo, totalno besmisleno i demagoski, uz neizostavno vredjanje.

  Jedino sto se slazemo da deci ne treba uskratiti skolovanje sto su im roditelji antivakcinasi.

 33. Zozon kaže:

  U okrugu Roklend, u SAD, nevakcinisanima zabranjeno da … – N1
  rs.n1info.com › Svet › U-okrugu-Roklen…

 34. @Istina… jedna jedina kaže:

  @Vlada

  Vama je mozak ispran u priličnoj meri. Svaka čast!

 35. zis kaže:

  @Vlada
  lupetaš gluposti. Dr Jovana jeste psihijatar ali im ne idgovara što iznosi istinu o štetnosti vakcine.Uhvatio si se ko som na bućku na spin o umrlima od boginja. Dal ti je poznato od čega su ta jadna deca još sve bolovala ,nije ali eto umrli su od boginja. Pa vas takve treba koristiti za isprobavanje svake nove vakcine kad im slepo verujete ili vam je posao da ubijete sumnju kod naroda ,a biće da je ovo drugo. Nego hoćeš li stati prvi u red kada počnu sa OVO da budeš primer. Koliko njih godišnje umre od gripa pa se ne pravi takva hajka .Zašto ?zato što je vakcina protiv gripa jeftina ali zato se oni koji se protive obaveznoj vakcinaciji dece tretiraju kao državni neprijatelji jer će vama lobistima i mafiji biti smanjena zarada

 36. Vlada kaže:

  @zis
  i dalje nema argumenata, samo teorije zavere, spinovi i vredjanje i etiketiranje. Da nije tragicno bilo bi smesno.

  Setih se da je bila neka tribina gde su doktori pokusali da razgovaraju sa antivakcinasima. Nisu mogli doci do reci od mase koja je vikala o istim glupostima koje vi pisete, bez trunke dokaza, logike ili bilo cega razumnog, vredjajuci ih, pa su otisli jer nema vajde.

  Vi ni ne tragate za dokazima vasih tvrdnji, vec samo branite svoj stav sa budalastinama, demagogijom i spinovima.

  Ali, ovako kad se pise rec, onda ne mozete da me prekinete u sred recenice. Pa neka ostane zapisano ovde, neko ce mozda jednom da procita i da vidi koje argumente nude antivakcinasi, a koje neko ko je samo osnovno edukovan o vakcinama (podvlacim osnovno).

  Vama predlazem da odete na razgovor sa dr Stojkovic, ali na temu u okviru njene disertacije.

 37. Pitam se pitam se pitam kaže:

  @Vlada – Sa vama je uzalud diskutovati, zato prekidam. U nedostatku argumenata vređate, insinuirate da sam rekao ono što nisam rekao (napisao), omalovažavate svačiji razum ako nije stručan ili bar „edukovan“ u onom pravcu kao vi…inače je „antivakciner“! Ili obrazovan na jutjubu. Čak ste otišli toliko daleko da tvrdite da se velike boginje više ne nazivaju velike, jer su „iskorenjene“, pa su zato sada male boginje – postale velike. A kada nisu bile iskorenjene, roditelji su nas vodili da dobijemo VELIKE boginje. Pobogu, čoveče! Država Andra Pradeš, južna Indija, 1991., nisu bile iskorenjene, možda sada jesu, ali ne verujem. Kažete – može se dobiti sastav vakcine? Hajde, objavite ga ovde, baš bih voleo. Ja nisam uspeo da ga dobijem. Umesto što patetišete o „malim belim kovčezima“ i banalizujete autizam na „dve porodice“ pa i izvrćete da neko kaže se pojavio sa vakcinama (znamo toliko da je označen kao bolest 1911.), nađite podatke, da ih ja ne serviram ovde (za sebe ih nađite), kada je pojavila ekspanzija autozma, a na sve to, umesto DOKAZA da vakcina ne izaziva autizam, tvrdi se, zvanično, da NE POSTOJE DOKAZI DA GA IZAZIVA!. Rekao bih da to nije isto, a vi kako hoćete. I zapamtite, nisam ni protiv jedne vakcine, pa ni ove, pod uslovom da se dokaže i garantuje da nije štetna za one koji je primaju, ali sam protiv zakonske prisile, protiv principa dr Mengelea: Zavrni rukav i pruži ruku!

OSTAVITE KOMENTAR