Ništa od jeftine struje danju

Iako nedeljama najavljivano Vlada Srbije odustala je od ponovnog uvođenja jeftinije tarife za dvotarifne potrošače struje u trajanju od dva časa preko dana. Obrazloženje je diskriminacija onih potrošača koji imaju jednotarifno brojilo, a takvih je 45% u Srbiji.

 

Međutim, Vlada je usvojila predlog da sva domaćinstva, koja troše do 500 kilovata mesečno, mogu da u narednih šest meseci ostvare popust od 15 odsto ukoliko su redovne platiše. Ministarka energetike Zorna Mihajlović je istakla da će popustom u proseku biti obuhvaćeno 1,9 miliona domaćinstava. Ona je navela da je reč o kratkotrajnoj meri za prevazilaženje predstojeće grejne sezone, a primenjivaće se u narednih šest meseci, s tim da će biti obuhvaćen i račun za oktobar.

 

 

Predsednik Saveta za energetiku Srbije Ljubo Maćić je procenio da će računi za struju, zhavaljujući popustu, biti jeftiniji za po dinar po kilovat satu, odnosno za oko 500 dinara u slučaju potrošnje od 500 kilovatsati..KOMENTARI

 1. freelancer kaže:

  Bitno je da sam ja danas dobio opomenu. 2.331,34 dinara + 23,50 troškovi opomene. Naravno, ima i ono dole, „ako u roku 15 dana… obustavimo…blablabla…“

  Štos je u tome što je to stanje na dan 21.09. Račun sam platio 25., ali njihov kompjuter je malo slabovid. 

  Priča od 500 kW mesečno ZIMI ne pije vodu ni u ludilu. Jednostavno nije moguće čak i da se ne grejem na struju, a grejem se. Tokom leta je bila tolika potrošnja (bez klime). U stanu sa NAJOSNOVNIJIM elektrouredjajima (2 tv-a, komp., veš mašina, el. šporet, bojler i frižider) nema šanse da se potroši manje od 500 kW. Evo, neka mi neki dipl. ing. napravi proračun i plan potrošnje, pa AKO SE UKLOPI, a da ja pri tome živim NORMALNO…

 2. freelancer kaže:

  P.S. Gore navedeni iznos računa je za potrošenih 413 (četiristotrinaest) kWh, što je u stvari 1.451,61 dinar. Ono ostalo je harač na paučinu. Ali, to je bio avgust. Pa šta sad, povratak u XIX vek. Je l’ da zapalim „ognjište“ na sred sobe? I okačim „verige“ pa da „pristavim“ i neki ručak? #%$/@“ li vam… 

 3. Ivica kaže:

  freelancer:

  Priča od 500 kW mesečno ZIMI ne pije vodu ni u ludilu. Jednostavno nije moguće čak i da se ne grejem na struju, a grejem se. Tokom leta je bila tolika potrošnja (bez klime). U stanu sa NAJOSNOVNIJIM elektrouredjajima (2 tv-a, komp., veš mašina, el. šporet, bojler i frižider) nema šanse da se potroši manje od 500 kW. Evo, neka mi neki dipl. ing. napravi proračun i plan potrošnje, pa AKO SE UKLOPI, a da ja pri tome živim NORMALNO…

  Ja leti u proseku trošim oko 400 kW, tako da je meni još i ok taj popust do 500…onaj prethodni od 350 mi je bio glup…Ovako: TV radi u proseku 16 h, dva računara isto gotovo ceo dan, tu su dva bojlera, veš mašina, šporet kombinovani (ringle isključivo na gas, struja samo dok ne zamenim bocu), kombinovani frižider, sve štedljive sijalice i to je to…klimu nemam, zbog malog deteta, ali ću verovatno sledećeg leta imati i teško da ću se tada uklopiti u 500 kW…

  Zimi je naravno glupo govoriti o ovome…i ja se grejem na struju, ali i oni koji se ne greju, često moraju da dogreju grejalicom kupatilo, mnogi koriste zimi sušare za veš itd…sada će retko ko biti u mogućnosti da ostvari taj popust…

  Dvotarifno brojilo nemam, a i da imam, ne bi mi baš ništa vredelo (neću sigurno noću paliti veš mašinu, nemam TA peći pa da ih „punim“ itd…), tako da je po meni bolja ova odluka o od te za 2h jeftine struje….

 4. djomla kaže:

  Pa to nije popust za one koji imaju dva TVa, kvarcnu pec, klimu i planiraju da se greju tokom zime na ovaj energent.

 5. freelancer kaže:

  Poenta i jeste skrivena u pitanju: KOME je namenjen ovaj benefit? 2/3 Srbije živi u urbanim sredinama gde bukvalno sve zavisi od el. energije. @ Ivica, popust za potrošenih 500 kila važi samo u narednih 6 meseci, što će reći tokom zime. Recimo da nemam TA. Leti ni sijalicu ne palim pre 21h, a zimi? Leti bojler zagreje vodu očas posla, a zimi? Istu količinu vode za x vremena duže uz y kW više. Sitnica? Jeste. ali kada se nakupi nekoliko „sitnica“, a ono račun: PAF! Otkud sad ovo? Pa, sitnica… Kao u vicu:

  Dolazi Škot u pab i pita barmena: Pošto kap viskija? Gleda ovaj u ludaka i reče: Ma šta kap viskija? To je sitnica. Džabe je. Na to će Škot: A jel’? Džabe? Nakapaj mi onda jedan dupli!

 6. timot kaže:

  Ovom napaćenom narodu uvek uvale neku glupost koja neće moći ostvariti,ali se radi o tome da im niko više neveruje zna se obećanje lu….. radovanje.

 7. Veni,Vidi,Vici! kaže:

  Evo upravo danas citam dopis Suboticagasa koji me obavestava da ,kao…na zalost odlukom SPS-Srbijagasa nemamo vise mogucnost placanja racuna u dva „obroka“ kao do sada!(zimsko-letnje)…tako da od sada placate racun u celosti za potroseno za predhodni mesec i…bla,bla!

  Pa,citiram iz filma Balkanski spijun telefonski razgovor Cvorovica sa x osobom:“ Pa, Picka Vam materina,pa dokle cete da nas varate,ubijate,terate na ono sto ni moj brat Djura nece moci da Vam oprosti“!!!!

  PS.u filmu je u podrumu bilo nesto!!!!ispod uglja…secate se…

 8. stormwatch kaže:

  Hmmm…od kada je SNS na vlasti nema nista od obecanih kredita, zajmova, toliko boljeg zivota, samo gomila obecanja koja nikada nisu ispunjena, evo smanjili su „namete“ na znake za isticanje firme i za recna plovila a povecali PDV i sve cene otisle visestruko gore, gas posklupljuje, struja poskupljuje i to daleko vise nego proteklih godina. SNS je evo vec tri meseca na vlasti a Toma Nikolic je obecao da ce doneti za 10 godina 100 (sto) MILIJARDI dolara stranih investicija, prostom matematikom trebao je vec da donese oko 2 milijarde dolara u ovih par meseci sto su na vlasti? A gde su te pare? Gde su obecanja? Sve sto oni rade je silovanje Srbije i nasilno preuzimanje vlasti u gradovima i selima.

 9. posmatralac kaže:

  zgodna na je prilika da vam predložim da izračunate koliko košta kilovat /sat struje siromha koji mesečno potroši oko 300  450 kwh a koiko košta prosečan kilovatsat struje potrošača koji potroši 1500 kwh.

  Videćete kad se to isponderiše kako vole da kažunstatističari da su siromasi kažnjeni jer oni moraju one paušale i razne druge takozvane pogonske spremnosti da plaćaju spram svoje siirotinje mnogo skuplje nego potrošači koji troše punom snagom i ne haju za štednju.

  Da li je to korektno? Molim izračunati .

 10. freelancer kaže:

  Hm

  posmatralac:

  Ja nisam nešto „crkveno osvešćen“… Ono „gospod(j)i pomiluj… i tako to. Ali, je li to u Bibliji piše: „Ko ima njemu će se dati još više…“ Au. A šta s nama koji nemamo? Uzeće nam i to? Bio bih nepravedan pa da kažem onu parolu: „Pošteno – Djindjić“. Možda bi mogla da prodje druga: „Hrišćanski – Nikolić“ 🙂

 11. Nebojsa kaže:

  Naravno da se mogla očekivati odluka da od jeftinije tarife u toku popodneva nema ništa. Obrazloženje da je to diskriminacija onih potrošača koji imaju jednotarifno brojilo, a takvih je 45% u Srbiji, ne pije vodu jer je jeftinija tarifa popodne važila decenijama do pre desetak godina kada je ukinuta dolaskom DOS-a na vlast, pa se niko nije decenijama pozivao na diskriminaciju. Pravi razlog je lenjost državnih zaposlenika jer uvođenje jeftinije tarife popodne znači da gospoda iz EPS-a treba na svakom od nekoliko miliona brojila postave preklopnike za uklopne uređaje koje su svojevremeno poskidali, odnosno  da moraju da zaređaju po kućama i stanovima i da mrdnu dupeta iz udobnih toplih državnih stolica a njih mrzi da izađu na teren i kada je kvar na mreži ili kada na ulici izbije glavni osigurač na banderi ili u ormaru.

OSTAVITE KOMENTAR