Nišlija i Subotičanka pobednici 16. Frankofone pesme za 2019. godinu

Milutin Milić iz Niša pobednik je 16. takmičenja za Frankofonu pesmu u seniorskoj konkurenciji, a među juniorima najbolja je bila Aleksandra Vinčić iz Subotice.

Sve izvođače na sceni Narodnog pozorišta u Nišu pratio je orkestar Frankofonik.

Pobeda na 16. Frankofonoj pesmi u selekciji juniora bila je iznenađenje i za mladu Subotičanku.

“Bila sam šokirana kad sam čula svoje ime jer je ovo moje prvo muzičko takmičenje. Jako mi je drago zbog toga, jer sam neko ko je tek počeo da uči francuski jezik i drago mi je što sam se, ovde u Nišu, pokazala u dobrom svetlu”, kaže Aleksandra Vinčić.

Izvođenje Žilber Bekoove Natali, na sceni niškog Narodnog pozorišta, pobedniku u seniorskoj kategoriji donelo je putovanje u Egipat za dve osobe i ulaznice za muzički “Sandbox Festival” koji se ove godine od 4-6. maja održava u gradu Guna. Pobednici u juniorskoj konkurenciji pripao je vaučer za boravak u Tunisu, takođe za dve osobe i ulaznice za muzički festival koji se u julu održava u toj zemlji.

Svim takmičarima, pored sertifikata, uručeni su i simbolični pokloni koje su obezbedile ambasade Libana i Švajcarske. U finalu je učestvovalo ukupno 16 izvođača, po dva najbolja predstavnika juniora i seniora sa polufinalnih takmičenja u Novom Sadu, Beogradu, Kladovu i Nišu.

Ovogodišnji žiri činili su Seyf-Allah Rejeb ambasador Tunisa u Srbiji, Amr Ajlowaily ambasador Egipta, Frederik Mondoloni ambasador Francuske, Brian Ebel otpravnik poslova ambasade Kanade u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, Vojkan Borisavljević kompozitor i dirigent i Miodrag Mika Mladenović kompozitor, producent i muzički urednik SKC Niš.

“Poznavanje francuskog jezika, izgovor, izbor i težina pesme, scenski nastup, originalnost i sveukupni utisak, jesu faktori koji su odredili najbolje. Čuli smo neke nove numere, modernije, što govori o tome da su naši takmičari zainteresovani za francuski jezik i kulturu i da su spremni da istražuju u tom smislu. Od početka sam deo organizatorskog tima i mogu da kažem da ovo takmičenje dobija sve više poklonika, što govori da smo na dobrom putu da ispunimo davno postavljeni cilj manifestacije”, kaže Miodrag Mika Mladenović član ovogodišnjeg žirija.

Finalno takmičenje partnerski su organizovali Francuski institut u Srbiji i Studentski kulturni centar u Nišu, uz podršku Međunardne organizacije Frankofonije, ambasada Tunisa, Egipta, Kanade i Francuske u Srbiji, turističkih agencija Faros tours i Mondorama koje su finansijski podržale manifestaciju, kao i ambasada Švajcarske i Libana u Srbiji koje su obezbedile poklone za sve takmičare.

Od samog početka održavanja ove manifestacije, 2004. godine, učestvovalo je više od 1000 mladih koji uče francuski jezik. Kroz ovogodišnje takmičenje prošlo je oko stotinu kandidata uzrasta između 13 i 28 godina iz nekoliko gradova Srbije.

 

(tekst i foto: niskevesti.rs)KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR